Jump to content
6ada6ing

Projektor i ekran za 10-12k PLN

Recommended Posts

Witam szanownych Forumowiczów!

Stoję przed wyborem pierwszego ekranu i projektora do domowego kina. Potrzebuję pomocy w wyborze przy założonym budżecie 10-12k. Poniżej warunki pomieszczenia i moje pomysły, ale chętnie przemyślę alternatywy.

Warunki w pokoju:

• Salon z wieloma oknami (na ścianie TV i lewej ścianie), pomalowany na jasny kolor, ściana na prawo od TV jest ciemno szara. Mogę zaciemnić pomieszczenie plisami 70% oraz zasłonami 95%
  • Oglądanie z reguły wieczorem, ale trzeba brać pod uwagę że latem jest wieczorem jasno.
  • Projektor będzie leciał praktycznie codziennie wieczorem - Głównie filmy i seriale. Natomiast do np naziemnej TV będzie zwykły telewizor. 
  • Gry – chciałbym aby przy zasłoniętych plisach (ciemniej ale nadal jasno w pokoju) dało się grać. Ale nie jest to priorytet.
  • Odległość od TV – ok 3,5m więc obstawiam 110” – 120” max (będę testował na pożyczonym projektorze przed decyzją)

Moje wymagania i założenia:

• Ekran musi być rozwijany elektrycznie z sufitu (16:9, czarne obramowanie, czarny rozbieg) 
  • Kolor ekranu srebrny – jest mniejszy gain ale podobno lepiej radzi sobie w pomieszczeniu z jasnymi ścianami i sufitem 
  • Projektor ma być zawieszony na suficie – mam do dyspozycji 4,5m od ekranu
  • Projektor najlepiej aby obsługiwał 4K i HDR, był jasny ze względu na warunki w pokoju i umożliwiał korzystanie z konsoli (choć to drugoplanowa sprawa).

Mój pomysł jak dotąd:

• Ekran Ekran Suprema Andromeda 234x132 (16:9) 107' Matt Grey za 2800zł. Niestety z napinaczami to będzie dwa razy tyle i w tym momencie mocno ograniczę budżet na projektor.
  • Projektor: Optoma UHZ45 za 9700zł Głównymi powodami wyboru jest jasność i wysoki kontrast. No i oczywiście laserowe źródło światła (trwałość lampy). Oprócz tego ma niskie opóźnienie i kilka innych zalet.
    • Alternatywa: Zastanawiam się też nad UHZ50, który jest 500 tańszy ma 250 000:1 zamiast 200 000:1 (UHZ45) ale jest ciemniejszy 3000lumen zamiast 3800 - Czy warto zamienić lepszy kontrast na niższą jasność?

Razem to przekracza budżet o 500zł, ale liczę na jakieś rabaty.

Czy taki zestaw w tym budżecie jest optymalny czy macie może jakieś inne propozycje nad którymi się powinienem pochylić?

Tw7000 + ekran kauber red label na zamówienie u przedstawiciela. Ramki ekranu 2,5cm, a nie standardowe 5cm bo lepiej wyglądają mniejsze. Sam na ekranie dostałem ok 25-30% rabatu. Może starczy na tw7100.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

5 godzin temu, edi7777 napisał:

Tw7000 + ekran kauber red label na zamówienie u przedstawiciela. Ramki ekranu 2,5cm, a nie standardowe 5cm bo lepiej wyglądają mniejsze. Sam na ekranie dostałem ok 25-30% rabatu. Może starczy na tw7100.

Dzięki za podpowiedź - ciekawy zestaw. Dopytam w sprawie ekranu, bo to jednak jedna z lepszych polskich firm. A gdzie konkretnie kupiłeś jeśli mogę spytać?

Ekran kupiłem w Uniwex w Rybniku. Projektor Sony hw65 i kalibracja przez kalibruj.tv Teraz gdybym miał zmienić to albo wyższy model Sony albo JVC. W budżecie do 10-12tyś. Epson myślę że się nawet lepiej sprawdzi przy jasnych ścianach w pokoju.

W dniu 12.01.2023 o 08:26, edi7777 napisał:

Ekran kupiłem w Uniwex w Rybniku. Projektor Sony hw65 i kalibracja przez kalibruj.tv Teraz gdybym miał zmienić to albo wyższy model Sony albo JVC. W budżecie do 10-12tyś. Epson myślę że się nawet lepiej sprawdzi przy jasnych ścianach w pokoju.

Poczytałem jeszcze trochę, porozmawiałem z gościem który akurat testuje oba modele i będzie ostatecznie Epson. Jak zwykle na papierze losowe cyferki a w rzeczywistości, jak się porówna sprzęt to co innego.

Ekran będzie suprema, adeo albo kauber, co wyjdzie taniej :) na pewno szary.