Skocz do zawartości
  • 0
Krzysiek Matyszczak

Sony XH9505 - problem z Wifi lub Wifi-Direct

Pytanie

Witam :)

Nie znalazłem podobnego tematu więc pozostaje mi założyć temat i liczyć na Waszą pomoc :)

Zakupiłem Sony XH9505 i od samego początku widzę problem z... Wifi lub Wifi Direct i tutaj wyjaśnienie skąd taka niejednoznaczna informacja:

Telewizor gdy jest podłączony do internetu po kablu ethernet i próbuje połączyć się z siecią Wifi to mimo, iż na liście moja siec jest to nie mogę się z nią połączyć. Po pierwszej próbie dostaje informacje "Nie udało sie połączyć z siecią" zaś przy drugiej próbie i każdej następnej prosi mnie najpierw o skonfigurowanie serwera proxy (czego za pierwszym razem nie wymagał). 

Następnie próbowałem mimo wszystko połączyć komputer z tv przez wifi-direct i po kliknięciu na kompie "połącz" na TV pojawia się informacja "połączono urządzenie z siecią wifi" ale po dłuższej chwili na komputerze mam informację, iż nie udało się połączyć.

Następnie zmieniłem podejście: odpiąłem kabel ethernet od tv i ponownie spróbowałem połączyć się z WIFI i tym razem poszło bez problemu. Natomiast przy próbie połączenia TV przez Wifi-direct tym razem od razu po wejściu w tą opcje dostaje info, że siec wifi jest niedostępna. Wracam do menu i faktycznie sieć jest rozłączona i po chwili łączy ponownie, ale rozłącza za każdym razem jak węjdę w Wifi-direct.

W skrócie:

kabel podłączony -> nie łączy się z wifi -> wifi direct znajduje komputer ale nie laczy sie

kabel odłączony -> łączy się z wifi -> wifi direct rozłącza sieć wifi przy próbie wejścia w tą opcje

Alternatywnie może macie do polecenia jakieś inne wygodne rozwiązanie do sparowania PC z TV głównie do oglądania filmów ale z opcją w miarę swobodnej pracy na TV jako monitorze 

Z góry dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W Sony od zawsze tak było ze jak kabel jest podpiety to nie łaczy z wifi. Nie wiem dlaczego tak zrobili ale mialem tak w XE93 i tez mam tak w ZF9. Podpialem na stale kablem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi