omuuu 1 Napisano 13 Sierpnia 2021 Cześć, Szukam telewizora 65-calowego do jasnego pokoju w budżecie ok. 10 tysięcy zł. Zastanawiam się między: - Samsung Neo QLED QN91A - Samsung OLED Q950TS - Sony OLED A80J Pierwszy strzał z uwagi na dużo słońca w salonie padł na nowego QLEDa od Samsunga. Chciałem kupić model Neo QLED QN91A. Oferuje on wysoką jasność i mnóstwo stref wygaszania (mini LED), więc wydał mi się niezłym kompromisem dla kogoś, kto z telewizora zamierza korzystać zarówno w słoneczny dzień, jak i w nocy. Zapał opadł, gdy zacząłem o nim czytać i dowiedziałem się, że powłoka antyrefleksyjna w modelach na rok 2021 nie jest już tak dobra jak kiedyś (swego czasu Samsungi słynęły z fenomenalnych powłok antyrefleksyjnych - podkreślano to niemal w każdym tekście). Zacząłem więc myśleć o schodzących seriach i zainteresowałem się modelem Q950TS, którego można jeszcze dostać w niektórych sklepach i to za bardzo niezłe pieniądze. Plusy? Również sporo stref wygaszania i lepsza powłoka antyrefleksyjna. Minusy? Niestety nie jest to mini LED i obawiam się, że ok. 450 stref okaże się niewystarczające. Czy Waszym zdaniem powłoka antyrefleksyjna w modelu 2020 jest aż tak wyraźnie lepsza niż ta stosowana w 2021 roku, by rezygnować z nowszej technologii mini LED i pchać się w stary model? Byłem w sklepie, ale niestety nie miałem możliwości ich porównać gdyż na ekspozycji stały wyłącznie nowe serie Samsunga i ich powłoki tyłka nie urywały. Powiedziałbym wręcz, że były bardzo podobne do tych stosowanych w telewizorach LCD innych producentów. Jako alternatywę dla powyższych modeli rozważam również OLEDa od Sony, model A80J. Dlaczego akurat ten? Bo to chyba jedyny OLED na rynku, który nie ma szklanej matrycy tylko półmatową. Wszystkie lustra niestety od razu odrzucam - mam jednego laptopa ze szklanym ekranem i w słoneczny dzień nie da się z niego korzystać. Różnica względem matowego monitora Della jest ogromna. Tylko czy niska jasność OLEDa wystarczy? 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 25-30 m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 3m3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2 4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Prosto, kąty nie są ważne.5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć6. Jak słońce świeci w pokoju? Z tyłu z odległości 6m.7. Jaki masz obecnie telewizor? Stary LCD (nie znam modelu)8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Matową/półmatową matrycę i dobrą powłokę antyrefleksyjną9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? HD z satelity i Netflixa10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Dekoder satelitarny11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? ok. 412. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Zdecydowanie matową13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy i sport, brak programów informacyjnych14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Tylko Netflix i Youtube15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Pół na pół17. Preferencje co do wielkości? 65 cali18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słaba jakość 19. Preferencje co do marki? Sony, Samsung20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 10 tysięcy zł 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r102 5 Napisano 14 Sierpnia 2021 (edytowane) Proponuję bardziej budżetowo - https://www.ceneo.pl/103735230 reszta z 10 000 powinna starczyć na jakieś rolety na okna 🙈 Edytowane 14 Sierpnia 2021 przez r102 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
omuuu 1 Napisano 14 Sierpnia 2021 @r102 Mam salon połączony z jadalnią i kuchnią. Wszystkie trzy pomieszczenia tworzą jedną, otwartą przestrzeń. W kuchni żona przygotowuje obiad, w jadalni dziecko rysuje coś na stole, ja w tym czasie chciałbym obejrzeć np. skrót meczu albo jakiś program motoryzacyjny na TVN Turbo bez konieczności zasłaniania okien. Poza tym po to jest lato by z niego korzystać i cieszyć się promieniami słońca wpadającymi do środka, a nie siedzieć w ponurym pokoju bo inaczej telewizor robi za lustro. Właśnie dlatego szukam telewizora dobrze radzącego sobie z refleksami, oferującego jednocześnie zadowalające efekty podczas nocnych seansów filmowych. Sytuacja powoli się klaruje. Poczytałem nieco więcej, obejrzałem kilka porównań na YT i odrzuciłem wszystkie Samsungi z 2020 roku. Żaden z modeli 4k nie oferuje zadowalającej liczby stref wygaszania (topowa wersja Q90R ma ich chyba tylko 110-120), z kolei telewizory 8k mimo że flagowe posiadają mnóstwo wad (ogromny DSE, widoczna siatka na białym tle, słaba równomierność, mniejsza jasność - jest o tym w teście HDTVTest). Na placu boju zostają więc tylko tegoroczne nowości: Samsung Neo QLED QN91A (jedyny LCD ze sporą liczbą stref wygaszania) i Sony OLED A80J (jedyny OLED z półmatową matrycą). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 14 Sierpnia 2021 10 godzin temu, r102 napisał: Proponuję bardziej budżetowo - https://www.ceneo.pl/103735230 reszta z 10 000 powinna starczyć na jakieś rolety na okna 🙈 Ale czemu polecasz koledze dużo gorszy tv jeśli ma budżet na lepszy model? 3 godziny temu, omuuu napisał: Poza tym po to jest lato by z niego korzystać i cieszyć się promieniami słońca wpadającymi do środka (…) 👍 Przewaga oleda na LCD tej klasy jest czysto teoretyczna i za dnia wręcz LCD będzie lepiej się sprawdzał, szczególnie przy tradycyjnej tv w Full HD. Główne atuty oleda ujawnia się wieczorem/ po ciemnicy wiec wystarczy, ze nie oglądasz całkiem po ciemku i na spokojnie możesz wiec rozważać oba warianty jak w pełni porównywalne, przy czym LCD jest zdecydowanie bardziej uniwersalny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
omuuu 1 Napisano 14 Sierpnia 2021 @XisiekDzięki. Mam świadomość, że LCD jest (a może bardziej pasuje tu stwierdzenie "powinien być") zdecydowanie bardziej uniwersalny. Stąd mój pierwszy strzał padł właśnie na telewizory QLED Samsunga, o których przed głębszym researchem słyszałem, że są bardzo jasne, mają świetne powłoki antyrefleksyjne, a dzięki sporej liczbie stref wygaszania w topowych modelach oferują jednocześnie bardzo dobre wrażenia podczas nocnych seansów. Wydawałoby się więc - kompozycja idealna. Problem pojawił się gdy przeczytałem, że w tegorocznych mini LEDach zastosowano gorszą powłokę antyrefleksyjną (jest o tym mowa na HDTVTest i zweryfikowałem to osobiście na żywo - model QN91A wzorem OLEDów ma szklany ekran i odbija się w nim dosłownie wszystko). Teraz nie do końca wiem co robić. Nowe mini LEDy Samsunga raczej odpadają z uwagi na szklaną matrycę. QLEDów Samsunga z ubiegłego roku również nie biorę pod uwagę (wersje 4k oferują maksymalnie 110-120 stref wygaszania, a 8k cierpią na mnóstwo wad związanych z wprowadzeniem nowej technologii/rozdzielczości). LCDków innych producentów też nie rozważam - LG stosuje matryce IPS, a Sony ma jeszcze mniej stref wygaszania niż Q90R). Zostaje chyba tylko A80J, który jako jedyny znany mi OLED posiada półmatową matrycę. Tu z kolei odstraszają recenzje znalezione w Internecie, gdzie niemal każdy podkreśla że to ciemny OLED, który nadaje się do jasnych pomieszczeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 15 Sierpnia 2021 @omuuu Wiekszosc rzeczy, o których wspomniałeś jest zgodna z faktami. Tak oled Sony serii 80 jest dość ciemny (im więcej jasnego w danym ujęciu tym bardziej, na pełnym ekranie większość zeszłorocznych oledow robi ok. 150 nit, to naprawdę mało w jasnym otoczeniu). A80 ma natomiast faktycznie doskonała warstwę antyrefleksowe, choć A90 jest widocznie jasniejszy ale odbicia jak lusterko. Myśle natomiast, ze zupełnie niesłusznie, za bardzo patrzysz w cyferki w LCD. To nie jest tak, ze 100 stref to za mało, a 500 to dopiero jest obraz i jest 5 razy lepiej, to aż tak prosto nie działa 👌 Wielu znajomych poszło za moja rada i mając dylemat podobny do Twego kupowało oba tv i dokonywało wyboru po sprawdzeniu. Większość była bardzo zdziwiona jak mała była różnica w normalnym oglądaniu i jak bardzo oledom brakuje jasności za dnia w jasnym otoczeniu. Tak wiec polecam Ci dokładnie ta sama ścieżkę, własne oko 👍 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Komorowski 6 Napisano 17 Sierpnia 2021 Jestem bardzo ciekawy, jaki model wybierzesz. Opisz proszę wrażenia po zakupie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
omuuu 1 Napisano 19 Sierpnia 2021 @Piotr Komorowski Decyzja podjęta, przy moich wymaganiach wybór niestety nie był zbyt wielki. Padło na Sony A80J. Jak już wcześniej pisałem, z telewizorów LCD pod uwagę brałem jedynie modele Samsunga, bo tylko one oferują zadowalającą liczbę stref wygaszania (przy 50-100 strefach jak ma to miejsce u konkurencji nawet najlepszy algorytm nie pomoże - wystarczy podzielić sobie ekran np. w pionie na 5 obszarów i zobaczyć jak są ogromne). Z QLEDami jest jednak ten problem, że wszystkie modele na 2021 rok mają lustrzane matryce, modele 4k 2020 oferują tyle stref co konkurencja (maksymalnie 100-120), natomiast 8k 2020 z uwagi na wysoką rozdzielczość cierpią na mnóstwo "chorób wieku dziecięcego" (spory DSE, widoczna siatka, itp. - jest o tym w teście HDTVTest na YT). Został więc ww. model od Sony, który jako jedyny znany mi OLED na rynku ma półmatowy ekran. W słuszności decyzji utwierdził mnie dodatkowo świeży test tego telewizora na tym portalu. Byłem zresztą kolejny raz w sklepie RTV, przez dłuższą chwilę oglądałem te kolorowe, zapętlone animacje i jasność wydała się wystarczająca. Teraz czekam jedynie na jakąś fajną promocję. Ostatnio RTV Euro AGD miał przecenę prawie 1000 zł plus cashback, teraz wszystkie sklepy oferują już tylko zwrot. Poczekam ze dwa tygodnie i zobaczę, może znów się coś pojawi. Wrażeniami oczywiście się podzielę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OdNova 1 Napisano 26 Sierpnia 2021 Czy do A80J jest możliwość podłączenia subwoofera? Wiem, że nie ma docelowego wyjścia pre-out, ale podobno są tv gdzie w ustawieniach gniazdo słuchawkowe można ustawić tylko jako wyjście dźwięku na subwoofer. Czy ktoś coś wie na ten temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach