Jump to content
Sign in to follow this  
KudlatyEOS

65" do 5500zł, ogólne zastosowanie, podłączony do PC

Recommended Posts

Witam wszystkich. Poszukuję telewizora 65" ( ewentualnie 55" ) w kwocie do 5500 zł. Mieszkam za granicą więc wybór mam trochę inny i cenowo też wszystko inaczej wygląda. 

Zastanawiam się nad 3 modelami: Na wszystkie 3 modele jest obecnie promocja i taniej raczej ich nie kupię. 

Sony 65XH9505 - cena 5500 zł 

Samsung QE65Q80TAT - cena 5500 zł

Samsung QE65Q70TAT - cena 4200 zł

Na plus Sony na pewno jakość obrazu, system android, DV, jednak brakuje mi w nim portu HDMI 2.1

Wiem, że obecna karta graficzna nie posiada takiego wejścia, ale nie wiem czy w przyszłości nie zostanie wymieniona, bądź zakupię jakąś nową konsolę. 

Oczywiście, część tytułów na pewno będzie ogrywana w FHD 120hz. Ze względu na możliwości sprzętowe komputera. 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-3
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? jedno niewielkie okno 6 metrów na lewo od telewizora
7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak, monitor LG WK500 29"

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? DOBRZE DZIAŁAJĄCE SMART TV, DOBRA JAKOŚĆ OBRAZU, DOBRĄ JASNOŚĆ 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, część gier FHD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Chromecast ( samsung ) PC ( AMD 3600 + Radeon 5700 XT saphire pulse )
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? BEZ RÓŻNICY
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? YT ( różne kanały ), filmy Netflix.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? TAK, POŁĄCZONY Z PC
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TAK, PC, GRY POKROJU WORLD OF TANKS, FORZA, FARMING SIMULATOR 2019, WIEDŹMIN 3, TOMB RIDER (CAŁA SERIA), DIRT RALLY 2.0 I MOŻE INNE NOWSZE TYTUŁY.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 70/30
17. Preferencje co do wielkości? 55"/65" 

19. Preferencje co do marki ? BRAK
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? NIE MUSI MIEĆ 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? DO 5500 MAX

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? NIE

Zakupu planuję dokonać w przeciągu 3 dni. Więc mam dość mało czasu na zastanowienie się. 

Ze względów logistycznych i cenowych ( wizje przeprowadzki ) padło na 55" od Sony, podarowałem sobie HDMI 2.1. Do gier które ogrywam na TV wystarcza mi 60hz, bądź FHD 120hz W dodatku nie mam zamiaru w dłuższej perspektywie wymieniać PC ( RX5700XT z HDMI 2.0 ) czy kupować nowej konsoli.

Zaważyła również cena, bo udało się kupić telewizor za 3900 zł. 

Jestem bardzo zadowolony z wyboru, jedyne co bym wymienił to pilot na coś mniejszego. Ale to może z czasem.