Skocz do zawartości
Newsweek

Wieszanie na ścianie Sharpa 46 XD1-E

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Czy któryś z forumowiczów powiesił na ścianie Sharpa 46 XD1-E? Mam go od 8 miesięcy i chcę go powiesić, ale nie wiem jaki uchwyt wybrać i jak do tego się zabrać.

Pozdrawiam, Marek ROmanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[url="http://www.maximedia.pl/?c=telewizory_lcd&p=sharp_lc_46xd1_e_wieszak"]http://www.maximedia.pl/?c=telewizory_lcd&...46xd1_e_wieszak[/url] tutaj sprzedają z wieszakiem vivanco więc musi pasować. Może zadzwon? A jak masz blisko do MM czy Saturna to tam mają XD1 to można przymierzyć wieszaki uniwersalne. Na pewno będą pasować. Ja nigdy nie miałem problemu a parę modeli szukałem i zawsze uniwersal pasował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Gmeru' post='53913' date='21.07.2007, 00:31 '][url="http://www.maximedia.pl/?c=telewizory_lcd&p=sharp_lc_46xd1_e_wieszak"]http://www.maximedia.pl/?c=telewizory_lcd&...46xd1_e_wieszak[/url] tutaj sprzedają z wieszakiem vivanco więc musi pasować. Może zadzwon? A jak masz blisko do MM czy Saturna to tam mają XD1 to można przymierzyć wieszaki uniwersalne. Na pewno będą pasować. Ja nigdy nie miałem problemu a parę modeli szukałem i zawsze uniwersal pasował.[/quote]

Jak jest Vesa, a pewnie jest, to każdy w tym standardzie musi pasować: [url="http://www.ergoindemand.com/about_VESA_standard.htm"]http://www.ergoindemand.com/about_VESA_standard.htm[/url] Po to w końcu standard zrobili żeby było łatwiej. Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Każdy tv czy to plazma czy LCD ma rozstwa śrub mocujących w standardzie VESA (przy dużej ilości cali jest to 20x20 cm).
Jest to standard więc każdy wieszak w tym standardzie będze pasował!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fantom' post='97660' date='19.04.2008, 00:42 ']Każdy tv czy to plazma czy LCD ma rozstwa śrub mocujących w standardzie VESA (przy dużej ilości cali jest to 20x20 cm).
Jest to standard więc każdy wieszak w tym standardzie będze pasował![/quote]

Fantom - Ty masz w ogóle jakiś telewizor ? :rolleyes:

Przy dużej ilości cali jest to 20x20 cm. ? To ile jest dla CIebie jest ta duża ilość cali ?

Nie każdy wieszak będzie pasował, to po pierwsze - niektórzy producenci stosują " wgłębienia " inni boczne ograniczenia,
przed zakupem warto pooglądać "plecy" TV . Sam standard mówi tylko o rozstawie otworów np. 60x40 cm dla 50 "
Zdarzają się także oryginały jak np. XORO , które rozstaw otworów wynosi 70 cm. (znajomy kupił i klnął ) :)

Pomysł na "ładny" i cienki wieszak za 10 pln. wygląda tak : kup "C"-ownik , wywierć otwory i ... już masz ! :)

Pzdr.

BoDeX ®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='BoDeX' post='97733' date='19.04.2008, 17:44 ']Fantom - Ty masz w ogóle jakiś telewizor ? :rolleyes:
Przy dużej ilości cali jest to 20x20 cm. ? To ile jest dla CIebie jest ta duża ilość cali ?[/quote]

Mam. Oczywiście pomyliłem się. Miało być 40x20 cm.
Dla telewizorów między 32'' a 50'' jest to standard.

A tak na marginesie to zastosowałem niemal twój pomysł.
Co prawda nie ceownik tylko trochę bardziej skomplikowana konstrukcja.
Chciałem aby tv był "otwierany" jak książka. Za 35 zł nabyłem trochę profili (przekrój prostokątny) i zespawałem sobie ładną zawieszkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
z fajnych uchwytow moge polecic vogelsa - malutkie, male mocowanie, a do tego fajne mozliwosci odchylenia, co prawda musza byc mocowane na dobrych kolkach...

oraz techlinka, tanie i stosunkowo cienkie - szczegolnie nie uchylne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
u mnie wisi na Vivanco.. stabilnie i montowany nieproblematycznie.. mogę spokojnie polecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam Sharp 46 XL2E a zatem taki sam gabarytowo.Najpierw w przyplywie zapalu powiesilem go na scianie.Oczywiscie kupilem dobry "wieszak" z mozliwoscia regulacji we wszystkie strony.
Po jakims czasie zaczalem dokupowac do niego "wyposazenie":odtwarzacz DVD,amplituner itd.Za kazdym razem zdejmowalem go przynajmniej dwa razy zeby cos podlaczyc.
Przeklalem to wieszanie i teraz stoi na fabrycznej podstawie.Moge przelaczac odlaczac i co mi sie zywnie podoba.
Jesli chcesz koniecznie zawisic to doradzam wykonanie specjalnego "mebla" z tylna scianka do zawieszania.Oczywiscie z otworami umozliwiajacymi dostep do tylnych zlaczy.Odsuwazs "mebel" i po sprawie.
Wlasnie jestem w trakcie projektowania takiego "mebla".To dosc droga impreza.Narazie kupilem specjalna szafke w stylu moich mebli (wykonana na zamowienie) za niestety ponad 2 tys. i teraz kombinuje ta tylna scianke.
Zamierzam powtornie odkrecic podstawe i dopiero zawiesic na takiej wysokosci aby zmiescil sie glosnik centralny pod telewizorem oraz troche wyposazenia(odtwarzacz,magnetowid itp).Amplituner bedzie stal luzno obok telewizora,bo musze zapewnic mu duze chlodzenie,grzeje jak kaloryfer.
Wykonawca tego mebla zaproponowal mi,ze dalsze prace wykona gratis za prawo produkcji tego calego "mebla".Mowi,ze to jest cos czego brakuje na rynku....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kup najtańszy.
Najważniejsze jest mocowanie do ściany. Jeżeli nie masz wprawy zleć to fachowcowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Newsweek' post='53877' date='20.07.2007, 16:42 ']Witam,
Czy któryś z forumowiczów powiesił na ścianie Sharpa 46 XD1-E? Mam go od 8 miesięcy i chcę go powiesić, ale nie wiem jaki uchwyt wybrać i jak do tego się zabrać.

Pozdrawiam, Marek ROmanowicz[/quote]
Po pierwsze zobacz jak wyglądają plecy twojego lcd, jeśli są płaskie to nie ma problemu. Ja do mojego samsunga kupiłem wieszak uniwersalny polskiej produkcji . Jest to solidna konstrukcja mocowana do ściany sześcioma śrubami do tego dwie grube belki z możliwością regulacji kąta machylenia. w komplecie zestaw śrub i tulejek do mocowania. Aha jeszcze dwie powiedzmy szyny do których bezpośrednio mocujesz lcd (trochę odstaje od ściany ale dla mnie to nieistotne). tylko vogels był droższy. kupiony w MM (199 pln), polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :P
Ja też przyłączę się do pytania , mam wprawdzie 42" Pioneera 4280xa ale technika wieszania jest ta sama :P . Martwi mnie tylko jedna sprawa , kupiłam w MM wieszak Vogel.s ( 790,- zł :P )z odchyleniam na boki ,może to jest i dobre ale waży chyba z 12 kg i jak do tego powieszę telewizor który też sporo waży a ja mam ściany drewniane obite płytą kartonowo-gipsową to boję się , że nie wytrzymają takiego obciążenia a Pan fachowiec twierdzi , że będzie dobrze :P . Czy jest jakiś równie dobry wieszak ale lżejszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie potrzebna mi porada bo wymieniłam uchwyt na wieszak LCD/Plasma z 2-ma szklanymi półkami "Multimebel A-202XL" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='D÷enka' post='137795' date='21.12.2008, 01:29 ']Pan fachowiec twierdzi , że będzie dobrze :rolleyes: .[/quote]

bierz od fachowca fakturę na montaż TV na ścianie. Jeśli spadnie fachowiec odda Ci pieniądze, skoro jest pewien swego. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja ostatnio zamontowałem sobie 42 cali Toshibę, nie che mi się robić zdjęć , ale podpowiem jedno, bierz wieszak najcieńszy jaki się da, aby jak najmniej odstawał od ściany TV. Olej wieszaki typu Odchylane o jakieś kąty w dół i góre, i tak tego nie będziesz odchylał a one sa grubsze. Ja taki kupiłem i teraz żałuje bo odstaje sporo TV od ściany z takim wieszakiem

PS. Kupowanie wieszaka za więcej niż 150 zł to głupota i bezsensowna burżuazja, ja dałem za swoj 98 zł na allegro i jest bardzo solidny, porównywałem z identycznym w MediaExpert który kosztował 400 zł i zadnej róznicy nie widziałem. Komplet kołków i śrub, podkładki do wyboru, dystanse w komplecie, wszystko jak należy pasuje do ściany , zamontowałem i można słonia powiesić . Nie przepłacajcie Edytowane przez adamo_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi