Czarny2324 0 Napisano 4 Września 2022 Witam wszystkich posiadam ekran kraftman automation business class tensioned 16:9 mattwhite hd . Z napinaczami . Pow. Netto ekranu 210x118 / przekątna obrazu 240,88 cm =94,5 cala. Powierzchnia ekranu brutto z ramkami czarnymi 220x140 . Chciałbym kupić teraz rzutnik pod ten ekran . Interesuje mnie ten model https://allegro.pl/oferta/projektor-laserowy-3lcd-wxga-4200lm-epson-eb-l200w-10237738113 czy będzie wystarczająco dobry do filmów ? I będzie dobrze współpracować z tym ekranem . To mój pierwszy projektor bardzo proszę o pomoc. Takie mamy opcje Panowie EPSON EB-G5450WU Epson 5030ub Epson EB-4850WU Epson EH-TW6600W który z powyższych nada się najlepiej do kina domowego. Projektor będzie umieszczony w salonie . Nasłonecznienie średnie . Ekran podany jest na wstępie tematu . Bardzo proszę o pomoc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 4 Września 2022 5030ub to oznaczenie amerykańskie.Europejskie to tw-9200w i ten bym chyba polecał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 4 Września 2022 Będzie kiepsko w jasnych ścianach i nasłonecznionym pokoju . Dla poprawy jakości obrazu / kontrastu , ekran powinien być szary i posiadać czarny top 40-50 cm od sufitu . Podałeś projektory w bardzo dużej rozbieżności cenowej i do różnych zastosowań . Szukaj w spedycyfikacji rozdzielczości 1920/1080 lub 4k 3840/2160 . Lepsze może być wysokiej klasy Full HD od byle jakiego 4K Myślę , że dobrym wyborem będzie używany Sony HW 55 lub 65 . Z drugiej strony stoi Epson 6600 , 6700 , 6800 Wszystko zależy od funduszy , które chcesz przeznaczyć na FAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarny2324 0 Napisano 4 Września 2022 Bardzo wam dziękuję. Czyli z tych 4 poleca kolega tw9200w a drugi kolega tw 6600w. A co z tym EPSON EB-G5450WU . Nowy stoi chyba z 20000 ale to biurowy 8 nie do filmów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 4 Września 2022 (edytowane) Jaki masz budżet na projektor ? czy będziesz oglądał full hd czy tez 4k wchodzi w grę ? czy planujesz granie na projektorze ? czy projektor ma obsługiwać 3d ? wg mnie warte zastanowienia się sa: - lampowe TW9300 i nowszy TW9400 projektory full hd ale odtwarzające 4k - laser LS12000 jak masz wiecej funduszy i chcesz laser (najnowszy model do kina domowego Epsona) - W kwestii projektorów Full HD to TW9200 tez się nada jak nie zależy Ci na odtwarzaniu 4K i masz mniejszy budżet. - Sony HW65 (F.HD) tez jest ciekawa propozycja, bardzo długo na rynku ale ceniony ze względu na matryce SXRD, dobre skalowanie (aczkolwiek w nieprzystosowanym pomieszczeniu typu salon aż tak dużej przewagi nie będzie w stosunku do projektorów 3LCD w kontraście) Jeśli projektor używany wchodzi w grę to te modele tez bym rozważał: JVC RS500/520/540 lub RS400/420/440 po dokładnym sprawdzeniu i koniecznie z nowa lampą. JVC generalnie są bardzo cenione za swoje parametry kontrastu w przystosowanym pomieszczeniu jakie zapewniają matryce LCoS (tutaj podobne zastrzeżenie jak przy Sony, w salonie te projektory nie pokażą pełni swoich możliwości, do tego najlepiej jak jest przystosowany pod projekcje pokój) Jeśli dopuszczasz tez projektory DLP i nie jesteś podatny na tzw efekt tęczy od stosowanego w tych projektorach kola kolorów (niektórzy to widza, niektóry nie) i masz mały budżet to może to być tez jakaś opcja np UHD35. O biurowym lepiej zapomnij do kina domowego, te projektory poza tym nawet nie obsługują rozdzielczości full hd o 4k nie wspominając. Pamiętaj ze przed zakupem dobrze jest się udać do salonu i poprosić o demo danego urządzenia, możliwie w zbliżonych warunkach do Twoich. Zwróć tez uwagę gdzie chcesz zamontować projektor i jaka odległość masz od ekranu tj jakie możliwości zoomu oferuje projektor, bo tutaj bywa różnie. Trzeba to zaplanować zanim się kupi projektor, żeby sie nie okazało ze jest np za mały zoom - można to sprawdzić np tu: https://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm Edytowane 4 Września 2022 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarny2324 0 Napisano 4 Września 2022 Bardzo dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Mam możliwość nabycia https://www.uchwytyekranyprojektory.pl/shop/epson/projektor-epson-eh-tw9100.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=dac9003a-af48-0ef7-ee5d-8537fd865613 . Budżet w wysokości max 4500 . Szukam używki. Co miałeś na myśli żeby kupując używany projektor dobrze go sprawdzić ? Proszę o odpowiedź bo na 99% pójdę w używkę . Interesuje mnie full hd . Do tego 3d . To mój pierwszy projektor tak więc jestem zielony. W domu będą rolety opuszczane automatycznie po włączeniu opcji kina tak samo jak ekran będzie się automatycznie opuszczać .tak więc będzie dość ciemno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 4 Września 2022 Bardzo wam dziękuję. Czyli z tych 4 poleca kolega tw9200w a drugi kolega tw 6600w. A co z tym EPSON EB-G5450WU . Nowy stoi chyba z 20000 ale to biurowy 8 nie do filmów ? Te niskie modele Epsona sobie odpuść. Tw 9200 to był model topowy, nie licząc laserowego.Ewentualnie to Sony hw55.Jak znajdziesz.Na JVC, to ani budżet ani warunki.Rolety nie wystarczą. Musi być czarny pokój, inaczej szkoda kasy na JVC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarny2324 0 Napisano 4 Września 2022 Ok dzięki . Kupiłem używany https://www.akcesoriamuzyczne.pl/shop/epson/projektor-epson-eh-tw9100.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=7fe1ed5b-8efc-6605-5e92-9c7d8b576279 na lampie ma 274 h . Cena 4600 z przesyłką . Jakieś porady jak sprawdzić towar kiedy dotrze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 4 Września 2022 Chyba nie za taką cenę?On jest wart najwyższej 4.5tys. Ale wybór dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarny2324 0 Napisano 4 Września 2022 (edytowane) Zapłaciłem 4600zł Zapłaciłem 460 zł na lampie 240 h . Czy możecie mi powiedzieć jak przetestować taki sprzęt ? Czy można do niego dokupić jakiś transmiter bezprzewodowy fullhd . Jeśli tak jaki polecacie? Edytowane 4 Września 2022 przez Czarny2324 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 4 Września 2022 To całkiem dobra cena. 240godz to lampa nówka.Zwykle wersja biała (z literą Wma końcu), była z przekaźnikiem bezprzewodowym. Pewnie jakiś można dokupić ale czy jest sens... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarny2324 0 Napisano 4 Września 2022 Super . A jak przetestować sprzęt ? Czy jest sprawny masz może jakieś sposoby ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 5 Września 2022 Film obejrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarny2324 0 Napisano 6 Września 2022 Mam jeszcze jedno pytanie . Jaki amplituner wybrać ? Pioneer VSX-923-S który posiada amplituner 3d co jest chyba ważne ponieważ będę oglądać filmy . Lub Pioneer VSX-932 7.2 który amplitunera nie posiada ale ma wifi i Bluetooth . Bardzo proszę o pomoc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 6 Września 2022 Nie ma czegoś takiego, jak amplituner 3d.Jak ma, minimum HDMI 1.4 (takie masz w projektorze),.to jest Ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czarny2324 0 Napisano 6 Września 2022 W dniu 5.09.2022 o 09:17, raf7705 napisał: Film obejrzeć. Kolega może pomoże wybrać amplituner , nie chce otwierać nowego tematu i zaśmiecać forum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach