Jump to content
romangda

TV ~50 cali do 5000 zł

Recommended Posts

Witam, zastanawiam się nad zakupem TV do 50-52 (?) cali i nie do końca wiem, na jakie marki teraz spoglądać. Moje odpowiedzi:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Bezpośrednio na ekran w okresie letnim
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 42LF652V
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Bluetooth, Ethernet, SmartTV (niespecjalnie Android TV)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K (konsola PS5 / VOD (Netflix)), 
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS5, dekoder Vectra, czasami laptop, soundbar, słuchawki BT
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, gry z konsoli, seriale/filmy VOD
14. Czy zamierzasz korzystać z Internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 50%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami, jednakże w okresie letnim słońce będzie świeciło prosto w ekran
17. Preferencje co do wielkości? 50-52 cale
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Odbijające się elementy otoczenia, słaba czerń
19. Preferencje co do marki ? LG, Samsung, Sony, Panasonic
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Być może
23. Dodatkowe informacje: ważne dla mnie jest, by miejsce śrub standardu VESA były umiejscowione na środku ekranu - widziałem, że część telewizorów ma miejsce na śruby w dolnej części TV, a z powodu zabudowy nie mam możliwości instalacji takiego umiejscowienia VESA

Generalnie jestem otwarty na propozycje - bardzo ważne dla mnie jest umiejscowienie śrub VESA.

Edited by romangda

W tym budżecie jest osiągalny Oled. Dlaczego śruby na środku? Jest już zawieszony wieszak? Akurat wieszak to najmniejszy problem, wszystko da się załatwić.