Jump to content
Mateusz Kotowski

Jaki TV 55 cali kupić do 5,5 tys?

Recommended Posts

Witam.
Zamierzam wymienić swój stary TV od Samsunga na nowy i większy 55 cali, ale powiem że im więcej chodzę i oglądam tym wybór jest cięższy.
Zastanawiam się czy wybrać LED, QLED czy OLED. W przypadku tego ostatniego obawiam się nieco o wypalenia. Możę ktoś ma własne doświadczenia i może poradzić coś w tej kwestii. Dodam że przyglądam się 3 modelom ale jeszcze wybór nie padł. Sprzedawcy w sklepie oczywiście najdroższy polecają ale Ja wole posłuchać was :D I dlatego dochodzi kwestia kalibracji, czy warto dopłacać?
A o to modele:

LG OLED 2020 OLED55CX3LA

SAMSUNG QLED QE55Q80T

SAMSUNG QLED QE55Q90RAT

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost i bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Umiarkowanie
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 10 letni Samsung LED
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dolby Atmos, Digital plus

9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder Polsatu, PC do grania i Soudbar

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3 do 4 godz
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Brak mi wiedzy na ten temat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Kanały filmowe, seriale, NETFLIX
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? TAK
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Czasami od świeta
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? O każdej porze ale wieczorem częściej
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
19. Preferencje co do marki ? Samsung bo znam tą marke. Inne będą nowościa
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Brak mi wiedzy na ten temat
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5,5 tys

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Jęśli będzie miało to sens

Jak nie musisz kupować telewizora teraz to radziłbym poczekać. Ceny skoczyły do poziomów sprzed Black Friday. Jeśli musisz brać tv teraz to 55CX będzie raczej najlepszym wyborem. 

3 minuty temu, bcpl napisał:

Jak nie musisz kupować telewizora teraz to radziłbym poczekać. Ceny skoczyły do poziomów sprzed Black Friday. Jeśli musisz brać tv teraz to 55CX będzie raczej najlepszym wyborem. 

Powiem tak. W życiu miałem 2 razy LG I 2 razy siadła matryca a ten 55 cx to już jakaś całkiem porażka. Jak zobaczyłem go u znajomego to fakt, zakochałem się w obrazie ale po paru Tyg to już mi przeszło. znaczek mu jakiś wyszedł i powiem wygląda to tragicznie. A teraz najlepsze. Została mu odrzucona Gwarancja bo czegoś tam nie zrobił. To jest normalne? Dlatego otwieram się na każdą pomoc ale nie LG.

• Upvote 1
  • Confused 1

Samsungi nie maja DV tylko HDR10+, warto rozważyć przy wyborze, szczególnie jak oglądasz Netflix, lub filmy z płyt UHD.

A qled to i tak LCD, wiec albo LCD albo oled to wyboru:)

Teraz faktycznie ceny wyższe niż miesiąc wcześniej, warto poczekać, na nowe promocje. 

Sony  55 XH9005 kosztował ok 3300 zł wtedy.

W dniu 18.12.2020 o 23:34, Mateusz Kotowski napisał:

A co sądzicie o tym  Sony 55 XH9005? Miałem go brać ale zobaczyłem pełno Negatywów na jego temat.

Nie należy sugerować się komentarzami z neta 90% to komentarze sponsorowane i ludzi od negatywnego PR poprostu brudne zagrywki. Najlepiej pogadać z kimś kto ma taki telewizor.  Z własnego doświadczenia wiem że telewizory że średniej i wyższej półki mają naprawdę niewiele znaczących wad. Cena niestety ma znaczenie i nienalezy się łudzić że kupimy tanio i dobrze, no chyba że nie mamy żadnych wymagań to tak

Sony ma matryce od LG i gorszą gwarancję, więc jeśli obawiasz się o wady to lepiej LG ;) Q90R za 6k to cena 1.5x BX... dość drogo, a obraz nie tak dobry. Za 4500 w ME jest Q90T następca Q85R. Przy 4m pomyśl o 65" np Q80T.

• Confused 1

1 godzinę temu, MIIKI napisał:

Sony ma matryce od LG i gorszą gwarancję, więc jeśli obawiasz się o wady to lepiej LG ;) Q90R za 6k to cena 1.5x BX... dość drogo, a obraz nie tak dobry. Za 4500 w ME jest Q90T następca Q85R. Przy 4m pomyśl o 65" np Q80T.

A jak się ma obraz Q90T NP DO LG CX? Duża jest przepaść. I co z dolby ATMOS I VISION?