key 1 Napisano 20 Marca 2021 (edytowane) 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 24. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost 5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - wisieć6. Jak słońce świeci w pokoju ? - z lewej strony (intensywnie, ale są rolety)7. Jaki masz obecnie telewizor ? OLED Sony KD-A1 (55 cali)8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? - najnowsze osiągnięcia stąd wybór modeli 20219. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) - 4K, HD, SD10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Playstation 5/ XBOX X, Apple TV 4K11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 8-14h12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - jedną i drugą13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? TV Netflix, Sport, koncerty14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? - tak15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? - 10-15%16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - zarówno w dzień jaki i wieczory17. Preferencje co do wielkości? minimum 65 cali18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? lagi w sofcie19. Preferencje co do marki ? - LG, Panasonic, Sony (sony na końcu z uwagi na niepoważne podejście do supportu i aktualizacji manualnej)20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - nie interesuje mnie 3D21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 15000 pln brutto 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Oczywiście, A1 po kalibracji dopiero pokazało swoje możliwości. Edytowane 20 Marca 2021 przez key Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caution 104 Napisano 21 Marca 2021 Do tej odległości to tylko projektor Od biedy może być tv min. 85" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Komorowski 6 Napisano 21 Marca 2021 Mam podobny dylemat. Czekam na wypusty tegoroczne i ich obniżki, oraz recenzje, więc pewnie zakup na jesień będzie. Tak naprawdę osobiście rozważam dwa modele, przede wszystkim z uwagi na ich system, nie chce telewizora na androidzie i basta! Panasonic JZ2000 65 cali - flagowiecc, więc jakość materiałów chyba lepsza niż konkurencja, selekcjonowane panel, firma słynąca ze znakomitego obrazu nawet bez kalibracji, radiator chłodzący, dla mnie zaleta to wbudowany system głośników. No ogólnie telewizor zapowiada się syto. Pytanie jaka będzie cena... z jednej strony podobno stabilny system, ale troszkę okrojony w aplikacjach, brak HBO, chyba brak Disney + (myślę przyszłościowo i czekam że lada miesiąc ten dostawca odpali w Polsce), więc trzeba myśleć o jakiejś przystawkę/dekoderze. Podobno taki sobie serwis... Minus, No jednak 65 cali, w tym budżecie kusi już jednak pójść w tv większy, 77 cali. Tym bardziej, że u mnie odległość to 3,5-4 metry. LG C1 - model w rozmiarze 77 cali. Wstępna cena już jest, wystarczy poczekać na spadek, myślę że na jesień do ogarnięcia w granicach 13-15 tysięcy? ( tu trochę wróżenie z fusów, może starzy wyjadacze forum się wypowiedzą). Nie jest to model najwyższy, a chyba solidny średniak, i wskazana kalibracja bez dwóch zdań, na co jestem przygotowany. Rozważałem model G1 ale konstrukcja jego do mnie nie przemawia (chociaż niby flagowiec), lubię jak tv jest lekko odchylony w dół, tak żeby żyrandol mi się nie odbijał w ekranie , No i do niego koniecznie chyba jakieś rozwiązanie zewnętrznych głośników, bo w fabryczne w tak cienkiej obudowie to raczej nie będą zadowalające... Głośniki w C1 też nie będą pewnie jakieś super, ale i tak chyba lepsze niż w serii G. Zawsze warto się wspomóc chociażby soundbarem.... Jeśli chodzi o system, No raczej spoko, aplikacje są, firma dba bo widzę, że aktualizacje wychodzą co jakiś czas. Serwis.... No tu zdania są podzielone, jedno chwalą inni narzekają. Tak to wygląda u mnie jeśli chodzi o przemyślenia na ten temat. Wewnętrzna wojna myślowa Panas 65 czy LG 77.... i chyba chyba chyba szala zwycięstwa skłania się ku LG... Ale i tu chętnie posłucham co inni mają do powiedzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
key 1 Napisano 21 Marca 2021 8 godzin temu, Caution napisał: Do tej odległości to tylko projektor Od biedy może być tv min. 85" Niestety z uwagi na zabudowę projektor nie wchodzi w grę. 1 godzinę temu, Piotr Komorowski napisał: Mam podobny dylemat. Czekam na wypusty tegoroczne i ich obniżki, oraz recenzje, więc pewnie zakup na jesień będzie. Tak naprawdę osobiście rozważam dwa modele, przede wszystkim z uwagi na ich system, nie chce telewizora na androidzie i basta! W zakresie Sony rozważam AJ90 (65 cali)z uwagi na wysoką jasność i zastosowanie radiatora. Co do LG to G1 (65 cali) mam mieszane uczucia i traktuję ten model jako rozwój CX niż GX. Co do Panasonic JZ2000 to jednak OS nie jest rozwojowy i pomimo zapowiadanych parametrów wymaga przystawki - poza tym obawiam się, że cena przekroczy 15k pln brutto. Nie upieram się przy OLED, i sensowny LCD również bym rozważył, natomiast moja wiedza jest ograniczona stąd do Was wielka prośba o sugestie. Termin zakupu to kwiecień 2021 roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caution 104 Napisano 21 Marca 2021 Jaką zabudowę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
key 1 Napisano 21 Marca 2021 Zabudowa szaf pod sufit, dlatego nie mam możliwości przeprowadzenia instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caution 104 Napisano 21 Marca 2021 A tv 85" wejdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
key 1 Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) Niestety wejdzie max 75 cala. Dla 85 jest niekomfortowo z uwagi na kinkiety po bokach. Edytowane 21 Marca 2021 przez key Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach