Skocz do zawartości
MusiC ManiaC

Brak 60Hz Dell+Windows 11

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie po przygodach z Himedia i Zidoo jestem na etapie eksperymentowania z Mini PC a konkretnie z Dell Optiplex 3080 w obudowie micro i system win11.
Della mam połączonego z ampli Onkyo TXNR696 po hdmi, a ampli z TV samsung Qled z 2018 roku.
Poprzednie sprzęty czyli zidoo oraz himedia bez problemu osiągały obraz na poziomie 60Hz, niestety Dell nie jest w stanie po hdmi osiągnąć wymaganych parametrów obrazu
więc wyczytałem, że Display Port della obsługuje 60Hz, zakupiłem kabel:

https://allegro.pl/oferta/kabel-displayport-1-2-hdmi-2-0-dp-hdmi-4k-60hz-3m-9139685265?snapshot=MjAyMy0wMi0xNFQxNjoyOTozNi41NjkzMjlaO2J1eWVyOzliYzQ4ZDgxNjBhMzBmOWU3N2JlYTE0YWI4MDBmZmMxY2E4YmRhZDRlM2Q4OWEwNTg1Y2EyNjIzNDcxYTdmMzI%3D

I po raz kolejny porażka , max co mogę wyciągnąć to 30Hz, nadmienię że PC-ta próbowałem połączyć z pominięciem ampli czyli bezpośrednio do TV ale 60Hz również nie było osiągalne . Co może być problemem ? Karta graficzna Dell-a Intel UHD 630 po dispaly port powinna osiągnąć 60Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz ... gdybys kupił sprawdzone rozwiązanie typu OPPO 203 lub jego klon to by nie było problemów.

A skąd ludzkość ma wiedzieć jaki ty tam masz ten Mini PC, jaka konfiguracja, ustawienia, sterowniki, oprogramowanie itp.? Jak sie stawia na takie rozwiązanie to trzeba niestety stac się od tego specjalistą.

Spytam z ciekawości co ci nie pasowało w Z9x? Sam oprócz dwóch OPPO mam stareńki Egreat A5 i 50/60Hz wypuszcza bez problemu.

Może to problem twojego TV?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pier.... tu napisać ....

Zaspokoję Twoją ciekawość , kocham system windows, Specjalisto.

Temat do zamknięcia.

I tak na koniec ,większość ludzkości potrafi czytać ze zrozumieniem a Ty chyba masz z tym problem.

Dell Optiplex, Win11,  Karta UHD 630, wszystko opisałem powyżej, sterowniki? Chyba normalne że najnowsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znafco, to playerem w tym PCie jest system Windows?

Brawo !!!

Jak TU piszesz to proszę … pisz z sensem. A jak zadajesz pytanie to tak zeby nie byla potrzeba wróżka.

Oto opis twojego komoutera że strny Della: https://www.dell.com/support/manuals/pl-pl/optiplex-3080-desktop/optiplex3080_micro_specs/kontroler-grafikiwideo?guid=guid-cf4e9f36-4556-48a2-a66c-e83b18def7c9&lang=po-pl

Port HDMI 1.4. Display Port 1.4. Jak chesz podlaczyc PCa do TV przez DP?

Bo twoje pytanie to: dlaczego moj Dell nie daje 60Hz. Odpowiedz: poczytaj specyfikacje swojego sprzetu.

Zadowolony?

PS. do tego twoj link do kabla nie działa.

😡

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że [beeep]a specjalisty zaszczypiała?

Co ma player do ustawień w win 11? Obojętnie jakiego playera używasz to jeżeli windows nie pozwoli Ci w ustawieniach uzyskać nic powyżej 30Hz to żaden player Ci nie pomoże .

Jak chcę podłączyć PC-ta z TV ? Kablem .... takim który na wyjściu z PC ma DP a na wejściu do TV ma HDMI.

Ściągnij czapkę mikołaja z avatara to może głowa zacznie myśleć...

Ogólny Opis kompa z strony Della masz tu:

https://www.dell.com/pl/firmiinstytucji/p/optiplex-3080-micro/pd

Jak poszukasz głębiej to wyczytasz że karta UHD 630 po hdmi wypuści max 30Hz a po DP 60Hz stąd moje pytanie w tytule posta

A kabla tu:

https://allegro.pl/oferta/kabel-displayport-1-2-hdmi-2-0-dp-hdmi-4k-60hz-2m-9174233763?reco_id=ca3966a6-afa4-11ed-8504-d2e6821e5ff8&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, MusiC ManiaC napisał:

Jak chcę podłączyć PC-ta z TV ? Kablem .... takim który na wyjściu z PC ma DP a na wejściu do TV ma HDMI.

To nie jest kabel. DP i HDMI nie sa kompatybilne. To aktywny uklad zamkniety w kablu. I pewnie on jest przyczyną. Trzeba bylo kupic karte graficzna ktora ma na pokladzie HDMI 2.0 albo 2.1. I mialbys problem rozwiazany.

Jesli chcesz to sprawdzic to pozycz monitor 4K z wejsciem DP i podlacz normalnym kablem DP, przekonasz sie gdzie jest przyczyna.

A ty zadajesz durne pytania i szukasz wrózki.

Ps. Jakos nie uzyskales tej, cytuję: zdumiewającej jakości obrazu dzieki kompatybilności z rozdzielczością 4K przy 60 Hz.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, MusiC ManiaC napisał:

Dziękuję za pomoc , trzeba było tak od razu :) miłej soboty.

Ale wystarczylo troche pomysleć zeby na to wpaść Sherloku.

Tylko w pierwszym watku nie raczyles o tym fakcie napisac.

Milej zabawy :) .

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.02.2023 o 17:38, MusiC ManiaC napisał:

Najpierw sprawdz jej parametry zeby nie bylo tak jak karta z HDMI na wyjsciu tego Della w spec 1.4. Pod podanym linkiem brak jakiejkolwiek specyfikacji. To jakis zart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.02.2023 o 09:14, pmcomp napisał:

Najpierw sprawdz jej parametry zeby nie bylo tak jak karta z HDMI na wyjsciu tego Della w spec 1.4. Pod podanym linkiem brak jakiejkolwiek specyfikacji. To jakis zart.

Po zakupie dodatkowego portu z strony DeLL-a udało się uzyskać 60Hz , temat do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi