Skocz do zawartości
TheSith84

Zestaw do salonu - tv + projektor

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Piszę na tym forum bo już kilka lat korzystam z serwisu, ale tym razem nie mogę nigdzie znaleźć informacji w interesującym mnie temacie.

W nowym mieszkaniu, które teraz urządzam zaplanowałem sobie opcję tv oraz projektora.

Telewizor już kupiłem: Sony KD-75XH9096 i mam w planach zakup soundbara YSP-5600 (mam już istniejący ekosystem Musiccasta, stąd musi to być Yamaha) z obsługą Atmos'a oraz dodatkowego subwoofera SUB 100.

Teraz dodatkowo dla odczuć kinowych chce dorzucić ekran projekcyjny 120" wraz z projektorem UST (myslalem o xiaomi lub vava, cinemax jest niestety poza budzetem, juz zresztą mocno nadszarpnietym). I właśnie w kwestii ekranu i projektora mam pytanko, czy ma ktoś jakieś przemyślenia co by miało największy sens? 

Mieszkanie ma przygotowaną wnękę na kasetę ekranu o wymiarach 288x14, pozwalajaca na wsadzenie tam ekranu jak patrzyłem albo 100 z napinaczami albo 120 bez napinaczy. 

W załączniku wizualizacja. Odległość od kanapy do ekranu to 5m.

100 - Salon 1 1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

widzę, że jesteś w podobnej sytuacji co ja :) Też mam salon 35 m2 - już w zasadzie wykończony; odległość od kanapy ok 4,5 - 5 m. Nad TV przewidziałem wypust na ekran do projektora - całość ma 113,5 cala z czarnymi pasami. Projektor kupiłem FULL HD - Darbee39. Powiem Tobie, że całość wygląda rewelacyjnie i wrażenia są na prawdę kinowe. 

Teraz zastanawiam się nad zakupem TV - też 75'. Zastosowanie do telewizji - może do ps4 / ps5. Nie wiem czy wygodnie się będzie grało z takiej odległości 😉 Nie chce też przesadzić z ceną za TV skoro ma on mieć zastosowanie uboczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja postawiłem właśnie na Sony, powinien dobrze się prezentować, ale też będzie miał zastosowanie na co dzień. W sklepie wydawał się średni ale jak już jest w mieszkaniu to jest to spore bydle - nie mieścił się do suva :D 

A to takie moje wymarzone kino z projektorem i ekranem to może będzie raz w miesiącu :) stąd też 75 z lepszymi parametrami - udało mi się wyrwać dobrą promocję i wyszedł mi za 6500zł w Media Expert.

Chciałem pójść w kierunku projektorów krótkiego rzutu i do tego dobrać ekran najpewniej 120 bez napinaczy, ale chciałem właśnie zasięgnąć języka jak taka opcja działa u kogoś kto już taki temat ogarnął u siebiel

20201121_203756.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi