Skocz do zawartości
  • 0
Popychacz

LG OLED55C9PLA + Konsola SONY PlayStation 4 PRO, problem z jakością?

Pytanie

Hej, 

Jestem świeżutko po rozpakowaniu i konfiguracji następujących sprzętów:

* TV, który zagościł w moim salonie, to LG OLED55C9PLA,

*Konsola, to oczywiście cacko ze stajni SONY, a dokładniej: Konsola SONY PlayStation 4 PRO (najnowszy model).

Po pełnym rozpakowaniu i konfiguracji przyszedł czas na grę i testy no i pojawił się pewien problem, a mianowicie po odpaleniu GRY od razu ujrzałem słabą jakoś obrazu, która jest renderowania na OLEDOWYM TV, który na premierę kosztował ponad 10 tyś zł i tutaj zapala mi się lampka czy to na pewno ma tak słabo wyglądać? Załączam zdjęcia oraz krótkie Video.

Po krótce w trakcie grania obraz jest jakby rozmyty (migają kropki) jak na starych odtwarzaczu na kasety Video czy to normalne? Na zdjęciach bardzo dobrze to widać, za plecami bohatera jest strasznie słaba jakość, kropkowanie, nie wyraźne tło etc.

Filmik: 

2F5D29CF-FF8B-4E34-9D7E-EB022B5F9C2D.jpeg

2687E169-63AC-4DB5-8F2F-EC4449E63180.jpeg

9239DC97-5CA9-4B79-8A5C-74D0379865F0.jpeg

Edytowane przez Popychacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
6 godzin temu, raf7705 napisał:

Może tak gra jest zrobiona...

Poczytałem trochę w sieci i wyczytałem, iż może być to tzw: „efekt filmowego ziarna” czy według Ciebie jest to prawdopodobne? Szczerze pierwszy raz się spotykam z takim efektem w grze dlatego tak zwróciłem na to uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Godzinę temu, Popychacz napisał:

Szczerze pierwszy raz się spotykam z takim efektem w grze dlatego tak zwróciłem na to uwagę.

a jaka gra ? the last of us 1 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
51 minut temu, klaus71 napisał:

a jaka gra ? the last of us 1 ?

Przyjacielu, Gra The Last of Us Part 2, widziałeś gdzieś może czy jest efekt, tak zwanego „filmowego ziarna” u kogoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
28 minut temu, Popychacz napisał:

Przyjacielu, Gra The Last of Us Part 2, widziałeś gdzieś może czy jest efekt, tak zwanego „filmowego ziarna” u kogoś?

miałem nadzieję że jedynka bo tą mam i mógłbym odpalić :(

a dwojka droga jak cholera - no i musze najpierw skończyć jedynkę z dodatkiem

w jakim trybie grasz? ziarno np. jest mocno eksponowane w trybie np. dynamicznym

zobacz czy to coś podobnego jak w serialu EDDY (z Kuligową) z netfilksa - też ma "ziarno"

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
15 godzin temu, raf7705 napisał:

Może tak gra jest zrobiona...

Dokładnie tak jest i ludzie się na to skarżą na forach (poza samą grą hehe).

Niektórzy polecają pobawić się ustawieniami tv typu kontrast, jasność, ostrość ale to półśrodek.

Nie tylko ta gra ma taki efekt. W niektórych można to wyłączyć, a w innych nie (np. Shadow of The Colossus).

Edytowane przez LV426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Godzinę temu, LV426 napisał:

Dokładnie tak jest i ludzie się na to skarżą na forach (poza samą grą hehe).

Niektórzy polecają pobawić się ustawieniami tv typu kontrast, jasność, ostrość ale to półśrodek.

Nie tylko ta gra ma taki efekt. W niektórych można to wyłączyć, a w innych nie (np. Shadow of The Colossus).

Szkoda, bo gra naprawdę świetna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Poczytałem trochę w sieci i wyczytałem, iż może być to tzw: „efekt filmowego ziarna” czy według Ciebie jest to prawdopodobne? Szczerze pierwszy raz się spotykam z takim efektem w grze dlatego tak zwróciłem na to uwagę.
Tak myślę. To celowy efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam. U mnie jest to samo! Ps4 pro i samsung ks7000 odpalam gre na premiere i nie wierze w to co widze ziarnoooo i jeszcze raz ziarnoooo. A co na to fachowcy? Moze szerzej rozglosic problem i jakas aktualizacje dadza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Czytałeś wyżej w ogóle? To zależy od gry a wiele z nich  ma na PS ziarno aby zamaskować niedostatki w rozdzielczości i grafice albo najczęściej nieudolnie symulować "film". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi