Skocz do zawartości
  • 0
Shiriu89

Najlepsze ustawienia dla duetu Xbox Series X + BenQ W2700

Pytanie

Witam Serdecznie.

Bardzo proszę o porady dotyczące najlepszego możliwego ustawienia dla duetu konsoli Xbox Series X oraz projektora BenQ W2700. 

Chodzi o ustawienia Chroma oraz głębi kolorów 8/10/12 bit. 

Konsola --> HDMI 2.1 - 40Gbit/s

Projektor --> HDMI 2.0B 18Gbit/s

Mam do wyboru następujące ustawienia chroma:

04:04:04 --> pod postacią "Full RGB" w ustawieniach konsoli

04:02:02  --> pod postacią "Allow YCC 04:02:02" w ustawieniach konsoli

04:02:00 --> Zakładam że to jest pod opcją "Standard (Recommended)" w ustawieniach konsoli

Głębia:

8 bitowa / 10 bitowa / 12 bitowa

Mój limit to 18Gbit/s, więc wydaje mi się że max na co mogę sobie pozwolić to --> 2160p / 60Hz / 10 Bit HDR / próbkowanie Chroma 04:02:02  ponieważ Full RGB to już 20Gbit/s.

Na konsoli XSX Gry oraz aplikacje typu Netflix automatycznie wywołują tryb HDR 2160p 60 Hz. To rodzi u mnie kilka pytań. 

1) Jeżeli ustawie 12Bit + Chroma 4:04:04 "Full RGB" --> Przepustowości starczy mi na materiały które są wyświetlane w 30Hz. I teraz... np. filmy z płyt 4K UHD mają zazwyczaj 24Hz ale już taki Netflix... nie wiadomo jak to traktować, materiał bankowo jest w 24Hz ale czy sama aplikacja nie melduje się jako 60Hz i wszystko spadnie do próbkowania 04:02:02 jeżeli zaznacze "Allow YCC 04:02:02" ?

2) Projektor sam w sobie jest w stanie wyświetlić (1,07 mld kolorów) czyli 10 Bitowy obraz ale już w tabeli odbieranych sygnałów jak najbardziej mogę mu podać 12 Bit. Czyli jak to działa,... odbiera 12 Bit, wyświetla 10... nie będzie jakichś przekłamań kolorów ? 

3) Gry wyświetlane są w 4k (mniejsza o rozdzielczość renderowania) HDR i 60Hz. Jeżeli ustawie 12 Bit i Chroma 04:04:04 to braknie mi przepustowości i teraz... Konsola sama zjedzie do 04:02:02 ( "Allow YCC 04:02:02" ) Czy się wysypie do 04:02:00 ? Ciężko mi to zrozumieć a wsparcie Microsoft nawet nie udaje że wie o co pytam... 

Na chłopski rozum... Jeśli ustawie 12Bit oraz "Full RGB" to materiały które są wyświetlane do 30Hz powinny trzymać te parametry (wiem że Netflix i tak będzie w 04:02:00 bo jest kompresowany sygnał), ale co z tymi w 60Hz ? (tzn. projektor i tak wyświetli 10 bit). 

W idealnym świecie powinny zjechać do 04:02:02 za sprawą aktywnej opcji "Allow YCC 04:02:02"

Czy lepiej ustawić 10 Bit ponieważ i tak projektor generuje 1,07 mld kolorów ?

Sam się w tym gubię, bardzo proszę o wasze porady. 

Jeśli coś napisałem niejasno lub potrzebne są dodatkowe informacje proszę dajcie znać !

Pozdrawiam Serdecznie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie