Skocz do zawartości
  • 0
Pan Cerowany

OLED Evo - Marna obsługa formatów audio.

Pytanie

Witam serdecznie.

A miało być tak fajnie. Nowy TV z 2022 roku. Większy, z lepszym HEVCem i obsługą najnowszych formatów Audio-Video (tak sądziłem). Nie mam pojęcia czy to jest obecny trend w świecie telewizorów ale jeżeli tak, to można zapomnieć traktować TV jako serce systemu A-V w salonie. Po pierwsze, BRAK obsługi wszystkich odmian formatu DTS. Po drugie, TV dekoduje Dolby ATMOS ale przepycha na amplituner sygnał PCM 2.0 (mimo aktywnego bitstreamingu). Dolby TrueHD też nie trybi. Pozostałe, czyli DD i DD+ są odtwarzane bezproblemowo. Kompletnie nie rozumiem takiego traktowania formatów audio przez oprogramowanie TV. To nawet mój stary LCDek z 2013 roku odtwarza DTS. Jestem ciekaw czy macie podobne problemy ze swoimi telewizorami i czy znacie jakieś alternatywne sposoby na pełną multiformatowość współczesnego sprzętu A-V.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No cóż ... ostatni naj co wszystko obsługiwał to np LG C9 ale pamiętam że kosztował grubo ponad 25.000 za 77 cali

Teraz ( od kilku już lat) niby tv potaniały, ale zostały wykastrowane z dżwięku, lepszego pilota itd..'

Pewnie będzie coraz gorzej ... no chyba że ludziska przestaną wogóle kupować to może coś za ,,free, dodadzą :)  łakomczuszki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

O braku obsługi DTS wiadomo od dawna, jak kolega napisał wyżej ostatni który to wspierał to był C9.
Co do reszty, jak napiszesz co i jak masz podłaczone to może problem da się rozwiązać.
Dolby Atmos zakodowany w DD+ powinien wychodzić bez problemu, natomiast zakodowany w Dolby TrueHD już tylko przez HDMI i to tylko wtedy gdy oba urządzenia wspierają eARC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Nie mam pojęcia czy RX-A680 ma już eARC. Miał mieć po aktualizacji oprogramowania ale zero info. o tym. Zauważyłem, że włączenie eARC w czasie odsłuchu formatu DDPlus zmienia sygnał na pcm 2.0 więc prawdopodobnie eARC w tym amplitunerze nie jest zaimplementowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
11 godzin temu, Pan Cerowany napisał:

Nie mam pojęcia czy RX-A680 ma już eARC. Miał mieć po aktualizacji oprogramowania ale zero info. o tym. Zauważyłem, że włączenie eARC w czasie odsłuchu formatu DDPlus zmienia sygnał na pcm 2.0 więc prawdopodobnie eARC w tym amplitunerze nie jest zaimplementowany.

Coś masz namieszane w tym swoim systemie.
Ja mam ampli Denona bez eARC, telewizor LG C9 z eARC i bez problemu dostaje na ampli DDPlus.

Generalna zasada jest taka że w momencie gdy zmieniasz konfiguracje urządzeń podłączonych przez HDMI to najlepiej je całkowicie wyłączyć, właczyć i poczekać aż na nowo się dogadają, a dopiero późnije sprawdzać czy coś działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi