Skocz do zawartości
maxiuca

Kodekologia

Rekomendowane odpowiedzi

Wbrew pozorom, żeby móc uruchomić praktycznie dowolny plik video z materiałem HD, wystarczy kilka filtrów (kodeków) i dwa dobre programy. Nie trzeba, a nawet nie ma sensu, instalować jakiś rozbudowanych kodekpacków bo one robią tylko bałagan.

[b][size=4]Co jest niezbędne:[/size][/b]

[size=3][b]MPEG-2[/b][/size]

Tutaj żadne Cyberlinki, InterVideo się nie sprawdzą. Jeżeli oglądasz pliki HD zakodowane w MPEG2 w 1080i30 (czyli cały ?import? z USA) to potrzebujesz filtr DScaler 5 w wersji zmodyfikowanej (tzw. IVTC mod). Ten filtr jako jedyny potrafi bezbłędnie przywrócić klatkarz filmu 30fps do oryginalnego, kinowego 24fps.

Najnowsza wersja (finalna zresztą już chyba)jest do zassania z avsforum (trzeba mieć konto założone):

[url="http://www.avsforum.com/avs-vb/attachment.php?attachmentid=71091"]http://www.avsforum.com/avs-vb/attachment....achmentid=71091[/url]

a tu jest wątek o tym filtrze
[url="http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=596942&page=7&pp=30"]http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread....age=7&pp=30[/url]

Żeby filtr poprawnie działał i przeprowadzał bezstratną konwersję 30->24 trzeba wejść we właściwości filtra (podczas odtwarzania lub przez External Filters w Options w MPC) i wejść do Properties->Inverse Telecie i wybrać Always Enabled.
UWAGA: Filtr ten nie nadaje się za bardzo do materiału PAL z przeplotem. Tutaj dobrze sprawdza się InterVideo czy Cyberlink, ale tym, którzy lubią mieć pełną kontrolę na tym co widza na ekranie polecam po ffdshow.

[b][size=3]MPEG-4 Part 2 (czyli XviD, DivX oraz inne)[/size][/b]

Tutaj właściwie do wyboru do koloru, żadnych preferencji co do wydajności nie ma. Materiał jest prawie zawsze progresywny, wiec usuwanie przeplotu czy IVTC nie jest potrzebne. Jeżeli jednak nie zajmujesz się kodowaniem to polecam nie instalować DivX czy XviD bo nie ma to sensu. Polecam ffdshow, poradzi sobie ze zdekodowaniem każdego MPEG4.

[size=3][b]MPEG-4 Part 10 (czyli inaczej H.264 lub AVC)[/b][/size]

W grę wchodzą właściwie tylko dwa filtry:
- CoreAVC (aktualnie w wersji 1.5.0.0)
- filtr Cyberlinka z PowerDVD 7.3
Obydwa poradzą sobie ze wszystkimi nagraniami, również tymi z PremiereHD i kanałów HD z Cyfra+.
CoreAVC jest generalnie szybszy od Cyberlinka (bez wspomagania ze strony GPU) i ma więcej opcji, ale warto mieć obydwa, bo czasami jeden poradzi sobie w tym z czym będzie mial problemy drugi.

[size=3][b]Windows Media Video i VC-1[/b][/size]

W przypadku WMV nic właściwie nie musimy instalować, bo kodeki WMV9 są dodawane do Windows Media Playera w wersji 9.
Jednak ostatnio często encoderzy stosują wydajniejszy od ?zwykłego? kodeka WMV9, kodek WMV9 Advanced Profile znany lepiej jako VC-1 (ten sam co na Bluray i HD-DVD).
Ten kodek został dodany dopiero do Windows Media Playera w wersji 11. Jeżeli jednak nie chcemy instalować WMP11 to można ściągnąć i zainstalować Windows Media Format SDK 11 [url="http://msdn.microsoft.com/windowsmedia/downloads/default.aspx"]http://msdn.microsoft.com/windowsmedia/dow...ds/default.aspx[/url]

[b][size=3]AUDIO: AC3, DTS, MPEG Audio[/size][/b]

Właściwie wszystkie formaty audio potrafi zdekodować ffdshow. Jednak sporo dodatkowych funkcji (m.in. innymi kodowanie ?w locie? do ac3) oferuje ac3filter. Byłby filtrem idealnym gdyby nie to, że nie radzi sobie z MPEG Audio (w każdym razie MPC nie potrafi połączyć streamu MPEG Audio z ac3filter, aplikacje DVB sobie z tym radzą). Dlatego proponuje stosować obydwa te filtry. Przy czym a ffdshow należy wyłączyć obsługę ac3 i dts.

[size=3][b]Windows Media Audio[/b][/size]

Tutaj zasada taka sama jak w przypadku wideo. Każdy taki filtr ma zazwyczaj zainstalowany. Jednak jeżeli nie masz połączonego komputera z zestawem audio za pomocą kabli analogowych tylko kablem cyfrowym to może przydatna może być funkcja filtra ac3filter pozwalająca w czasie rzeczywistym przekodowywać strumień rozkodowanego audio do ac3.

[size=3][b]Kontenery, czyli ts, mpg, mkv i avi[/b][/size]

Wszystkie kontenery AV są poprawnie czytane i przetwarzane przez Haali Media Splitter

Ciąg dalszy dotyczący Media Player Classic i jego konfiguracji nastąpi niebawem. Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zapowiada sie ciekawie,dobra robota,a może właśnie by zrobić codec pack tylko z tym co jest najważniejsze i dobrze ustawionym kmplayerem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobra robota maxiuca ... ale sprawa nie jest taka prosta jaką się wydaje.
Jasne że najlepiej byłoby mieć jak najmniej kodeków w systemie by nie robić niepotrzebnego syfu i wybierać tylko te najlepsze jakościowo, lecz niestety jest to jak na razie tylko nie możliwe.
Zawsze można trafić na jakiś wynalazek typu DivxAudio z czym nie poradzi sobie popularny filtr.

Problem w tym że jeśli chodzi o materiał HDTV to często jest dziwnie kodowany, uszkodzony lub ma jakieś błędy.

Przykład: uruchom The.Chronicles.of.Riddick.HDTV.1080p.ts MPEG2 w KMPlayerze przy użyciu filtra DScaler i spróbuj go przewinąć, zwiesi się. Gabest lub Cyberlink nie spowoduje takiej zwiechy.
Plik ma uszkodzony strumień i nic na to się nie poradzi, przykładów takich jest więcej.
Np. The.Nightmare.Before.Christmas.1993.720p.HDTV.DTS.x264-ESiR pod KMP nie uruchomisz przy użyciu filtra Cyberlink a na CoreAVC idzie bez problemu.
Niektóre filmy z mkv x264 z DTS'em z wysokim bitratem działają płynnie tylko z CoreAVC.
IMAX - Fighter pilot też sprawiał swego czasu problemy swoim DTS'em Materiał MPEG2 40Mbps z nim raczej tez poradzi sobie tylko Gabest i Cyberlink.
Jasne można zmienić player na prostszy z mniejszą ilością funkcji ale nie o to chodzi a część problemów pozostanie.
By przytoczyć więcej przykładów musiałbym sprawdzać osobno każdy film a raczej ciężko by było przegrzebać sie przez 2TB materiału HDTV ;-)

Jak do tej pory nie ma jednego dobrego kodeka do x264/h264:

CoreAVC - korzysta z dwóch rdzenie ale nie z GPU, jest najszybszy choć programowy ale przekłamuje czernie i biele, czasem sieje artefaktami przy maksymalnym profilu nawet wersja 1.5 tego nie poprawia.
FFDShow - wymaga większej mocy CPU, chyba nie w pełni wykorzystuje dwa rdzenie, nie korzysta z GPU, nie ma błędów przekłamań kolorów i artefaktów, za to te filtry powodują inne problemy
Cyberlink - wykorzystuje GPU (VMR9, Haali, EVR), 2 rdzenie też lecz potrzebuje większej mocy CPU, nie ma artefaktów

@paw

szczytna idea tylko kto temu podoła, nawet jeśli sie komuś uda to taki pakiet można by instalować tylko na czysty system no i jak później aktualizować kodeki i programy nie tracąc efektu wcześniejszej pracy,
każdy sprzęt jest inny, mi konfiguracja kodeków najlepiej wychodzi na czuja i jak na razie nie narzekam :-)

Pozdrawiam i liczę na owocną dyskusję :-) Edytowane przez apatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='apatch' post='55638' date='07.08.2007, 22:44 ']Dobra robota maxiuca ... ale sprawa nie jest taka prosta jaką się wydaje.
Jasne że najlepiej byłoby mieć jak najmniej kodeków w systemie by nie robić niepotrzebnego syfu i wybierać tylko te najlepsze jakościowo, lecz niestety jest to jak na razie tylko nie możliwe.
Zawsze można trafić na jakiś wynalazek typu DivxAudio z czym nie poradzi sobie popularny filtr.[/quote]
DivX Audio w HD? Jakbym coś takiego zobaczył to bym od razu takiego reencode'a wyrzucił :rolleyes:

[quote name='apatch' post='55638' date='07.08.2007, 22:44 ']Problem w tym że jeśli chodzi o materiał HDTV to często jest dziwnie kodowany, uszkodzony lun ma jakieś błędy.
Przykład: [...][/quote]
Oczywiście, nie ma rozwiązania idealnego. Ale chodziło o to, żeby zebrać wszystko do kupy w jednym miejscu.

Oczywiście, Haali też nie zawsze sobie radzi ze wszystkim i lepiej użyć splittera Gabesta. Ale tak naprawdę posiadając wszystkie wymienione przeze mnie kodeki można właściwie odtworzyć wszyskto. Tak jak piszesz oczywiście czasami zmiany są niezbędne, ale takie playery jak MPC, ZoomPlayer czy KMPlayer potrafią przyblokować filtr powodujący problem. Jak DScaler świruje to można go przyblokować i pojechać na innym (zwłaszcza jak Twoim przykładzie jeżeli materiał jest progresywny to strany nie ma). Uwzględniam Twoje uwagi na temat filtrów h.264.

A co do Cyberlinka, to czy wspomaganie GPU działa w każdej aplikacji directshow czy tylko w PowerDVD? Bo ja mówiąc szczerze nie zauważyłem żadnej różnicy w obciążeniu GPU z włączonym i wyłączonym wspomaganiem. Inna sprawa, że mam "cienką" karte: X1300Pro, a wspomaganie działa pewnie tylko na 2450HD i coś tam...

Ale na pewno warto trzymać się z daleka od wszelkich kodekpacków.

Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przy kodekpacku wszystko jest gotowe zachwile i przez pare tygodni masz spokoj i pewnosc ze kazdy plik w hd i nie bo nie wszystko jest niestety w jedynej słusznej rozdzielczości i formacie ale komp sie powoli zamula,znowu przy recznej istalacji kazdego kodeka robi sie często bałagan w folderach,z pulpitu wywalanie i odinstalowywanie kazdego z osobna sprawdzanie aktualizacji trzeba miec dużo czasu a wiekszosc chce miec max wydajnosc jakość po najmniejszej lini oporu tak jak jest z dvd,bd,hd-dvd włączam i ma chodzić a niestety torrentHD taki nie jest tu napisy tu kodek tu sciezka audio ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Divx Audio może nie był najlepszym przykładem i nie miał nigdy mieć żadnego związku z HD ;-) , ale sedno sprawy pewnie jest jasne.
Może inaczej na pewno nie należy mieszać różnych kodekpacków, korzystam od zawsze z pewnego strasznie znienawidzonego przez wielu użytkowników zestawu - k-lite mega pack,
przez te kilka lat mocno ewoluował, ma prawie wszystko a przy instalacji możemy wybrać dowolny zestaw kodeków, pakiet ma dodatkowe narzędzia sprawdzające czy np. nie mamy jakichś konfliktów czy uszkodzonych kodeków w systemie.
Jasne że trzeba pamiętać o takich kruczkach że dopiero na koniec zainstalować PDVD7.3 ale to są szczegóły.
Można oczywiście zainstalować wszystko pojedyńczo ale będzie to o wiele bardziej kłopotliwe, a zwykły user może sobie tylko narobić biedy.

Co do akceleracji Cyberlinka, czy wspomaga czy nie i przy jakich plikach, to przyznam wulgarnie że mi już to wisi. Zastanowię się nad tym jak się system posypie i będzie co konfigurować, od roku nie mam takich problemów.
Ale jest to często lepszy wybór niż CoreAVC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@apatch
No właśnie z tym Cyberlinkiem jest dziwnie. Przy czym tak naprawde to przy takim procku jak masz (ja też mam taki tylko niepodkręcony, ale na razie łyknął wszystko) to nawet jak przyśpieszanie GPU nie działa to tego i tak nie zauważysz.

I tak jak napisał paw: jak chce się mieć odtwarzanie bezproblemowe to trzeba sobie kupić odtwarzacz DVD/HDDVD/Bluray i wtedy nie ma problemu. Ewentualnie PowerDVD i jechać na kopiach HD-DVD i BD z netu :rolleyes:
A jak chce się mniej ssać, czy mieć dostęp do pozycji które jeszcze długo na HDDVD/BD nie wyjdą to trzeba trochę się pomęczyć i troche zrozumieć o co z filtrami/kodekami chodzi. Najgorsza opcja to doinstalowywanie nowych kodeków czy kodekpacków z nadzieją że coś co nie działa w końcu ruszy.
Zazwyczaj nie rusza a po taki zaśmieceniu system nadaje się do reinstalacji.

Naprawde te kilka filtrów które wymieniłem, plus tak jak piszesz kilka dodatkowo (na specjalnie okazje) załatwia sprawe.

Spróbuje wszystko to o czym napisałem zebrać razem do kupy i wrzucić gdzieś.

A tak swoją drogą to teoretycznie ffdshow powinien łyknąć DivX Audio bo to przecież nic innego jak WMA z WMP7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Od siebie dodam że jeśli sygnał idzie na HDTV czy też projektor i nie mamy możliwości wyświetlić na nim 24p (modele 120Hz dopiero wchodzą na rynek) to jedyny sposób żeby mieć płynny obraz to filtr reclock. Odświeżanie na wyświetlaczu ustawiamy na 50Hz a reclock przyspieszy nam film z 24p do 25p. Może robić też różne cuda z dźwiękiem. U mnie działa idealnie, ale pamiętam że komuś się gryzł z kartą tv. Da się też zmusić do jego używania powerdvd ultra.

[url="http://reclock.free.fr/"]http://reclock.free.fr/[/url]

Ostatnia wersja:
[url="http://reclock.free.fr/ReClock.test.1.7b4.zip"]http://reclock.free.fr/ReClock.test.1.7b4.zip[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Sober' post='55669' date='08.08.2007, 11:32 ']Od siebie dodam że jeśli sygnał idzie na HDTV czy też projektor i nie mamy możliwości wyświetlić na nim 24p (modele 120Hz dopiero wchodzą na rynek) to jedyny sposób żeby mieć płynny obraz to filtr reclock.[/quote]
Musze przyznać, że z takim zastosowaniem reclocka spotkałem się pierwszy raz :rolleyes: Zazwyczaj ludzie robią odwrotnie czyli 25->24.
Ja mówiąc szczerze nie zauważyłem żadnym problemów przy wyświetlaniu 24p na 60hz. Jazdy kamery, panoramy, szybki ruch, wszyskto jest raczej ok. Jest to drobne oszustwo bo zachodzi niejako 3:2 pulldown (ale bez przeplotu), ale mi to nieprzeszkadza. Ale oczywiście jeżeli komuś to przeszkadza to reclock jest idealnym rozwiązaniem. Dopisze go później do listy bo faktycznie do konwersji 25->24 i 24->25 w locie jest świetnym narzędziem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale w takim razie jaki sens ma to:

"potrzebujesz filtr DScaler 5 w wersji zmodyfikowanej (tzw. IVTC mod). Ten filtr jako jedyny potrafi bezbłędnie przywrócić klatkarz filmu 30fps do oryginalnego, kinowego 24fps."

skoro potem i tak wypuszczasz to na telewizor jako 60p i brakujące klatki będą dublowane przez renderer?

PS: Każdy może sprawdzić czy przy danych ustawieniach/kodekach materiał jest płynnie odtwarzany. Wystarczy w MPC wcisnąć CTRL-T i obserwować linię czy jest prosta (nie zrywa się np w połowie) i czy płynnie przejeżdża przez ekran. Bez reclocka nie udało mi się tego uzyskać. Acha - oczywiście opcja nie będzie działać w trybie overlay. Ja mam wybrany renderer VMR9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Sober' post='55677' date='08.08.2007, 12:32 ']Ale w takim razie jaki sens ma to:

"potrzebujesz filtr DScaler 5 w wersji zmodyfikowanej (tzw. IVTC mod). Ten filtr jako jedyny potrafi bezbłędnie przywrócić klatkarz filmu 30fps do oryginalnego, kinowego 24fps."

skoro potem i tak wypuszczasz to na telewizor jako 60p i brakujące klatki będą dublowane przez renderer?[/quote]
No generalnie co do zasady to masz racje, ale mi chodzi o to, że render wypuści już je dublowane progresywnie a to robi dużą różnicę. Uzyskuje tymsamym to co amerykanie w telewizji 720p60. Jeżeli wypuszczałbym 30i to wtedy musiałbym zdać się na wewnętrzne IVTC projektora, które generalnie jest dobre, ale kilka razy podczas oglądania wydało mi się, że mnie zawiodło.

A swoją drogą to musze wrócić do testownia opcji 48Hz, bo to też jest alternatywa. Udało mi się zmusić nawet projektor do takiego trybu, ale potem zarzuciłem experymenty.

Aha i o co chodzi z tym Ctrl-T, bo bym chętnie się pobawił ale u mnie nic się nie dzieje :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='maxiuca' post='55679' date='08.08.2007, 12:43 ']No generalnie co do zasady to masz racje, ale mi chodzi o to, że render wypuści już je dublowane progresywnie a to robi dużą różnicę.[/quote]

No jakiś argument to jest :)

[quote name='maxiuca' post='55679' date='08.08.2007, 12:43 ']Aha i o co chodzi z tym Ctrl-T, bo bym chętnie się pobawił ale u mnie nic się nie dzieje :rolleyes:[/quote]

A masz najnowszą wersję? Nie wiem czy to nie było potem dodawane...
[url="http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=170561"]http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=170561[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Sober' post='55681' date='08.08.2007, 12:58 '][url="http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=170561"]http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=170561[/url][/quote]
Dzięki, tego moda nie miałem, tylko klasyczną wersje Gabesta. Pobawie się, ale ponieważ to działa tylko z VRM9 na którym zawsze miałem problemy właśnie z rwaniem obrazu (w overlay i Halli Rendererze nie było tego problemu) to zrobie sobie chyba taki test po prostu w postaci pliku video z fps 24p, 25p i 30i i zobacze co z tego wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Maxiuca stestuj tego moda MPC także w trybie EVR [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=6034"]LINK[/url] , u mnie nie zrywa linii w niczym choć czasem nie przebiega ona w pełni płynnie przez ekran.
Kilka uwag, może da sie to wszystko zebrać do kupy i utworzyć jeden MEGA HIPER STICKY PORADNIK DO ODTWARZANIA HDTV NA PECECIE :-)

O ile zwykłego MPC można utworzyć kilka kopii na dysku i każdą wersję niezależnie skonfigurować pod inny materiał (ustawienia programu są trzymane w pliku ini), to zmodowany MPC niestety trzyma ustawienia w rejestrze systemowym.
Czyli niezależnie ile wersji utworzymy ustawienia niestety w każdym będą te same
Pisze o tym dlatego że MPC 1.0.9.0 można używać do odtwarzania plików evo z płyt HDDVD i m2ts z płyt BluRay !!!
Sztuczka polega na tym by w MPC HomeCinema :

1. Zainstalować nową Matroskę [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=4040"]LINK[/url] z powiązaniami
2. Wyrzucić wszystkie wewnętrzne powiązania filtrów (internal filters) a w zewnętrznych ustawić tylko następujące WMV Advance Profile Decoder, Haali Media Splitter (AR), Sonic Cinemaster @ Audio Decoder 4.2

Filmy BD/HD działają w MPC HomeCinema oczywiście bez menu i napisów, za to możemy dorzucić własne polskie, przy okazji kolejny raz nie polecam korzystania z filtrów DurectVobSub ponieważ nie dość że wprowadzają konflikty to ponoć automatycznie wyłączają DxVA we wszystkich trybach.
Przełączanie strumieni najlepiej wykonywać na spauzowanym filmie, po ponowny playu trzeba moment poczekać aż player wszystko przetrawi. Nowy KMP także odtwarza wszystkie strumienie w plikach m2ts, z evo sobie jeszcze nie poradziłem tylko dlatego że nie chcę w nim zmieniać żadnych ustawień. Jak ktoś lubi eksperymenty to polecam zainstalować wersję pełną i jej nie ruszać, drugą kopię programu przekopiować w inna lokalizację i tylko ją aktualizować kolejnymi najnowszymi wersjami beta.

Polecam też prosty patent dla uzytkowników kart ATI/AMD sprawdzający w jakim trybie działa dany player, program Ati Tray Tool można ustawić tak by przy wykorzystaniu karty graficznej w trybie DxVA wyświetlał ilość klatek na sekundę w filmach : Tool & Options / OnScreen Display ... / - z tego co zauważyłem klatki są wyświetlane tylko w trybach VMR9, Haali, Direct3D9, OpenGL i Vistowym EVR (C/A) , w pozostałych takich jak zwykły EVR i inne już nie.

@Sober
Podaj w końcu jakiś konkretny przykład filmu i wersji w którym mocno rwie te linii w MPC HC, nikt do tej pory nawet na zachodnich forach nie znalazł mi porządnego testu by to jednoznacznie ustalić. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
apatch,

dzieki za rady, zabiorę się za to wkrótce, bo teraz siedzę nad poradnikiem dotyczącym podkładania ścieżki dźwiękowej pod obraz (który obiecałem Gmeru jakiś czas temu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='apatch' post='55696' date='08.08.2007, 17:25 ']@Sober
Podaj w końcu jakiś konkretny przykład filmu i wersji w którym mocno rwie te linii w MPC HC, nikt do tej pory nawet na zachodnich forach nie znalazł mi porządnego testu by to jednoznacznie ustalić. ;-)[/quote]

Nie no - problemem jest głównie to że linia nie leci idealnie płynnie. Jej zrywanie to skrajny przypadek, chyba w niektórych TS w MPEG-2 z satki mi się tak działo (Constantine), prawdopodobnie na to pomógł by podany przez maxiuca sposób z pierwszego postu (reclock też chyba dawał radę - musiałbym to sprawdzić). Jak mówię - problemem jest płynność. Rezultaty widać np przy scrollowaniu krajobrazu i to występuje niezależnie od materiału. Jak sam piszesz - linia nie idzie Ci idealnie płynnie... i o to właśnie mi chodzi ;)

Edytowane przez Sober

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tu nowy i nie wiem czy dobrze umieszczam pytanie, więc jak coś to przepraszam!

Zainstalowałem ten program KMPlayer i film mi działa bardzo ładnie, ale chciałbym odtworzyć również napisy do niego i niestety nie wiem jak. Czy za pomocą tego programu jest to możliwe?

Kurcze przepraszam ale już znalazłem opcje napisów :rolleyes:

Można skasować

Edytowane przez shorty1612

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KMPlayer i napisy jak najbardziej... W oknie programu klikasz prawym przyciskiem wybierasz [napisy] a następnie [załaduj napisy]... i wszystko... :rolleyes:
bardzo dobry program według mnie. Śmiga na Viście nie trzeba instalowac kodeków do niczego... ;) divx, xvid, mkv...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam procesor 2,4ghz 512mb ram i karte GeForce 5200 FX. Nie jest to zbyt dobra konfiguracja ale z plikami *wmv czy *ts praktycznie nie mam problemu z odtwarzaniem nawet jak są to 1080i. Jednak z tymi z rozszerzeniem *mkv (x264) już mam problem. Zainstalowałem CoreAVC i Matroska Splitter ale przy odtwarzaniu dźwięk leci szybciej niż obraz. Odtwarzam to za pomocą Windows Media Player Clasic, brak jakichkolwiek programów włączonych w tle (nawet antywira i firewalla wyłączam). Może muszę spróbować jakimś innym programem, bo z tego co zauważyłem to w Media Player Clasic gdy mam włączony jakiś program w tle to nawet z divixami tak się dzieje, podczas gdy w SubEditcie odtwarzają się ok. A może coś w ustawieniach kodeków?
Tak jak pisałem na początku *wmv czy *ts odtwarzają się dobrze, więc może na moim kompie x264 też będzie jakoś dało się odtwarzać poprawnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam Toshibe Satelite z dasc slabym prockiem 1,83 core solo

mailem kodecki CCCP zainstalowane (wersja z poczatku roku), 720p mi praktycznie wsio chodzilo choc czasem zwalnialo, a 1080p klatkowalo strasznie, ostatnio jak Shreka odpalalem to zauwazylem ze dzwiek mi cos nie chodzi ok, a u kumpla wsio smigalo, sciagnalem wiec nowsze CCCP (z lipca 2007) i teraz wsio jest ok, wszystkie 720p plynnie chodza, a 1080p czesc elegancko chodzi a niektore co jakis czas zwalniaja, pomyslalem ze skoro mam wersje z lipca (to wedlug strony CCCP najnowsza) to moze da sie zainstalowac cos nowszego co jeszcze wydajniejsze by bylo, bo przyznam sie ze juz laptopa chcialem wymienaic ale moze przez te pol roku wyszlo cos co lepiej sobie radzi i zmaina nie bedzie mi potrzebna.
kiedys z kodekami do XBC (player xbox'owy) tez tak bylo ze jak wyszlo RMVB to najpierw wogole nie szlo, po miesiacu klatkowalo, i co nowa latka bylo lepiej, az w koncu po 2 miechach chulalo elegancko.

Poradzcie mi moze co moge jeszcze doinstalowac zeby moze bylo jeszcze ciut lepiej.

jak by co to kozystam z ZOOM Playera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CoreAVC do H264/X264 pod MPC, a do dźwięku AC3Filter - to chyba najmniej zasobożerne rozwiązanie. Zerknij jaki masz zużycie CPU podczas odtwarzania takiego materiału, ale podejrzewam że jedno-rdzeń to trochę za mało do 1080p x264, szczególnie jeśli bitrate skacze wysoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś może wie jak usunąć kodeki w visicie ??
Zostało tego syfu pełno po różnych kombinacjach (gspot pokazuje 161).
O ile na drugim kompie sobie jakoś poradziłem (wywaliłem pliki *.ax z system32) i 1080p śmiga, to na Viscie wymiękam

W pc mam athlona 3000xp, 1,5 gb ramu i KMPlayer wszystko płynnie odtwarza.
W notebooku T7200 i 2 gb ramu i 1080p się tnie, więc musi to być wina kodeków. Niestety format odpada. Pomocy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Znaczenie ma chyba tylko to jakie kodeki są używane w danej chwili a nie to jakie masz wgrane w systemie...

I nie wiem czy to wina kodeków czy nie samego systemu ;-) Ja bym zainstalował XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja za to mam innepytanie..a w zasadzie pare.

Po pierwsze po przejrzeniu paru for dyskusyjnych tak naprawde na kazdym pisze sie o trzech kodekach h265/x265- coreavc/ffdshow/cyberlink... moglby ktos jasno napisać ktory z nich jest najlepszy pod wzgledem jakosci obrazu,kolorow itd? szybkosc mnie nie interesuje bo mam na tyle szybkiego kompa ze kazdy z tych kodekow w sumie bez problemu sie u mnie wyrabia i na rdzeniach mam jeszcze jakis zapas mocy

kolejna rzecz... u mnie filmy h264/x264 praktycznie w 100% z kompa puszczam na tv lcd 32" philips 32pfl7862d (dvi->hdmi) w jego natywnej rozdzialce czyli 1920x... bo przy tej rozdzielczosci moge ustawiac czestotliwosci odswiezania 24/25/50/60/100 hz (wiadomo sa filmy 25 fps i sa filmy 24fps) i teraz... jakiego najlepiei renderera uzyc?

do otwarzania filmow uzywam na zmiane kmp/MPC albo MPC HC... czym tak naprawde rozni sie wyswietlanie obrazu na overlayach/VMR9 albo na Haali rendererze? ktory z nich jest najlepszy jakosciowo i ktory z nich jest najszybszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rece juz mi opadaja, w chwili obecnej jestem chyba najwiekszym wrogiem Visty

pisalem tu post miesiac temu odnosnie laptopa z Core solo i rwaniu filmow

chodzilo o to ze 720p mi chulalo a 1080p sie cielo, wiadomo procek jedno redzeniowy 1,73 nie wyrabial

sprzedlame starego kompa i kupliem 2 tyg temu nowy komp

Toshiba Satelite 200 core2duo 2,00 800hz 2gb ramu

na nowym siwrzym kompie wsio jeszcze chodzilo ok (choc tez bez rewelacji) a po 2 tyg 720p mi nie chce plynie chodzic

uzycie procka 80-90% i wsio player zajmuje

probowalem juz wszystkich mozliwych konfiguracji kodekow i playerow caly czas tnie jak cholera

odinstlowalem cccp, zainstalowalem core.. cos tam i tez lipa

w zoom playerze co chwile staje, w mk playerze obraz nie wyrabia za dzwiekiem

wyczyscilem winde jak sie dalo, zdefragmentowalem dyski, odspywerowalem, wsio powylaczalem i nadal nie jak sku....

nie mam juz do tego sily i boje sie ze rozp... nowy komputer jak tak dalej bedzie

nie wiem czy mam zainstalowac XP czy da sie cos z tym zrobic

kupuje 2x drozszy komputer ktory jest 5x bardziej wydajny a filmy gorzej chodza jak na starym, gdzie tu jest logika

HELP !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi