Jump to content

Recommended Posts

Witam
Panowie mam dość dziwny problem, postaram się go przedstawić z jak największą ilością informacji, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

1) Sprzęt na jakim funkcjonuje kino

a) Amplituner Marantz SR5015 – zaktualizowany do najnowszego firmware (resetowany po aktualizacji do ustawień fabrycznych)
b) TV Sony 55XF7596 – zaktualizowany do najnowszego firmware Android 9 TV (resetowany po aktualizacji do ustawień fabrycznych)
c) EVOBOX PVR z Cyfrowego Polsatu
d) FBOX ATV Ferguson – zaktualizowany do najnowszego firmware (resetowany po aktualizacji do ustawień fabrycznych)

2) Połączenia
Amplituner połączony z TV przez HDMI ARC ze strony TV i Amplitunera
Boxy podpięte pod HDMI do amplitunera
Wszystkie spięte kablami HDMI (najniższy to 2.0)

3) Testowałem na 3 kablach HDMI tych łączących TV i amplituner

4) Problem

Problem z jakim się borykam to pojawiające się na górnym pasku info o podłączonym źródle. Nie byłoby problemu gdyby to pojawiało się raz przy włączeniu, to akurat rozumiem ale czasami to się pojawia podczas oglądania filmu czy jakiegoś programu np. 5 razy w ciągu minuty a czasami raz na godzinę… losowo. Z tego co zauważyłem na FBOXie pojawia się sama górna ramka a na EVOBOXie z Polsatu czasami pojawia się ta ramka a czasami wyłacza obraz i dźwięk na sekundę i powraca. Częstotliwość pojawiania się tego problemu jest losowy. Gdzieś na forum czytałem że pomaga wyłączenie amplitunera z zasilania i tak zrobiłem i np. wczoraj oglądałem film i w ciągu dwóch godzin ten pasek na fboxie pojawił się tylko raz…
Chodzi o zaznaczony fragment na czerwono link poniżej:

https://www.dropbox.com/s/u07mzyjg79vozp7/tv.png?dl=0

5) Ustawienia na amplitunerze (linki poniżej):

https://www.dropbox.com/s/u07mzyjg79vozp7/tv.png?dl=0

https://www.dropbox.com/s/s6dbrsiv35pxfnu/amp2.png?dl=0

https://www.dropbox.com/s/c6972l26qnn9s13/amp3.png?dl=0

https://www.dropbox.com/s/pv4lqscu0uez4w5/amp4.png?dl=0

6) Uwagi dodatkowe
Problem ten nie występuje gdy oglądam cokolwiek z włączonym amplitunerem na TV czyli youtube, netflix, czy zwykla telewizja. Problem pojawia się tylko gdy korzystam z zewnętrznych źródeł czyli EVOBOX lub FBOX. Nadmieniam że wcześniej miałem Marantza NR1402 z tym samym FBOXEM i EVOBOXEM i taki problem nie występował z samymi boxami. Domniemam, że problem jest gdzieś w ustawieniach HDMI dlatego wrzuciłem screeny z konfiguracji amplitunera. Robiłem nawet tak, że wyłączałem naprzemiennie FBOXA z zasilania lub EVOBOXA ale i tak ten problem występuje z różną częstotliwością.

7) Pytanie:
Co jeszcze mogę diagnozować , jakie kombinacje wykonać, jakie funkcje wyłączyć/włączyć żeby mieć pewność co ten problem powoduje?

w pierwszym linku do ustawień amplitunera jest nieprawidłowy link, tu jest prawidłowy:
https://www.dropbox.com/s/cgsiu0hlgeqn1gf/amp1.png?dl=0

Bidne to forum, nikt nic nawet nie napisał więc podaję rozwiązania z innych forum.... żeby ktoś zaoszczędził nerwów, czasu i kombinacji z połączeniami

1) Rozwiązanie tematu paska:

Na TV ustawić:

Home - Ustawienia - Ustawienia kanałów - Pasek informacyjny wył.

2) Wyłączanie obrazu i dźwięku na około sekundę w EVOBOX

Wymieniłem kabel HDMI do EVOBOX'a

Temat w 100% rozwiązany.

Edited by hernan c
  • Like 1

Witam.

Abstrahując od zgłoszonego przez Ciebie problemu (nie byłbym w stanie pomóc gdyż jeszcze nie posiadam tego ampli) , chciałbym Cie prosić abyś podzielił się swoimi wrażeniami z użytkowania tego amplitiunera. Dość mocno zastanawiam sie nad jego zakupem. Na jednym z portali ktoś opisał ten model jako petarda do odsłuchu stereo ,oraz  "bez szału" podczas użytkowania jako kino domowe. Jakie kolumny masz podpięte ? 

Cześć

Kolumny jakie mam to Dali Oberon 7.

3 aspekty przy temacie wrażeń trzeba wziąć po uwagę:)

1) Jak czytałeś na początku, miałem wcześniej Marantza 1402 dość leciwy 8 letni sprzęt, który na pewno bym nie wymieniał ale niestety nie było w nim żadnych możliwości sieciowych, żadnych możliwości streamowania czy puszczania muzyki po sieci noi nie było Atmosa czy DTS-X i puszczałem muzyke czy wszystko przez TV..... W nowym amplitunerze jest po prostu wszystko i działa rewelacyjnie. Chyba zmolestowałem wszystkie możliwości przesyłania czy odtwarzania muzyki (poza bluetooth bo po co puszczać coś gorszego jak jest możliwość lepszego:) ) i wszystko działa wypaśnie. Wszystkie kodeki czyta. Jeśli chodzi o możliwości techniczne to jest po prostu przepaść w stosunku do starego.

2) Sterowanie... to jest bajka, wszystko możesz zrobić telefonem przez HEOS.... podpiąłem pod Heos, Spotify'a, Tidala, puszczałem FLAC'i z telefonu, mp3, nawet lokalnie z USB dosłownie wszystko i wszystko leci jak kombajn (wada jest taka że początkowe  włączenie i skomunikowanie z siecią i telefonem zajmuje koło 30s ale da się z tym żyć, pewnie w jakiejś aktualizacji to poprawią, już mi się dwa razy aktualizował:). Konfigurować możesz go nawet przez laptopa co jest o wiele wygodniejsze niż klikanie z pilota. Tutaj jest po prostu miazga...

3) Wrażenia odsłuchowe. I tutaj zamieszczę Ci odpowiedź bo lekkim wstępie:) Mianowicie miałem z nim jeden problem o wysyłałem go do serwisu bo miałem uszkodzony kanał Surround Left , naprawione i bez problemu wszystko śmiga ale co innego tutaj chciałem przekazać mianowicie przez ten czas kiedy był w serwisie , słuchałem muzyki na nowych kolumnach a starym amplitunerze noi później podłączyłem ten docelowy. I powiem tak, robote to tutaj robią kolumny a nie amplitnuer, różnica w odsłuchu moim zdaniem była ale mała (to już dla maniaków audiofili). No ale trzeba przyznać że jak go podgłosisz i puścisz kawałek w porządnej jakości to zgadzam się że w stereo jest moc i o to mi chodziło bo  w 80% słucham muzyki a w 20% kino. Natomiast kino mam w wersji 5.0 (czyli bez suba) nie lubie po prostu za dużo basu, 5.0 mi w zupełności wystarcza i też włączałem już Alladin w Atmosie, John Wick w Atmosie, Atomic Blonde w Atmosie, Króla Lwa w Atmosie i jak dla mnie też jest super (szczególnie Król Lew i ścieżka dźwiękowa ten film robi masakre) ale te kolumny lubią jak się wszystko puści głośniej.

Podsumowując mi bardzo odpowiada Marantz i jestem zachwycony tym sprzętem. Muszę jeszcze ogarnąć TV 75 cali i głośniki sufitowe pod Atmos ale to musi poczekać bo będzie wiązało się z lekkim remontem salonu :):)