Skocz do zawartości
emigrant

Nowe dziecko Onkyo, czyli TX-SR505E

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Japońska firma Onkyo wprowadza na rynek polski amplituner TX-SR505E wyposażony m.in. w gniazda audio-wideo HDMI.

TX-SR505E umożliwia bezproblemowe przełączenie sygnału wizyjnego 1080p między odtwarzaczem DVD, Blu-ray Disc czy HD DVD, konsolami gier, tunerem telewizji HD czy pecetem. Amplituner umożliwia przesyłanie łączem HDMI sygnału 1080p, a komponentem sygnały o rozdzielczości 720p i 1080i.

Urządzenie pozwala na podłączenie kolumn w konfiguracji 7.1 i co istotne producent deklaruje bezproblemową współpracę także z kolumnami o impedancji 4 Ohm. Wyposażenie obejmuje dekodery dźwięku DTS-ES Discrete/Matrix, DTS Neo:6, DTS 96/24, Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic IIx) wraz z trybem T-D (Theater-Dimensional).

[img]http://nbsd.one.pl/ampli/ampli.jpg[/img]
Amplituner Onkyo TX-SR505E

W TX-SR505E możliwe jest równoczesne korzystanie z pięciokanałowego systemu kina domowego, oraz z pary głośników podłączonych do gniazd "B". Ta dodatkowa para może posłużyć do nagłośnienia, z tego samego źródła dźwięku, dodatkowego pomieszczenia. Najnowszy Onkyo wyposażony jest także w zaawansowany system pomiaru akustyki pomieszczenia o nazwie Audyssey 2EQ. Korektor dokonuje pomiaru charakterystyki akustycznej pomieszczenia w trzech miejscach znajdujących się w planowanym przez nas polu odsłuchowym i tak reguluje cały system by sama jakość dźwięku, jak i jakość efektów przestrzennych była, w wybranym przez nas miejscu jak najlepsza. Amplituner dostępny będzie w kolorze czarnym i srebrnym.

TX-SR505E właściwości:

-Transformator H.C.P.S. (High Current Power Supply)
-Przetworniki 192 kHz/24-Bit - wszystkie kanały
-HDMI Pass-Thru (kompatybilne z 1080p, 2 wejścia/1 wyjście)
-3 wejścia/1 wyjścia komponent (HDTV 50 MHz)
-WRAT (Wide Range Amplifier Technology)
-32-Bit procesor DSP
-Audyssey 2EQ korekcja akustyki pomieszczenia
-Korektor graficzny (5 częstotliwości) dla wszystkich kanałów
-4 wejścia cyfrowe (2 optyczne/2 koncentryczne)
-3 wejścia S-Video/2 wyjścia
-Wyjście na subwoofer
-CinemaFILTER
-Tryb Pure Audio
-Tryb A-Form
-Technologia Optimum Gain Volume Circuitry
-Kodowane kolorami wejście 7.1
-Przełącznik głośników A(5.1) / B(2 kanały)
-Kodowane kolorami zakręcane gniazda głośnikowe akceptujące wtyki bananowe (oprócz :)
-Zwrotnica 40/50/60/80/100/120/150/200 Hz
-A/V Synchronizacja (do 100 ms w krokach 20 ms)
-Programowanie 40 FM/AM stacji
-Współpracuje z RI Dock dla odtwarzacza iPod
-Weście na panelu przednim (np. kamera, konsola gier)
-Programowalny pilot RI (Remote Interactive) z podświetlanymi klawiszami
-Funkcja Double Bass
-Regulacja barwy tonu (Bass/Treble) dla Front L/R Channels
-4 wejścia/1 wyjście kompozyt
-4 wejścia/1 wyjście A/V
-2 wejścia/1 wyjście audio
-Tryb Late Night Mode (High/Low/Off)
-Technologia Digital Upsampling
-Ściemnianie wyświetlacza
-RDS (PS/RT/PTY/TP)
-Wyjście słuchawkowe
-Sleep Timer (z pilota)

Cena urządzenia to 1699 zł.

Dystrybutor:
www.maxaudio.pl

[b]źródło: idg.pl
[/b]

hmm dosc ciekawy ampli za dosc ciekawa cene. Co o nim sadzicie? Warto?

Edytowane przez emigrant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mały update co do ceny - na allegro można to wyrwać za+/- 1200 zł a więc naprawdę warto (choćby ze względu na wejścia hdmi i korzyści z tym związane )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie Dolby TrueHD, gdzie DTS-HD??? Kto przy zdrowych zmyslach kupi teraz cos co juz na dzien dobry jest przestarzale? Znow "super nowosc na polskim rynku" dwa lata po murzynach. Nie mam nic zreszta do nich, jakby co. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
te dekodery teraz sa w odtwarzaczach wiec nie potrzeba podwajac sprzetu z dekoderami.. takze nie ma tragedii za te cene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pozatym to odtwarzacz budżetowy więc brak tych dekoderów nie powinna dziwić (licencja przecież też kosztuje, a przecież w tej klasie cenowej trzeba ciąć koszty) - pozatym porównaj ampy konkurencji z tej półki cenowej - konkurencja wypada raczej słabo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak ktoś jeszcze narzeka na coś przy takiej cenie, to ja dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem ciekaw czym się różni od modelu 674 oprócz ceny,

[url="http://www.eu.onkyo.com/products/product_en_5368468.html"]505[/url]

[url="http://www.eu.onkyo.com/products/product_en_4414759.html"]674[/url]

Faktycznie jako zakup budżetowy jest OK, co do dekoderów w odtwarzaczach to nie do końca się sprawdzi, bo PC raczej czybko materiałów audio hd nie zdekoduje.
Poza tym ciągłe przełączanie w opcjach sterowników między wewnętrznym dekodowaniem i zewnętrznym, a w ampie między sygnałem analogowym i cyfrowym to dodatkowe utrapienie.
Niestety takie rzeczy wychodzą dopiero podczas użytkowania już po zakupie, sam trochę żałuję że nie poczekałem na 605, ale jeszcze nic straconego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie kumam po jaką cholerę dekodery w aplitunerze skoro np taka SONY PS3 puszcza mi DTS jako nieskompresowany PCM po HDMI
Poczatkowo zastanawialem sie czy dobrze robie kupujac amplituner Denona bez nowych dekoderów ale teraz widze ze nie miało to ZADNEGO znaczenia.
Co innego gdy zakupiony player nie posiada dekoderów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='dominikm' post='48358' date='23.05.2007, 23:16 ']A gdzie Dolby TrueHD, gdzie DTS-HD???[/quote]

W TX-SR605 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy ten model (TX-SR605) mozna juz kupic w Polsce? Jaka jest jego cena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Potrzebuję instrukcje obsługi po polsku, bardzo byłbym wdzięczny.Najbardziej interesuje mnie dział programowania pilota do urządzeń ale nie wg kodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry sprzet za te cene, i wzornictwo nietypowe dla Onkyo. Mnie sie podoba. Moze wymienie na to mojego Marantza :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi