Skocz do zawartości
  • 0
Xenesisff

Jaki telewizor za 1500-2000 zł

Pytanie

Dzień dobry!

Błądząc po bezdrożach dezinformacji, postanowiłem w końcu poradzić się jakichś specjalistów w kwestii TV, dlatego postanowiłem napisać na forum.

Szukam telewizora pod konsolę nowej generacji. Oczekiwania? 55 cali, 4k, HDR. Właściwie na większej ilości parametrach się nie znam.

Patrząc po innych wątkach na forum, wiem, że budżet jest raczej skromny, ale tak jak mówię, jest to trochę budżetowe rozwiązanie, nie zależy mi na wodotryskach.

A telewizorów w tej kwocie pojawiło się dużo, zwłaszcza teraz, gdy zaczęły się końcowo roczne promocje.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, w kwestii telewizorów jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę.

Edytowane przez Xenesisff
Błąd ortograficzny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Obserwuj i pamiętaj że telewizor ma miec matryce VA i 10bit paletę barw i jasność minimum 450-500 nitów a najlepiej ponad 600nitow. Naprawdę lepiej wziąć na raty lepszy telewizor.

Będzie sporo gier które będą mieć grubo ponad 60fps. Xbox one x miał kilka w 4k 60fps więc ps5 też będzie mieć takie gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

W cenie 2tys 55 cali z HDR nie kupisz. To że na pudełku masz napis HDR to nie znaczy że ten HDR uzyskasz. W tym budżecie kupisz telewizor z najniższej półki i każdy będzie marnej jakości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dobrze, więc inaczej zapytam.

Jaki najlepszy marnej jakości telewizor mogę kupić do 2000 zł? Xiaomi Mi TV 4S 55? PHILIPS 58PUS7505? Samsung UE55TU8072U?

Czy odpowiedź brzmi: schowaj PS5 do szafy i kup sobie piwo, bo lepiej patrzeć w ścianę niż na telewizor 55' do dwóch tysięcy złotych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Wydaje się , że ściśle rzecz ujmując, termin LCD dotyczy panelu tv, a LED rodzaju podświetlenia tego panelu.

Takie  zdanie znalazłem w necie, z którego wynika mój wniosek.

"Aktualnie większość rynku telewizorów stanowią te z wyświetlaczami LCD (skrót od angielskiego Liquid Crystal Display). Z racji tego że matryca typu LCD sama nie świeci, to jest podświetlana diodami LED, stąd nazwa telewizorów LED-owych."

Pośrednio można też dojść do tej konkluzji analizując dane z tej strony, w rubryce podświetlenie 

https://www.displayspecifications.com/en/model/86e91dae

Czyli pojęcia LED i LCD nie należą do tego samego zbioru. A tv może być jednocześnie i LCD i LED:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mając PS5 wypadało by mieć telewizor który da radę wyświetlić obraz który zapora mu konsola. Xiaomi 4s ma ponoć gigantycznego laga więc pod konsole się nie nadaje. Samsunga T8072 mam i plus to przyzwoita czerń. Netflix wygląda słabo. Moim zdaniem jeśli chcesz tani telewizor to Samsung T8072 przynajmniej ma małego laga. Ale bądź pewny że stracisz dużo na grafice i nie zobaczysz tego co ps5 będzie ci oferowalo gdyż telewizory z najniższej półki mają kiepska paletę barw, HDR tylko w nazwie, odświeżanie zaledwie 50hz, ps5 ma 120hz. Jak chcesz poczuć next gena to ok 3500 zł szykuj. Na raty nieodczujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Hmm, no właśnie sęk w tym, że trochę się wykosztowałem na samą konsolę i planowałem ograniczyć zakup telewizora do maksymalnie dwóch tysięcy. Z tego, co piszecie, to nie ma sensu.  Co do odświeżania to podejrzewam, że gry i tak nie będą chodzić więcej niż w 60 klatkach, zwłaszcza te AAA single player, a tylko w takie mam zamiar grać. No nic, mam mały dylemat teraz. Będę jeszcze obserwował promocje na black friday. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ja może i bym wziął taki za 3500, ale dziewczyna się nigdy nie zgodzi...

Dobra, dzięki panowie, będę obserwował, dzięki za celne wskazówki.

Panowie, a ten?

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qe55q77t-smart-tv-uhd-4k-qled.bhtml?utm_source=3129955|pepper.pl&utm_medium=TradeDoubler&utm_campaign=(TradeDoubler)&utm_content=%2F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
14 minut temu, Xenesisff napisał:

Ja może i bym wziął taki za 3500, ale dziewczyna się nigdy nie zgodzi...

A co ty nie masz nic do powiedzenia? Pracujesz to masz prawo kupić sobie co chcesz. Chyba że już cię ubezwłasnowolniła?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 minutę temu, koralgool napisał:

A co ty nie masz nic do powiedzenia? Pracujesz to masz prawo kupić sobie co chcesz. Chyba że już cię ubezwłasnowolniła?

Dow[beeep] taki, może mało śmieszny, racja, w dow[beeep]ach nigdy za dobry nie byłem.

A co myślisz o tym?

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qe55q77t-smart-tv-uhd-4k-qled.bhtml?utm_source=3129955|pepper.pl&utm_medium=TradeDoubler&utm_campaign=(TradeDoubler)&utm_content=%2F

Edytowane przez Xenesisff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Wytłumacz dziewczynie że skąpy dwa razy traci a dobra konsola musi być podłączona do minimum średniego telewizora inaczej wybuchnie 😉

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi