Skocz do zawartości
totinio

samsung qe85q80t vs sony 85xh9096

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad dwoma telewizorami tylko i wyłącznie w 85 calach. Sony 85xh9096, czy samsung q80t? Na rtings sony wypada lepiej w filmach, jak to wygląda irl? Samsung 50 stref podświetleń, sony 32, sony ma DV, lecz samsung w hdr ma więcej cd ( z tego co czytałem to wynika, że q80t tak samo świeci w hdr, jak sony w dv). Telewizor w 90% do netflix i inne materiały w 4k. Interesuje mnie jak najlepszy ekran do oglądania filmów w godzinach wieczornych. Sony moge kupić za 10k, a samsung 12k. Trochę duża różnica, na reddit ludzię piszą, że są bardzo podobne. Czekam na opinię ludzi, może coś doradzicie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem identyczny dylemat

Oba dobre 

Ja na początku wybrałem samsunga bo na pierwszy rzut wydaje się lepszy ale według mnie do takiego ogólnego ogladania o róznych porach jak oglądasz rózne materiały...

Oglądasz często pod kątem

Masz dźwięk tylko z tv

I świeci światło na tv bo samsung lepiej odbija 

Wtedy samsung

Różnica w hdr jest znikoma tym bym sobie głowy nie zaprzątał

Do wieczornego oglądania na netflix lepszy bedzie Sony bo ma dv i lepiej kontroluje blooming

Nie ma też takiego dse jak samsung

Liczba stref nie jest ważna tylko system który to kontroluję

Na rtings podchodź z lekkim dystansem...zobacz za co są te punkty przyznawane np tv shows 23% reflections i 14% viewing angle.

Wieczorem na wprost ma to jakieś znaczenie?

Oba tv mają swoje wady i zalety musisz z tego wybrać coś dla siebie

Ja oglądam w dużej wiekszości netflix wieczorem więc sony

A i gdzie dostane tego sony za 10 tyś?Najniżej widze 11.400 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Prometeusz 01 napisał:

Do wieczornego oglądania na netflix lepszy bedzie Sony bo ma dv i lepiej kontroluje blooming

sony lepiej kontroluje blooming? dotąd wszystkie soniaki miały z tym problem a samsung dużo lepiej to ogarniał

w standardzie sony było to że np. jak wyświetlał napisy to cały czarny pas pod nimi też był rozświetlony

coś się zmieniło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, klaus71 napisał:

sony lepiej kontroluje blooming? dotąd wszystkie soniaki miały z tym problem a samsung dużo lepiej to ogarniał

Bo samsung miał gorsza czerń i dlatego blooming pozornie wydalał się mniejszy

Edytowane przez koralgool
Blad
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mam pytanie, czym się różni wersja EU od US q80t? Oprócz powłoki? Tylko tym? 

Dostałem propozycje w samsung center za 9,5k 75" q90r, dobra cena? Warto zniżyć 10 cali w dół dla q90r? Czy brać xh9096?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, koralgool napisał:

Bo samsung miał gorsza czerń i dlatego blooming pozornie wydalał się mniejszy

chyba lepszą czerń - w której ewentualnie jest mniej detali

ale w czerni (pod względem pomiarów) byli przed sony

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzyjcie 20 sekund od 14 minuty

Wszystko wyjaśnia...

Swoją drogą w innym materiale facet wyjaśnia dlaczego do grania lepszy jest Sony

Nie zamieniaj wrażeń z 10 cali więcej na q90r który jest lepszy od Soniacza ale tylko troche...to nie jest przepaść jak w Oledzie...nie staniesz i nie powiesz...woooow dwa światy...tylko bedziesz szukał co ma samsung lepsze....z 85 cali zszedłbym tylko na 77 bo tam różnica bedzie spora...

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, klaus71 napisał:

chyba lepszą czerń - w której ewentualnie jest mniej detali

ale w czerni (pod względem pomiarów) byli przed sony

Q90 ma ciemniejsza czerń aczkolwiek gorszą bo traci szczegóły, telewizor który niewyświetla części obrazu nie może być lepszy i czerń też nie jest lepsza mimo że ciemniejsza. Tylko że ja porównywalem tv sony do tv z tej samej półki tv samsunga Q80 i tam czerń była jaśniejsza i dzięki temu blooming mniejszy.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam około 3,2m od telewizora i zazwyczaj oglądam na wprost, więc powłoka kątowa nie jest dla mnie ważna. Patrzyłem rtings i x900h wypada tam nie tak źle. Może macie jakieś propozycje, żeby ewentualnie dopłacić do czegoś lepszego w 85? Wiem, że flagowiec sony (xh9505) ma gorszy kontrast poprzez powłokę od xh9096, a różnica w tych samych calach to 5k, czyli to 1/2 ceny tego telewizora. Wstępnie jestem za sony, gdyż mam możliwość kupienia go za 10100zł. Czytałem rtings i też wychodzi, że sony jest lepszy w ciemniejszym pomieszczeniu, a zazwyczaj oglądam wieczorem. Nie mam zamiaru grać na konsoli, może sporadycznie, więc mi wisi input lag i vrr. Telewizor tylko i wyłącznie do oglądania vod 4k, netflix itp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwól, że się doczepie ale myślę, że z korzyścią dla nas obu bo mam podobny dylemat pomiędzy Q80t a XH90 tyle tylko, że w 75 calach. Cel z korzystania mam dokładnie taki sam ale czytałem komentarze o rozłączającym się audio (gubienie audio przy podłączeniu amplitunera/sounbara) w przypadku XH90 czy też problemach z połączeniami sieciowymi i może ktoś coś więcej napisze czy chodzi o wszystkie modele i poda więcej szczegółów? Bo jeśli tak się dzieje to szkoda na niego nerwów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeszcze mam pytanie, czym się różni wersja EU od US q80t? Oprócz powłoki? Tylko tym? 
Dostałem propozycje w samsung center za 9,5k 75" q90r, dobra cena? Warto zniżyć 10 cali w dół dla q90r? Czy brać xh9096?
Warto.
Q90 ma ciemniejsza czerń aczkolwiek gorszą bo traci szczegóły, telewizor który niewyświetla części obrazu nie może być lepszy i czerń też nie jest lepsza mimo że ciemniejsza. Tylko że ja porównywalem tv sony do tv z tej samej półki tv samsunga Q80 i tam czerń była jaśniejsza i dzięki temu blooming mniejszy.
Bzdury piszesz z tą czernią.
Jest taki "suwak", nazywa się "jasność".
Możesz sobie ustawić tak jak ci pasuje i wszysko widać, tam gdzie mam być widać.
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, raf7705 napisał:

Warto.Bzdury piszesz z tą czernią.
Jest taki "suwak", nazywa się "jasność".
Możesz sobie ustawić tak jak ci pasuje i wszysko widać, tam gdzie mam być widać.

Skompromitowałeś się tą wypowiedzią. Jasnością poprawiać czerń heheheehehe. W HDR też poprawiasz czerń suwakiem jasności?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótko mówiąc, tak.

Na dłuższe tłumaczenie nie mam ochoty.

Nawet w modelach 2020, Samsung zmienił nazwę suwaka, jasność, na "detale w czerniach", czy coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, raf7705 napisał:

Krótko mówiąc, tak.

Na dłuższe tłumaczenie nie mam ochoty.

Nawet w modelach 2020, Samsung zmienił nazwę suwaka, jasność, na "detale w czerniach", czy coś takiego.

Pewnie dlatego żeby klient miał wybór pomiędzy dobra czernią bez detali a szarą czernią z dobrymi detalami, jeśli tak to uważam to za dobre posunięcie

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie update dla Sony więc jak bedziesz chciał grać to nie odczujesz różnicy w VRR, ALLM, INPUT LAG :)

jedynie co to strefy będą działały w Sony bo Samsung wyłącza...

Nie wiem czy z tej odległości nie będzie lepszy 75 cali

jeśli nie grasz to masz 

75 xh95 i 75 90t oba troche lepsze od xh90 no ale cena już inna :)

a oleda nie chcesz ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Prometeusz 01 napisał:

Oj skad taki oglad, jest dokladnie odwrotnie. Duzo lepiej z bloomingiem radzi sobie szajsung. Dodatkowo Sony potrafi rozjasniac czarne pasy formatu kinowego gdy obok pojawia sie jasny obiekt w HDR.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Prometeusz 01 napisał:

Obejrzyjcie 20 sekund od 14 minuty

Wszystko wyjaśnia...

Swoją drogą w innym materiale facet wyjaśnia dlaczego do grania lepszy jest Sony

Ja tutaj słyszę, jak mówi kilka razy, że stricte do grania Samsung niszczy Sony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z filmiku powyżej...

Nie miałem przed sobą obu obok siebie żeby to sprawdzić...

Polegam na róznych opiniach na Youtube jak i na forach i nie spotkałem się z opinią że samsung q80t nie cierpi na blooming...

Oba tv xh90 jak i 80t mają blooming ale akurat ten model samsunga wiekszy...tak wynika z licznych informacji...nie mówimy tu o tym jak zawsze bylo z tymi firmami kiedyś tylko o firmie samsung bo to x modeli...mówimy tu o samsung qled 80t 

Jeśli znajdziesz jakiś wycinek na youtube czy forum że Sony xh90 gorzej radzi sobie z blooming niż q80t  to proszę o wstawienie...

Dowiedziałem się też że samsung wyłącza local dimming w game mode i ze cierpi na dse...jeśli to też nieprawda to proszę o fakty...

Zastanawiam się nad zakupem któregoś z tych modeli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Prometeusz 01 napisał:

Liczba stref nie jest ważna tylko system który to kontroluję

To jest totalny mit. Kluczowe jest dobre oprogramowanie/smartny algorytm sterujacy strefami ale WRAZ z mozliwie duza liczba stref.  Musi byc konjunkcja czyli oba warunki musza zachodzic jednoczesnie ot i fizyka w najczystszej postaci.

:)

1 minutę temu, Prometeusz 01 napisał:

Dowiedziałem się też że samsung wyłącza local dimming w game mode i ze cierpi na dse...jeśli to też nieprawda to proszę o fakty...

Tak musi zrobic kazdy lcd aby zbic input laga, znowu fizyka :) DSE mozna faktycznie czesciej spotkac w Samsungu, ale to jest kwestia losowa i nie mozna ze 100% pewnoscia powiedziec, ze jeden ma a drugi jest wolny.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Seba555 napisał:

Ja tutaj słyszę, jak mówi kilka razy, że stricte do grania Samsung niszczy Sony.

Obejrzy od 8:50  

Jest dokladnie odwrotnie

Panowie nie chce mi się z wami walczyć...w tym filmiku jest dokladnie odwrotnie...jesli q80t wyłącza local diming to nie jest lepszy od xh90...bo w niby w czym?

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, klaus71 napisał:

fakt - hx90 niby lepszy w czerni od q80t

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q80t-vs-sony-x900h/1819/12284

szkoda że ma takie fatalne kąty

Slowo niby bardzo pasuje :) Prywatnie uwazam, ze oba maja baaardzo podobny , drobne roznice beda w zaleznosci od egzemplarza i szajsung lepiej poradzi sobie z kontrola swiatla na pasach i napisach, plus w wymagajacych scenach bo ma jakies 60% wiecej stref i wcale nieglupio oprogramowanych.

A prosze zerknac np. tu 

https://geex.x-kom.pl/recenzje/test-telewizora-qled-qe55q80ta-czyzby-samsung-mial-juz-bicz-na-oled-y/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Xisiek napisał:

To jest totalny mit. Kluczowe jest dobre oprogramowanie/smartny algorytm sterujacy strefami ale WRAZ z mozliwie duza liczba stref.  Musi byc konjunkcja czyli oba warunki musza zachodzic jednoczesnie ot i fizyka w najczystszej postaci.

:)

Tak musi zrobic kazdy lcd aby zbic input laga, znowu fizyka :) DSE mozna faktycznie czesciej spotkac w Samsungu, ale to jest kwestia losowa i nie mozna ze 100% pewnoscia powiedziec, ze jeden ma a drugi jest wolny.

Racja zgadzam się ale przy tak małej różnicy w liczbie stref nie możemy wykreślić że jeden bedzie lepszy od drugiego...

Co się starasz udowodnić? Wejdź na rtings w kategorii movie przy tych dwóch...na filmik powyżej ...wszyscy kłamią? :)

Co do konieczności wyłączania to nie wiedziałem ze każdy musi...ale wiem że samsung q80t wyłącza go agresywniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...