Skocz do zawartości
humidorek

A może laptop

Rekomendowane odpowiedzi

Laptop z wyjściem DVI i SPDIF. Możemy zainstalować każdy software-owy odtwarzacz, mamy napisy z polskimi znakami itd. Jest cichy i poza filmami jest dla nas po prostu komputerem. Dlaczego nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
TO jest oczywiste ale jest jeden problem.... kable.
jeżeli masz szybki laptop na core 2 duo to filmy chodzą zaje......cie, tylko że podłaczanie każdorazowe do telewizora LCD może z czasem wkurzać.
za każdym razem musisz włączać karte graficzną dla tv, podłączać SPDIF,zasilanie laptopa, a nie każdy ma dostęp łatwy do gniadka.
nie wspominając już o klawiaturze czy myszce do obsługi laptopa na odległość.

ale jest to jakies wyjście doraźne dla playerów sieciowych,które są wciąż drogie i poza tym, dalej nie odtwarzaja wszystkich formatów. Edytowane przez hiszpan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A pociagnie przylaczony zewnetrzny dysk BR albo HD ? niestety nie wiem, moze sie ktos wypowie. No i upskalowanie plyt DVD, ale do tego sa podobno dobre programy...No i dekodery DD w nowym formacie nie pojda przez optyka, no ale 5.1 tez jest dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='crazy-j' post='48795' date='29.05.2007, 09:52 ']A pociagnie przylaczony zewnetrzny dysk BR albo HD ? niestety nie wiem, moze sie ktos wypowie. No i upskalowanie plyt DVD, ale do tego sa podobno dobre programy...No i dekodery DD w nowym formacie nie pojda przez optyka, no ale 5.1 tez jest dobre.[/quote]

Polecam Asusa z84jp. Sam takiego obecnie używam. ma wyjście [b]HDMI[/b], na którym jest przenoszony także dźwięk cyfrowo.Wszystko działa wyśmienicie z Core2Duo i GeForcem 7600 512MB. Z ciekawych rzeczy ma także wyjście e-sata i głośniki w systemie 4+1, które zresztą są uważane w testach za najlepsze głośniki w notebooku, jakie do tej pory zaimplementowano. Głośniki grają lepiej jak w CRT Philipsie 9551 ;).

Można samemu sobie dobrać składowe elementy, bo jest sprzedawany jako Barebone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cztery głośniki i "subwoofer" w laptopie, hihihihiheheh. Ciekawe kiedy telefony komórkowe będą wyposażać w systemy 5.1 ;)

PS: Sorki, ale się nie mogłem powstrzymać ;)
PS2: A tak zupełnie na serio to czemu nie, tylko że za laptopa trzeba dać dwa razy więcej niż za pc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kable ??? jest i rozwiązanie na ten problem- STACJA DOKUJĄCA -napewno DELL i HP takie posiadaja nie wiem jak inni producenci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kwiatas66' post='48799' date='29.05.2007, 10:55 ']Kable ??? jest i rozwiązanie na ten problem- STACJA DOKUJĄCA -napewno DELL i HP takie posiadaja nie wiem jak inni producenci[/quote]

widziałem dell-a ale jak to podłączyć do laptopa? mam ACER-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Obecnosc wyjscia HDMI nie gwarantuje odtwarzania nowych formatow dzwieku, Samsung tez nie odtwarza choc ma HDMI. No i chyba nie ma mowy o odtwarzaniu plyt w HD. Widzialem jakis test podlaczonej zewnetrznej nagrywarki BR, na ktorej filmy nie "ciely" sie tylko na naprawde szybkich maszynach.

A z tymi glosnikami w laptopie lepszymi niz w CRT :) , no coz nie slyszalem, a uwierze jak uslysze to w normalnych warunkach (powiedzmy pokoj 20 mkw.)

Moim zdaniem laptop do dosc drogie i mocno ograniczone rozwiazanie, ale jak juz ktos ma to mozna probowac.

Edytowane przez crazy-j

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup Kompa Media Center w ladnej stylowej obudowie, kable beda jak w zwyklym dvd playerze, obsuga pilotem i wsio masz wygodnie.

Ja mam kabel VGA na Stale w Plasmie zwiniety we wnece a jak chce zobaczec cos skompresowane x264 to podpinam raz dwa, na kompie CTRL + ALT + F2 i juz mam obraz (cale 10sekund to mi zajmuje), a film jak leci to raczej nei przerywam a jak juz musze to spacje wciskam i luz, mysle ze nie ma biedy zwazywszy ile sie zaoszczedza, ogladajac 1 film dziennie przy cenach filmow HD to masz rocznie oszczednosci na poziomie 35000zl wiec co rok full wypas TV kupujesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='SlawekR' post='48796' date='29.05.2007, 10:12 ']Polecam Asusa z84jp. Sam takiego obecnie używam. ma wyjście [b]HDMI[/b], na którym jest przenoszony także dźwięk cyfrowo.Wszystko działa wyśmienicie z Core2Duo i GeForcem 7600 512MB. Z ciekawych rzeczy ma także wyjście e-sata i głośniki w systemie 4+1, które zresztą są uważane w testach za najlepsze głośniki w notebooku, jakie do tej pory zaimplementowano. Głośniki grają lepiej jak w CRT Philipsie 9551 ;).

Można samemu sobie dobrać składowe elementy, bo jest sprzedawany jako Barebone.[/quote]
Podlaczyles tego leptopa do telewizora z HDMI bo ono jak mi sie wydaje wychodzi z karty graficznej GeForce 7600 one wszystkie robione z wejsciem HDMI jako nowinka ale czy dzwiek tez wychodzi z niej bo mi sie wydawalo ze musi wychodzic z karty muzycznei albo z plyty glownej. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

[quote name='SlawekR' post='48796' date='29.05.2007, 10:12 ']Polecam Asusa z84jp...[/quote]

Hmmmmm ciekawy jestem ile ten "przenośny komputer" waży, 10 kg?

I tak sie zastanawiam, nie jestem może orłem z matematyki, ale czy w kamerze 2MP to nie jest full hd? ;)))))

Edytowane przez kazik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='crazy-j' post='48823' date='29.05.2007, 12:32 ']Obecnosc wyjscia HDMI nie gwarantuje odtwarzania nowych formatow dzwieku, Samsung tez nie odtwarza choc ma HDMI. No i chyba nie ma mowy o odtwarzaniu plyt w HD. Widzialem jakis test podlaczonej zewnetrznej nagrywarki BR, na ktorej filmy nie "ciely" sie tylko na naprawde szybkich maszynach.[/quote]

Wcale nie pisałem że obecność HDMI gwarantuje odtwarzanie nowych formatów dźwięku. Chodziło mi o to że obecność HDMI w tym notebooku gwarantuje odtwarzanie materiału HD na odbiorniku z wejściem HDMI jak również wogóle odtwarzanie dźwięku bez dodatkowego kabla audio z notebooka.

[quote name='crazy-j' post='48823' date='29.05.2007, 12:32 ']A z tymi glosnikami w laptopie lepszymi niz w CRT ;) , no coz nie slyszalem, a uwierze jak uslysze to w normalnych warunkach (powiedzmy pokoj 20 mkw.)[/quote]

Nie pisałem że głośniki są lepsze jak w każdym CRT. Napisałem że gra lepiej jak w Philipsie 9551. A jest to chyba subtelna różnica, bo wcale nie musi oznaczać że w notebooku są dobre głośniki, nieprawdaż? :P Każdy kij ma dwa końce. A co do wiary czy też niewiary, najlepiej faktycznie samemu posłuchać.

[quote name='crazy-j' post='48823' date='29.05.2007, 12:32 ']Moim zdaniem laptop do dosc drogie i mocno ograniczone rozwiazanie, ale jak juz ktos ma to mozna probowac.[/quote]

Moim zdaniem to wątek tyczył się czy się da wykorzystać i na takie pytanie są też odpowiedzi. Wiadomo że nie każdemu to spasuje, no ale jak już mam dobrego notebooka, to raczej chyba nie ma co doszukiwać się przeciwwskazań aby go wykorzystać. Skoro z tego tytułu nie ponoszę dodatkowych kosztów, a bazuję na tym co już mam.

A tutaj mały teścik Asusa:

[url="http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3507&review=Asus+Z84Jp"]http://www.notebookreview.com/default.asp?...view=Asus+Z84Jp[/url]

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kazik' post='48901' date='30.05.2007, 08:26 ']Hmmmmm ciekawy jestem ile ten "przenośny komputer" waży, 10 kg?[/quote]

3,8kg...... To jest Desktop Replacement przecież, a nie ultraprzenośny notebook. Każdy wybiera taki sprzęt jak mu potrzebny.... Jakbym potrzebował notebooka do używania w pociągu albo na łące, to kupiłbym 12 cali półtorakilogramowy, a nie siedemnastkę.

[quote name='kazik' post='48901' date='30.05.2007, 08:26 ']I tak sie zastanawiam, nie jestem może orłem z matematyki, ale czy w kamerze 2MP to nie jest full hd? ;)))))[/quote]

Nie wiem jak działa ta tak zwana kamera, bo nie używam, nie mam nawet sterwoników zainstalowanych. Ale jak już o liczbach koniecznie gadamy to 2 Mpix to jest 1600x1200, a to nie jest Full HD jeszcze. To jest co najwyżej Full HD Prepared :P.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy do płynnego odtwarzania HD wystarczy C2D czy może jeszcze trzeba mieć w laptopie GF np min 7300Go?
Mam zamiar niedługo nabyć laptopa i chcę uzywać go między innymi jako playerHD, tylko zastanawiam się czy warto dokładać do karty graficznej dla samego HD

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kil' post='49161' date='01.06.2007, 18:08 ']Czy do płynnego odtwarzania HD wystarczy C2D czy może jeszcze trzeba mieć w laptopie GF np min 7300Go?
Mam zamiar niedługo nabyć laptopa i chcę uzywać go między innymi jako playerHD, tylko zastanawiam się czy warto dokładać do karty graficznej dla samego HD

Pozdrawiam[/quote]

Myślę że powinna wystarczyć zintegrowana grafika przy C2Duo, chociaż ja osobiście mam wstręt do takowych. Mimo wszystko polecam coś niezintegrowanego. Ceny już się na tyle unormalniły, że nie jest to jakaś fanaberia specjalna. Niezintegrowane grafiki, w szczególności Nvidia mają lepiej dopracowany tryb wielomonitorowy. Przez monitor rozumiem w tym przypadku także każdy, nawet egzotyczny TVout. Choćby zwykła kompensacja overscanu w Nvidii działa bardzo fajnie, a obsługa jest intuicyjna. W taniej integrze może już nie być tak miło.

Jak ma być tanio i dobrze, to polecam choćby Compala EL80 z VBI Intela. GeForce 7600 plus dowolnie dobrane komponenty wedle uznania. Dysk najlepiej 7200 obr, bo od tego zależy cały komfort codziennej pracy na notebooku. Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='SlawekR' post='49169' date='01.06.2007, 19:47 ']Myślę że powinna wystarczyć zintegrowana grafika przy C2Duo, chociaż ja osobiście mam wstręt do takowych. Mimo wszystko polecam coś niezintegrowanego. Ceny już się na tyle unormalniły, że nie jest to jakaś fanaberia specjalna. Niezintegrowane grafiki, w szczególności Nvidia mają lepiej dopracowany tryb wielomonitorowy. Przez monitor rozumiem w tym przypadku także każdy, nawet egzotyczny TVout. Choćby zwykła kompensacja overscanu w Nvidii działa bardzo fajnie, a obsługa jest intuicyjna. W taniej integrze może już nie być tak miło.

Jak ma być tanio i dobrze, to polecam choćby Compala EL80 z VBI Intela. GeForce 7600 plus dowolnie dobrane komponenty wedle uznania. Dysk najlepiej 7200 obr, bo od tego zależy cały komfort codziennej pracy na notebooku.[/quote]
ja mam laptopa C2D z nvidia Go 7300, filmy chodzą rewelacyjnie, czasami któryś przytnie ale raczej myśle że to z powodu samego filmu.
możliwości grafiki są rewelacyjne bo ustawiam rozdziałki jakie mam ochote i wszystkie przyjmuje, zależy tylko jakie można wyświetlić w tv,ale to już raczej sprawa samego telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='hiszpan' post='49171' date='01.06.2007, 20:00 ']ja mam laptopa C2D z nvidia Go 7300, filmy chodzą rewelacyjnie, czasami któryś przytnie ale raczej myśle że to z powodu samego filmu.
możliwości grafiki są rewelacyjne bo ustawiam rozdziałki jakie mam ochote i wszystkie przyjmuje, zależy tylko jakie można wyświetlić w tv,ale to już raczej sprawa samego telewizora.[/quote]

Sterowniki do Nvidii mają jeszcze tę przewagę nad integrami, że jest duża ilość modowanych wersji driverów zawierających dodatkowe opcje i optymalizacje pod konkretne zastosowania, między innymi pod odtwarzanie HD. Moim skromnym zdaniem warto dołożyć te parę groszy do większej funkcjonalności i uniwersalności. Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi