PetervipeR 0 Posted December 11, 2020 Witam serdecznie. Chciałbym zastąpić wreszcie swoją 42 calową plazmę czymś nowocześniejszym. Szukam czegoś w okolicach 49/50 cali ( w ostateczności 55) . Problem polega na tym ,ze o ile w sklepach wybór jest olbrzymi o tyle ...no właśnie. W salonie jest kilkuletni samsung FHD 55 serii 6400. Tv ten wręcz obłędnie skaluje obraz z dekodera. polsatu .Jest on ostry , pozbawiony, plam, brzydkich przejść tonalnych itp, itd. Oglądanie na nim treści niskiej jakości jest naprawdę przyjemne ( często zwykły obraz wygląda jak w wysokiej rozdzielczosci co ze zdziwieniem potwierdziło kilku znajomych) Niestety w sklepach oglądałem mnóstwo tv i po prostu byłem załamany jak fatalnie wygląda obraz z tv naziemnej. Jedna wielka plama . Na jednych mniejsza na innych wieksza .Co ciekawe jeden tani 49 calowy sony FHD nie miał takich plam i na nim obraz był niemal tak ostry jak na samsungu ,niestety 50 Hz aż kłuło w oczy tak mocny był tearing. Po prostu ten stary samsung rozjeżdża te nowe jak chce. Dla porównania pojechałem do brata ,który ma dwa tv Sony wysokie modele jeden 75 , drugi 55 . Powiem szczerze , o ile tresci 4k to kosmos o tyle z dekodera to tak średnio . Czy ma na to wpływ to ,ze po prostu stary samsung pokazuje obraz lepszy gdyż ma do ogarnięcia niskiej jakości obraz do FHD a nie 4 K ? Bardzo proszę o pomoc , bo może ktoś wie jaki tv będzie dawał chociaż porównywalny obraz do tego samsunga. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5 - 2 m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 24. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost , rzadko pod katem5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stac6. Jak słońce świeci w pokoju ? zza tv po prawej stronie7. Jaki masz obecnie telewizor ? plazma panasonic 42 / samsung 55 64008. Co chcemy aby telewizor posiadał ? bezproblemowo działajace usługi internetowe....mozę dolby vision i dolby atmos9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? dekoder orange, polsatu.10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? kino domwoe11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 612. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojetne13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? kazdy14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? YT,Netflix15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? razcej nie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/5017. Preferencje co do wielkości? 49/50 max 5518. Co Cię denerwuje w telewizorach ? niezbyt dobry wrecz fatalny obraz z tv naziemnej i z dekoderów19. Preferencje co do marki ? nie mam20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? moze Quote Share this post Link to post Share on other sites