Skocz do zawartości
  • 0
mejveno

Wypalona czerń/przepalone cienie Samsung Q70R HDR HLG 4K ULTRABOX+

Pytanie

Cześć,

Mam problem z "wypaloną" czernią na Q70R. Obraz traci detale w cieniach przy ciemnych lub słabiej doświetlonych scenach (jakby kontrast był za wysoki), jak na załączonych obrazkach. Problem występuje na kanałach nadawanych w HDR HLG na dekoderze 4K ULTRABOX+ (Canal+ 4K Ultra HD i wcześniej TVP 4K). Nie odnotowałem problemu oglądając Netflix, YouTube. Zastanawiałem się czy przyczyną nie jest ustawienie Poziom czerni HDMI na Auto, natomiast tego ustawienia nie mogę zmienić... Problem występuje od samego początku na tym dekoderze/kanałach, natomiast moje ustawienia TV są prawidłowe (tryb FILM, pozostałe prawie domyślne). Macie jakiś pomysł?

IMG_6388.thumb.jpg.67179d5e9f888c939fba3b3201da77be.jpgIMG_6363.jpg.582efd750b18a92699228db04698215c.jpgIMG_6362.thumb.jpg.fe4fb07a03ef5ce1a8b81154db4cc5b2.jpgIMG_6361.thumb.jpg.54826283b8b4490cc6148e306a6b21c1.jpgIMG_6360.thumb.jpg.6e46e0f11fcce6e84fd2d70cb267db12.jpgIMG_6359.thumb.jpg.1cdad8bd573a45483d44e905945fd427.jpgIMG_6358.thumb.jpg.8fcd0722008af8e7cd6d154a7803e489.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tez kiedyś próbowałem ogladac ten koncert na Canal+ 4K. Bardzo podobny obraz. Bez tej pikselozy w czerniach, ale efekt ten sam. Wyblakłe kolory o nienaturalnie ocieplonej charakterystyce, cały obraz zmatowiony i przyciemniony, brak nawet ciemniejszych szarosci o czerni można zapomnieć. Wg moich obserwacji ten efekt pojawaia się tylko na tym kanale, i wg mnie ma związek z nadawaniem z HLG.

Co najlepsze - część filmów dokumentalnych i przyrodniczych, też nadawanych na tym kanale i też w HLG - wygląda po prostu obłędnie.

Nie potrafie tego wyjasnic, ani nie znalazłem sensownego technicznego wyjasnienia na róznych forach. Generalnie widać, że producenci TV zwalają wine na nadawców, a nadawcy na producentów TV. Znajomy technik mojego kolegi, pracujący w jednej z kablówek też rozkłada ręce, mają mnóstwo reklamacji od klientów którzy wykupili pakiety 4K z HDR po zakupie nowych telewizorów - wymienili stare TV FHD na nowe 4K z HDR. , W ostatecznosci technicy z tej kablówki jeżdżą do tych klientów i próbują pomagać w ustawieniach obrazu w TV, ale niewiele albo nic to nie daje

Mój TV to Samsung 65 Q77B, dekoder to ten nowy Dualbob4k z canal+

Wszystkie ustawienia w TV (w tym aktywne rozszerzenie sygnału na wszystkich gniazdach HDMI) i dekoderze na pewno są prawidłowe i takie jak wymaga się pod sygnał 4k/HDR. Kabel HDMI zgodny z standartem 2.1. Zresztą, tak jak napisałem wyżej - CZĘŚĆ materiałów na tym kanale , zwłaszcza filmy dokumentalne i przyrodnicze, także transmitowane w HLG (sprawdzone wielokrotnie po wejściu w menu TV w trakcie oglądania) - prezentuje się po prostu OBŁĘDNIE

Treści HDR na serwisach streamingowych odpalane bezpośrednio w SmartTV w telewizorze - jakość obrazu znakomita

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Przykładowe foto z ekranu TV, materiał w HLG na Youtube, 3 różne filmy

20230126_173424.jpg

20230126_173526.jpg

20230126_173632.jpg

Także wczoraj jakiś film - odcinek serialu przyrodniczego - na Canal+ 4K zakodowany w HLG wyglądał świetnie

A kilka godzin później odcinek serialu "Żmijowisko" na tym samym kanale - także w HLG - nie dało się oglądać. Wszystkie kolory jakby wypłowiałe, cały obraz przymglony jakby ktos nałozył na ekran mleczną pleksę, bez zejścia w ciemne szarości, brak czerni -  dramat

Stąd mój wniosek, że za problemy odpowiada niewłaściwe przygotowanie materiału żródłowego, a nie TV czy dekoder Cyfry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
W dniu 26.01.2023 o 12:23, Ark S napisał:

Tez kiedyś próbowałem ogladac ten koncert na Canal+ 4K. Bardzo podobny obraz. Bez tej pikselozy w czerniach, ale efekt ten sam. Wyblakłe kolory o nienaturalnie ocieplonej charakterystyce, cały obraz zmatowiony i przyciemniony, brak nawet ciemniejszych szarosci o czerni można zapomnieć. Wg moich obserwacji ten efekt pojawaia się tylko na tym kanale, i wg mnie ma związek z nadawaniem z HLG.

Co najlepsze - część filmów dokumentalnych i przyrodniczych, też nadawanych na tym kanale i też w HLG - wygląda po prostu obłędnie.

Nie potrafie tego wyjasnic, ani nie znalazłem sensownego technicznego wyjasnienia na róznych forach. Generalnie widać, że producenci TV zwalają wine na nadawców, a nadawcy na producentów TV. Znajomy technik mojego kolegi, pracujący w jednej z kablówek też rozkłada ręce, mają mnóstwo reklamacji od klientów którzy wykupili pakiety 4K z HDR po zakupie nowych telewizorów - wymienili stare TV FHD na nowe 4K z HDR. , W ostatecznosci technicy z tej kablówki jeżdżą do tych klientów i próbują pomagać w ustawieniach obrazu w TV, ale niewiele albo nic to nie daje

Mój TV to Samsung 65 Q77B, dekoder to ten nowy Dualbob4k z canal+

Wszystkie ustawienia w TV (w tym aktywne rozszerzenie sygnału na wszystkich gniazdach HDMI) i dekoderze na pewno są prawidłowe i takie jak wymaga się pod sygnał 4k/HDR. Kabel HDMI zgodny z standartem 2.1. Zresztą, tak jak napisałem wyżej - CZĘŚĆ materiałów na tym kanale , zwłaszcza filmy dokumentalne i przyrodnicze, także transmitowane w HLG (sprawdzone wielokrotnie po wejściu w menu TV w trakcie oglądania) - prezentuje się po prostu OBŁĘDNIE

Treści HDR na serwisach streamingowych odpalane bezpośrednio w SmartTV w telewizorze - jakość obrazu znakomita

Również posiadam ten  telewizor oraz kablówke vectra, dekoder od nich PVR obraz był znakomity no był bo coś mnie podkusiło i zmieniłem na moduł CI+ obraz dramat podobny jak na fotach wyżej  przede wszystkim na grupie kanałów tvn.

Technik vectra twierdzi że sygnał jest ok i to wina tv ehhhhh we wtorek wraca dekoder PVR HD bo 4k już nie mają w ofercie a tv internetowa od nich nie wchodzi w grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Pietrekth7,

A jak wyglądają u Ciebie treści HDR z Netflixa i Youtube, odpalane bezposrednio z aplikacji tych serwisów w  SmartTV w telewizorze?

Ja mam Canal+ (via satelita), i np na Canał+ 4K tresci HDR w większosci wypadków wyglądają znakomicie, np mecze naszej "Ekstraklasy" transmitowane na zywo, czy filmy typowo przyrodnicze czy dokumentalne - obraz rewelacyjny, ale tez potrafia być produkcje np. serial "Żmijowisko" który powstał chyba kilka lat temu - może to ma znaczenie, może  nie, nie wiem czy był rejestrowany wówczas w HDR, czy teraz został "przeskalowany" do HDR - tak czy owak prezentuje sie fatalnie w HDR

Wiec wg mnie kluczowa jest "produkcja" - rejestracja i jakośc sygnału od samego początku (w sumie żadne odkrycie), bo skoro częśc materiaóow wyglada doskonale, a część beznadziejnie, to chyba nie to wina TV a raczej tego sygnału który do niego trafia.

Troche analogia do muzyki i techniki audio - np. można przeskalować plik mp3 jakosci 128kbps do pliku hires 24bit/192kHz. Tylko co to będzie za róznica? czy to będzie to samo co zarejestrowany natywnie w studio sygnał hires 24/192?

Podobnie można pewnie "kombinowac" z sygnałem video

Tłumaczenie technika z Vectry absolutnie mnie  nie przekonuje. ale zawsze nadawcy twierdzą ze u nich wszystko jest idealnie, tylko TV do bani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi