Skocz do zawartości
rafaladam2

BUDUJEMY HTPC

Rekomendowane odpowiedzi

W wyniku działań „polskich platform telewizji cyfrowych” tfuu… oraz braku możliwości wykorzystania konsol nowych generacji (X360, PS3) jako „mediacenter” , braku możliwości odtwarzania wielu formatów na „odtwarzaczach nowej generacji” typu NETGEAR EVA 8000 HD , KISS 1600, TVIX 4100 itd.
Zacząłem się rozglądać za możliwością budowy odtwarzacza materiału HD, który będzie podłączony do TV po HDMI i będzie ….
Założenia w podstawowej funkcjonalności
ma odtwarzać wszystkie formaty audio i video dostępne na rynku (tu cytat z apatcha
„z platformy DownloadHD z kanałów TorrentHD i BinaryHD” :unsure:
ma odtwarzać napisy do tych kanałów
ma być w miarę tani tzn. w podstawowej funkcjonalności nie więcej niż 1800 PLN
dodatkowo
ma mieć możliwość zmiany w nagrywarkę materiału HD z lepszych platform cyfrowych
ma mieć możliwość dołożenia przyszłościowych na razie bardzo przyszłościowych nagrywarek HDDVD i BLU-RAY
tu oczywiście koszty idą w górę ale coś z coś
oto efekt kalkulacji i przeczesania sieci

Płyta
[url="http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Microstar/Socket_AM2/zintegrowana_grafika/Microstar_K9AGM2_FIH/pelny,id,38935/"]http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Mic...pelny,id,38935/[/url]

opisy testy
[url="http://www.frazpc.pl/artykuly/519/AMD/690G/Z/zaswiatow/wprost/na/tron"]http://www.frazpc.pl/artykuly/519/AMD/690G.../wprost/na/tron[/url]
[url="http://www.viperlair.com/reviews/cpu_mobo/msi/amd/am2/k9agm2/"]http://www.viperlair.com/reviews/cpu_mobo/...amd/am2/k9agm2/[/url]
[url="http://pclab.pl/art25093.html"]http://pclab.pl/art25093.html[/url]

Płyta główna:Microstar K9AGM2-FIH 288.00
element zawiera: karta graficzna, karta muzyczna, karta sieciowa
Procesor:AMD Athlon 64 X2 4800+ BOX (Socket AM2, 65W) 499.00
element zawiera: wentylator procesora
Pamięć RAM:GoodRam DDR2 2 x 1GB 667MHz 282.00
Dysk twardy IDE/SATA:Samsung SpinPoint P120S 250 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) 240.00
Obudowa Arctic Cooling Silentium T4 Pro 366.00
Klawiatura Logitech Deluxe 650 Cordless Desktop Black OEM 115.00
Razem brutto: 1790.00 zł

Po dołożeniu [url="http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=49&id=669"]http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&a...t=49&id=669[/url]
Lub [url="http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=49&id=563"]http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&a...t=49&id=563[/url]
Oraz moduły cyfry bądź Premiere będziemy mieli nagrywarke materiału HD
Ale czy ten sprzęt da rade to nagrać oraz czy da radę wyświetlić 1080i
Ewentualnie mamy na płycie 1 pcie x 16 wolne na jakieś Ati HD
Chętnie poznam wasze opinie na taki sprzęt no i czy to ma ręce i nogi czy to będzie chodzić
Ewentualnie jakieś sugestie co zmienić
Biorąc pod uwagę cenę oraz to że jest to tylko odtwarzacz podpięty do TV zero gier itd.
Tylko odtwarzacz
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja jednak zasugerował bym zamontowanie kartygraficznej zewnętrznej i zamiast x2 4800 c2d np. e4300 . miałem złozonego kompa na x2 i na integrze niestety 1080p nie dawał rady a na 1080i chodzi obciązony dosc mocno, czyli zero zapasu. jesli chodzi o hd z satki to to jeszcze bardziej obciaża niz binarki. ja bym zasugerował cos takiego:
c2d e4300 ok 420 zł
płyta jesli moze byc pełen atx to asus p5b ok 370 zł jesli micro to asus p5b - vm ok 330 zł
2 x 1 gb ramu ddr2 667 goodram ok 290 zł
gf 8600gt 256 mb ddr3 msi pasiv (bedzie cichy i wydajnosc na poziomie radeon x1950pro przy tym najlepsze wspomaganie sprzętowe filmów divixów i hdtv dostępne na rynku lepsze niz 8800gtx) ok 520 zł
dysk to juz zalezy od kasy minimum 250 gb ok 240 zł 320 gb ok 290 zł
dvdrw np. lg h42l 130 zł
obudował z dobrym zasilaczem +/- trzeba liczyc 250-300 zł np. zasilacz amacrox 400w cichy wystarczający do tego konfigu i cena ok 170 zł buda bez zasiłki to ok 100 zł

razem jakies 2270 zł brutto ale sprzet do filmów a i do geir wystarczy na jakis czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Konieczna bedzie jakas karta graficzna najlepiej 7600gt (ok 400zl). Pozostale czesci moga pozostac. Przy takim ukladzie koszt wzrosnie do ok 2500zl. Mozna zmniejszyc pamiec RAM do 2x512. Nie zapomniej tez o oprogramowaniu-Windows. Jakis soft do obslugi telewizji satelitarnej i HTPC (polecam DVBViewer). No i nie zapomnij o module CI do cyferki lub Polsatu i abonamencie. Proponuje tez pomyslec o dobrej klasy zasilaczu :-)

Tak na marginesie wg mnie to na chwile obecna najbardziej uniwersalny sprzet ktory zawsze mozna zmodyfikowac.

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepiej pójść w core2duo i dobrą płytę na której można go dobrze podkręcić :unsure: Pamięć 2G zupełnie niepotrzebna, wystarczy 512M (chyba że chcesz Vistę, ale nie wiem po co). Do tego trzeba by dokupić dobrą kartę dźwiękową, chyba że wypuścisz dźwięk po spdifie, wtedy powinno wystarczyć.

Grafika może wystarczy na płycie jeśli tylko jest wyjście DVI. Sprawdz czy klawiaturka sie nada bo może być za mały zasięg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
plyta MSI ma HDMI nie ma potrzeby stosowania przejssciowek itd -na 1 kablu idzie obraz i dzwiek
jezeli juz to ATI Rodeon HD na razie najlepsze wsparcie HD przynajmnije wg testow tyle ze tych kart jeszcze nie ma
wiekszosc materialu wychodzacego na dobrych platformach to
----cut here-----
high.def.x264.movie.standards.nfo

-Release 1: April 27, 2007-

~Intro~
The High Definition x264 encoding scene has the goal of creating rips of HDDVD and BluRay
sources that can be played by the majority of end users. Specific hardware (other than
something higher then a mid-range Pent 4) should never be required to play releases.
The goal is for these to be burnable to a DVD media source, playable on an HTPC. We are
not releasing these to be re-authored onto HDDVD or BluRay media. These rules will be
constantly updated to adjust for new audio formats that are playable.

~Previous Releases~
These audio rules do not apply to previous releases, and propering for those reasons will
not be tolerated. Groups who have released eac3 in the past have the option to repack, but
this isn't mandatory. Common sense rules such as cropping are properable.

~General~
1) RAR/SFV/NFO needed.
2) Rar's can be 50mb, 100mb or 150mb. Use your best judgment.
3) Final file size must be DVD5 or DVD9 Size
- The release should be as close as possible to full size
- Large percentage differences are properable.
4) DVD9 should be used only in cases of long movies, or high action movies.
- Propering a release that is borderline is not valid.
5) 2x DVD5 is NOT allowed.
6) Releases should be packed into mkv container.
7) NFO must contain information on Audio and Video Bitrate.
8) We recommend putting keys used to decrypt in NFO.
9) BluRay and HDDVD Sources [beeep]e each other.
10) Suggested Directory Format (not a properable reason):
Movie.Name.Year.<DVD5/DVD9>.720p.<HDDVD/BluRay>.x264.<PROPER/READ.NFO/REPACK>-GROUP
11) NO intros, outros, betweenos, or any other form of defacement of the film will be
tolerated.
12) Credits must not be removed, but can be encoded at a lower bitrate provided they don't
contain any scenes (bloopers, story, etc).
13) A sample roughly 60 seconds in length is required It must be cut from the final release
and not encoded separately.
14) Multi-language subtitles cannot be used as a basis for a [beeep]e
15) Subtitles are to be MUXED into the mkv container, but MAY NOT be burned in to the video
stream. "Subs" directories are also forbidden.

~Audio~
1) No EAC3, DD+ TRUE HD, or DTSHD audio until there is practical Windows and Linux support.
- This does not include VMWare or alienating any group of users.
- The solution should be a reasonable codec that has a high compatibly rate.
2) All audio should be proper 5.1, with correct channels, except in the case of stereo/mono
only.
3) All AC3 audio with HDDVD releases should be at 640kbit/s, unless the disc only comes with
lower bitrate audio.
4) Transcoding EAC3 to DTS is not allowed.
5) 1.5mbit/s audio is okay on long movies that already require DVD9.
6) Releases may only contain one audio track muxed into the mkv container.
- Use English only if English is the native audio.
- If English audio is not native:
- English Subtitles must be included
- Subs should not be HUGE AND UGLY. Check your settings!!!
- Subs should be any format that will mux into an mkv that is text-based.
- English dub is allowed as a secondary audio track.
- Other language audio may be released as a SECOND release with a bat file
that will remux that audio into the release.

~Video~
1) Minimum bitrate should be 4mbit/s.
2) All movies must be at their original framerate.
3) Use at least 3 bframes, and 2 passes.
4) Crop the black borders from the source.
- Sharp edges in the encoded region will lead to border bits needing
more information then they should.
5) Height and Width of rip must be mod 16.
6) 720p refers to a MAXIMUM resolution of 1280x720.
7) Use the aspect ratio on the source, not what IMDB says.
8) Animated bit rate can be below 4mbit/s to make it fit on a DVD5.
9) Custom Matrices are allowed.
10) --deblock can be varied depending on the source.

~Encoding~
Recommended settings (if you care about quality) are at LEAST:

Pass 1:
x264.exe --pass 1 --bitrate x --threads auto --thread-input --bframes 3 --me dia --ref 1 --subme 1 --no-dct-decimate --partitions none --progress --no-psnr --no-ssim --output NUL

Pass 2:
x264.exe --pass 2 --bitrate x --threads auto --bframes 3 --b-pyramid --bime --weightb --b-rdo --me umh --ref 5 --mixed-refs --subme 7 --trellis 1 --8x8dct --no-fast-pskip --progress --no-psnr --no-ssim --output x.mkv

~Signed By~
SEPTiC REVEiLLE PROGRESS CDDHD
---------------- cut here--------------

tyle oficjalny rules
moze ktos z Was ma dostep do kompa z taka plyta lub ASUSa ma podobna tylko HDMI jest na karcie rozszen

odnosnie wydajnosci - testy movia ze 1080 p idzie przy niskim zuzyciu procka to ma byc tylko player i w wiekoszsc materialu to 720 p
pytanie o karte DVB jakie tu sa wymagania aby zrzucic film z CYfry tfuu HD lub z Premiere HD

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
po pierwsze najlepsze wsparcie w tej chwili maja karty 8500,8600
po drugie nie ma różnicy w jakosci miedzy hdmi -hdmi czy dvi-hdmi testowałem to i nie ma różnicy wiec bezsensu upierac sie na grafike z hdmi bo kable dvi-hdmi nie sa drogie i nie trzeba przejsciówek
po trzecie duzo lepiej chodzi c2d niz x2 tez to sprawdziłem bo pierwsze htpc miałem na x2 po testach wymieniłem na c2d przy tych cenach c2d teraz nie ma sie co zastanawiac tylko brac c2d , dodatkowo na dobrej płycie spokojnie taki e4300 idzie na 2,4 bez problemów nic sie nie grzeje i wydajnoscią zabija x2 4800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
[quote]ja jednak zasugerował bym zamontowanie karty graficznej zewnętrznej i zamiast x2 4800 c2d np. e4300 . miałem złozonego kompa na x2 i na integrze niestety 1080p nie dawał rady a na 1080i chodzi obciązony dosc mocno, czyli zero zapasu. jesli chodzi o hd z satki to to jeszcze bardziej obciaża niz binarki. ja bym zasugerował cos takiego:
c2d e4300 ok 420 zł
płyta jesli moze byc pełen atx to asus p5b ok 370 zł jesli micro to asus p5b - vm ok 330 zł[/quote]

tez bym poszedl w C2D , najmniej E4300 + zewnetrzna grafa. odtwarzanie 1080i to owszem. ale przy zintegrowanej bedzie ciezko do np h.264 1080p, a dodatkowo jest chcesz podpiac taka karte dvb-s ... .
Tak jak napisal bravoo - przy zewnetrznej oszczedzisz na RAM'ie i wystarczy 2x512. przynajmniej 7300gt , ktora po paru zabiegach da moc 7600, albo przynajmniej X1300 ze sprzetowym wspomaganiem h.264 , choc sam jako uzytkownik tej grafy juz wiem , ze szumne zapowiedzi ATI odn tego wspomagania to raczej chłyt mauketingowy niz rzeczywisty przyrost mocy w odtwarzaniu tego matrialu. Czyli Hehe sprzet jak w stopce ;D Edytowane przez Zerwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Zerwi' post='47798' date='17.05.2007, 11:55 ']tez bym poszedl w C2D , najmniej E4300 + zewnetrzna grafa. odtwarzanie 1080i to owszem. ale przy zintegrowanej bedzie ciezko do np h.264 1080p[/quote]

Ja wiem czy będzie ciężko? Karty graficzne wbrew zapewnieniom wcale nie dekodują h.264 a wyłącznie MPEG2 i MPEG4... tak więc być może karta na płycie wystarczy. Oczywiście trzeba zainstalować coreavc (a ten ma wsparcie dla dwurdzeniowców co jest kolejnym argumentem za core2duo).

Tak więc na początek ja bym zrezygnował z karty graficznej, ale upewnił się że na płycie i w obudowie jest dla niej ew. miejsce na przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

[quote name='Sober' post='47800' date='17.05.2007, 12:02 ']Tak więc na początek ja bym zrezygnował z karty graficznej, ale upewnił się że na płycie i w obudowie jest dla niej ew. miejsce na przyszłość.[/quote]

Raczej komp ktory ma sluzyc jako Media Center bez "normalnej" grafy to troche kulawy. Dlatego w celach oszczednosciowych nikt nie proponuje Ci zebys od razu sie pakowal w gf 8800 czy R2900XT ;) tylko cos dla ludzi. Taki Asus Extreme AX1300 Pro TD , czy XFX GF 7300GS kupisz za 200 blach , a przyrost mocy znaczny :]

Edytowane przez Zerwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Panowie i Panie,

Tak się składa, ze mam w swoim kompie karte satelitarna DVB-S2 i moge conieco powiedziec o wymaganiach tej karty.
Jesli chcecie ogladac na tej karcie programy HD w h.264 to najlepszym procesorozerca jest Discovery HD z pakietu Premiere. Przy konfiguracji C2D 6300+plyta ASUS P5N-E i grafie 7900GS, ramie 2x512 i kodekach cyberlinka+purevideo procek osiaga ok 90% na dwoch rdzeniach. Podkrecenie procka do 6700 daje spadek obciazenia o ok 10%. Reszta to kwestia kodekow.
Bawilem sie i bawie roznymi konfiguracjami sprzetu pod karte DVB-S2 i moge powiedziec ze najwieksze znaczenie ma w tym przypadku Procek oraz Grafika. Pamiec nie ma wplywu. Czy to 1G czy 2 G.
Kiedys wstawialem opis z poszczegolnych konfiguracji sprzetu pod karta DVB-S2.

Odtwarzanie juz materialu nagranego nie daje takiego obciazenia dla procka i wynosi w granicach max do 40-50% dla materialu h.264. Blu Ray tez testowalem :-)

Jesli chodzi o wyjscia na karcie graficznej to DVI=HDMI, jedyna roznica jest taka, ze w przypadku HDMI masz zarowno obraz jak i dzwiek w jednym kablu. Jesli wiec nie przeszkadza ci ciagniecie dodatkowego kabla do audio to spokojnie mozesz wybrac jakas dobra karte z wyjsicem DVI
Pozdrawiam

braavoo Edytowane przez braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[url="http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=2112&page=4"]http://www.pcstats.com/articleview.cfm?art...2112&page=4[/url]

c2d to inna cena wychodzimy powyzej 2 tys
do tego jeszcze karta to juz 2300 - 2500
drogo
celem jest zbudowanie taniego odtwarzacza HD ktory da sie pozniej (z naciskiem na pozniej) rozbudowac o jakeis dodatkowe funkcjonalnosci
skystar hd czy TT3200 HD to karty ktore wykorzystuja procki do procesu dekodowania strumienia z SAT moze pojawi sie cos co bedzi emialo hd dekoder wbudowany i odciazy procka
temat ten spowodowany jest frustracja zwiazana z tym ze obecnie poza PC nic nie odtwarza mkv
a MS z X360 i Sony z PS 3 w d... maja ludzi nie udostepniajac mozliwosc Mediacenter na swoich konsolach
czyli cena konsoli jest gorna granica za ten odtwarzacz HD
pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak bede mial chwilke to wezme od kumpla troche bebechow i zobacze na czym plynnie chodzi HD 1080p material - minimalne wymagania. Nie znaczy to jednak, ze zawsze to bedzie minimum. Nie zapominajmy o tym, ze kazdy material jest nagrywany z innym bit rate wiec dla jednego minimum to dla drugiego za malo.

Tak czy inaczej jesli chcesz teraz wrzucic karte DVB-S2 do kompa to cena ponizej 2000 raczej nierealna, chyba ze masz dojscia do cen hurtowych.

Sprzetowe wspomaganie h.264 w karcie DVB-S2 bedzie na 100% kwestia kiedy i za jakie pieniazki. Tak bylo rowniez z poprzednim standardem DVB-S kiedy to mozna bylo sobie kupic albo slynnego SkyStar2(soft) albo SkyStar1(hard). Roznica w cenie byla 2x

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote]Jesli chcecie ogladac na tej karcie programy HD w h.264 to najlepszym procesorozerca jest Discovery HD z pakietu Premiere. Przy konfiguracji C2D 6300+plyta ASUS P5N-E i grafie 7900GS, ramie 2x512 i kodekach cyberlinka+purevideo procek osiaga ok 90% na dwoch rdzeniach. Podkrecenie procka do 6700 daje spadek obciazenia o ok 10%. Reszta to kwestia kodekow.[/quote]

Pozamiatane...A juz sie napalilem na ta karte , wlasnie z mysla o PremiereHD - Discovery i PremiereHD Film , a tu widze, ze przy mojej konfiguracji ...ech... Trzeba poczekac a nowy Radzio spadnie , a i prockowi trza dac wiecej papu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
co do zbudowania mediacenter opartego na karcie DVB to złożenie kompa to prosta sprawa (zwłaszcza teraz jak są karty Nvidi 8500/8600 z akceleracją h.264).
gorzej z softem który ma mieć odpowiednią funkcjonalność (czyli stabilność działania, edukacyjne możliwości i dobrą ergonomię obsługi).

@braavoo napisz co polecasz do kart TT-3200?
ja próbuję DVBViewer'a (widziałem twój opis na jakimś innym forum) ale ten soft ma problemy z pluginami (większość z nim chyba nie działa)
znalazłeś/wytestowałeś coś sensownego? Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od procków i graf specjalistów już masz dobrych , ja ze swej strony mogę jedynie
podpowiedzieć o kieszeniach na dyski ( nooo - takie ~ 1TB ) aby to spełniało dobrze funkcję
magazynu :) na materiały z platformy DownloadHD i z kanałów TorrentHD i BinaryHD :)

Nagrywać na płytki DVD szkoda , nie męczysz napędu a z HDD transferek jak marzenie .
Napęd oczywiście jakiś multi - LG GGW-H10N , żeby wszystko obsłużył i co nieco wypalił . :lol:
( idziemy w koszty , ale jak sam mówiłeś - coś za coś ! :P - 800 $ i wciąż powoli tanieje :D )

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli chodzi o DVBViewer i karte TT3200 to z pluginami smiga pieknie :-).
A jest ich b.duzo :-)

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

[quote name='BoDeX' post='48842' date='29.05.2007, 14:41 ']Od procków i graf specjalistów już masz dobrych , ja ze swej strony mogę jedynie
podpowiedzieć o kieszeniach na dyski ( nooo - takie ~ 1TB ) aby to spełniało dobrze funkcję
magazynu ;) na materiały z platformy DownloadHD i z kanałów TorrentHD i BinaryHD :)[/quote]
Ale póki co nagrywanie na DVD wychodzi ok. 3 razy taniej niż składowanie na HDD. Inną przewagą jest to, że jeżeli padnie 500GB dysk to tracimy "trochę" danych. Oczywiście chodzi tylko o samo składowanie, jeżeli chcemy coś obejrzeć to trzeba to przegrać na HDD.

Edytowane przez DaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co lepiej zrobić polepszyć tego kompa co jest w podpisie,kupić PS3/Xboxa360 ??Głównie oglądanie fimów HD najlepiej z torrentHD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeśli masz płytę główną na PCI-E to nawet najtańsza karta GeForce 8500 GT za 300zł powinna z twoim procesorem spokojnie rozkodować h.264 z niskim obciążeniem procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
niestety AGP,a zastanawiam sie tylko nad zmiana procka np. na CD 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi