MasterE30 0 Napisano 7 Września 2021 Witam ;) Przyszedł czas na zakup płaskiego telewizora (tak, do tej pory korzystaliśmy wciąż z telewizorów typu CRT..), jednak kompletnie nie wiem, co byłoby dobrym lub bardzo dobrym rozwiązaniem. Telewizor ma służyć mojej Mamie, która ogląda głównie filmy, wiadomości, kabarety, ogólnie cały pierdolnik z TV naziemnej :) TV zamierzam kupić jutro, więc będę mega wdzięczny za szybkie odpowiedzi. Jednocześnie chciałbym podpytać o specjalistyczne sklepy w Warszawie i okolicach, a także gdzie mogę kupić stojak pod TV, na którym TV da się lekko obrócić, czy pochylić na dół. Odpowiedzi na ww. pytania: 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20 m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,3-2,7 m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 14. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost lub na leżąco pod dużym kątem, gdzie głowa jest około 70 cm poniżej dolnej krawędzi ekranu, więc tak, ważne.5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać6. Jak słońce świeci w pokoju ? W 90% czasu nie przeszkadza, nie wali w ekran7. Jaki masz obecnie telewizor ? CRT :)8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dekoder DVB-T2, podpięcie do internetu, WiFi.9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? TV naziemna, zatem to, co nadają. Niektóre w HD, niektóre w SD.10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Laptop od czasu do czasu11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Należy przyjąć pracę ciągłą, 24/7.12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie mam zdania.13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, programy rozrywkowe, wiadomości, to co leci...14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/5017. Preferencje co do wielkości? Myślałem o 46", ale teraz już nie wiem...18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Brak kontrastu w widoku pod kątem.19. Preferencje co do marki ? LG jest mocno zachwalane oraz Samsung. Sony podobno też, ale słyszałem, że drogie...20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie.21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok. 2500 PLN 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak, zależy od kosztów. Z góry dzięki za wszelką pomoc. Pozdro! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach