Skocz do zawartości
mjudu

Pas na ekranie

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna mam pas na środku ekranu. Wygląda on jakby był wypukły względem ekranu, ma szerokość około 1cm i leci pionowo. Nie wiem czy na zdjęciach będzie widoczny, ale dołączam. Co to może być i czy będzie podlegać pod ubezpieczenie, ktore brałem przy zakupie w sklepie euro rtv agd, chodzi o ergo hestie na 5lat. Telewizor jest pół roku po gwarancji, czyli 2 lata gwarancji minęło. 

20211214_205708.jpg

20211214_205836.jpg

20211214_205655.jpg

Edytowane przez mjudu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować zgłosić z rękojmi, gdzie masz rok czasu na zgłoszenie wady. Więc w zgłoszeniu reklamacyjnym z rękojmi wpisujesz datę zauważenia wady ponad pół roku temu.
Jak tak się nie uda, to wtedy próbuj z dodatkowego ubezpieczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym, że w ubezpieczeniu jest chyba krótki okres na zgłoszenie szkody. 

Jak to według Was wygląda, czy taka wada jest wadą kwalifikowaną na wymianę matrycy? Może już ktoś takie coś miał i czy gwarancja/przedłużona gwarancja(ubezpieczenie) uwzględnia wadę i np. wymienia matrycę 

Edytowane przez mjudu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tym bardziej próbuj z rękojmi, gdzie masz rok na zgłoszenie wady.

Jak dla mnie to ewidentna wada. Na zdjęciach jest widoczne i mi pewnie tez by przeszkadzało. Zresztą wychodzę z założenia, ze spróbowanie zareklamowania nie kosztuje Cię, poza poświęconym czasem.

Jestem wrażliwy na różne niedoskonałości matrycy, zwłaszcza płacąc niemało kasy za oleda. Reklamowałem jakieś 2 miesiące po zakupie CX z tytułu rękojmi. Miał banding i krawędzie w ciemnych scenach świeciły jaśniej rozwalając całkowicie obraz. Zażądałem wymiany tv na nowy. Uznali reklamacje i z racji, że już ze sklepów zdążył zniknąć CX, to zaproponowali wymianę matrycy, albo wymianę tv na podobny. W tym wypadku na C1, na co się zgodziłem. I tu już na szczęście ogromna poprawa. Nie ma bolączek poprzednika. Ale po jakimś czasie zacząłem dostrzegać, że z lewej strony jest spory pionowy obszar, na którym pewne kolory (głównie żółcie, pomarańcze, odcienie piaskowe itp) mają inną, trochę cieplejszą barwę i odcień. Z tego co czytałem na forach, to jest to związane nie tyle z samą matrycą, co z problemem w LG z warstwą antyrefleksyjną. Mam w planach kolejną reklamację. To będzie druga z rękojmi, więc będę żądał zwrotu kasy tym razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi