Skocz do zawartości
wwww

odtwarzacze wifi telewizor-PC

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam czegos do połączenia kompa z PC. Potrzebuje na tym odtwarzac mp3, ogladac zdjecia, filmy. Moze byc hdtv. Na rynku jest tego troszke ale chyba sa to stare konstrukcje. Snazio, Pinnacle, buffalo chyba już nie sa jakies super nowoczesne. Zastanawiam sie nad netgear eva8000-jeszcze go nie ma, linksys dual-band wireless media center-nie dostepny w polsce, podobno działa tylko z win XP media center edition. Jest d-link DSM-520 ale przy wyswietlaniu zdjęcia nie sa na całym ekranie. Czy macie jakies doswiadczenia z tym sprzetem, cos mozecie poradzic. Snazio, Pinnacle, buffalo sa opisane na tym forum wiec cos o nich wiem, ale co z pozostałymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='wwww' post='44412' date='11.04.2007, 00:47 ']Szukam czegos do połączenia kompa z PC. ....[/quote] najtaniej wyjdzie skrętka (wszystko odtworzysz bezproblemowo, jak skonfigurujesz połączenie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po wifi niezbyt dobrze bedzie dzialalo HD a takze SD z duzym bitratem. Poza tym moze sie czasami przycinac
w zaleznosci od warunkow otoczenia (np. wlaczona mikrofalowka).
Szybko stwierdzisz, ze jednak tylko kabel.
Co do playerow obecnie dostepnych to najlepszym wyborem wydaje sie byc Snazio (najmniej
problemow).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Snazio faktycznie jest super. używam od 1,5 roku i spełnia swoje zadanie znakomicie. Tyle tylko, że chyba już jest niedostępny w Polsce.
Co do zdjęć na pełen ekran, to żaden player ich tak nie wyświetli na TV panoramicznym, bo mają inne proporcje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tego co wiem d-link wyswietla tylko w malym okienku zdjęcia. Nie chodzi o rozciagnięcie ich na cały ekran, ale chce by były dość duże. Zastanawiam sie czy nie lepiej kupic "cos" do podłączenia przez lan. Mialo by to wygladac tak:
desktop kablem polaczony z routerem, ten z kolei kablem polączony z tym "czyms". Jednoczesnie notebook poprzez wifi z routerem a ten kablem polaczony ze wspomnianym "czyms"
Jak sadzicie czy tak sie da zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a tak na poważnie...to na dzisiaj tylko Xbox z XBMC ( podpięty przez WiFi jak sie nie chce kablem, ale to kolejny koszt) zapewni bezproblemową pracę z wszelkimi mediami i po polsku , jednak bez HD ( w pełnym tego slowa znaczeniu), tylko z pilotem w garści.
(na życzenie wszystko będziesz mial na pełnym ekranie - niezależnie jaki ma faktycznie rozmiar...) :)

Budowa Centrum Multimadialnego opisana jest w tegorocznym (numeru nie pamietam) "PC Worldzie" (moze "Chipie") i tania wersja tego systemu właśnie oparta jest na XBMC.

Pozdrawiam. ;)

Ps - w domu (od lat) mam sieć domową na routerku Netgeara i mając pilota w ręce (i włączone w różnych pokojach PCty/notebooki, ogladam co chcę i z czego chcę, albo Xboxem buszuję po internecie (mediach i nie tylko).
Brak konkurencji. :)
(czekam od lat na godnego następcę.... :( )

Edytowane przez hojlo1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam takie doświadczenie, film odtwarzany przez wifi z drugiego kompa chodzi płynnie a na kompie w ktorym jest sie tnie(PIV 3GHz)[a drugi to core duo 1,6 laptop)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....pobierając film strumieniowo nie ma żadnego problemu (bo nie moze być - to czysty transfer danych).

Ps - na Xboxie nawet dema h264 640*360 z internetu (apple.com... 2Mbit max tranfer łącza) chodzą bez zacięć (co jest nie lada wyzwaniem dla samego Xboxa), a co dopiero sieć domowa (jak w domu przepustowosć łącza wielokrotnie szybsza).

Po WiFi spokojnie ogladam (na Xsie) z notebooka P500/128MB ram, gdy w tym czasie własciciel internet przegląda...(oczywiscie bez zacięć).

Pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Troszke zamieszaliscie mi z tym XBOX’em. Może to jest dobry wybor. Musze jeszcze sprawdzic ponieważ wczesniej nie Bralem pod uwage konsoli jako centrum multimedialne. W związku z tym mam kilka pytan ( mogą być dla Was oczywiste ):
1.Czy chodzi o xBox czy raczej xBox360. Jest kilka wersji xBox360, Premium, core , elite? Która wybrac? Czy XBMC to program instalowany na xBox?
2. Na allegro sa konsole xBox360 od 600, 700 zlotych. Czy to wystarczy. Czy cos musze jeszcze do tego dokupic?
3. Czy Xbox360 wspoldziala z Windows xp Professional czy tylko z XP Media Center Edition? A jak jest ze wspolpraca z Vista?
4.Czy xBox360 odtwarza Divx, polskie napisy, mp3, JPG które będą na HDD komputera stacjonarnego?
5. Czy można xBox360 polaczyc z ruterem przez kabel LAN oraz Wifi?
6.Karta Wifi jest wyposażeniem dodatkowym. Czy to jest karta na USB? Ile może kosztować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o starego dobrego xboxa z xbmc. Tak jak napisał hojlo1 poza HD śmiga na nim wszystko. Nie ma lepszego jak na razie mediacentera na rynku. nie musisz nawet sie bawić w rozpakowywanie filmów i napisów z rarów bo toto przeszukuje rary i rozpakowuje na bieżąco. Co do pracy w sieci to montujesz w iksie udział sieciowy z kompa z windą i xbox traktuje to jako kolejny folder z mediami. Co więcej, on odtwarza wszystko nawet mkv. Niestety na P3 700mgh nie da sie wykręcić cudów i HD chodzą z zawrotną prędkością 3fps ;)(((( Ale na szczęście seriale HRy chodzą piknie. Ta sama maszynka żeby miała więcej pamięci i proca z 1,5 ghz by była nie do pobicia przez żadne wynalazki do odtwarzania HD. Na koniec dodam że oczywiście wyświetla to napisy we wszystkich możliwych formatach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przeczytalem "zdjęciowy"poradnik hojla z tego forum. Mozliwosci xboxa sa naprawde duze. Czy 360 tez tak potrafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie potrafi nawet polowy tego co xbox, najlepiej kup oba i bedzie bez problemu, do tego wyjdzie Ci mniej niz Snazzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nieprzesadzajmy. Kupno Xboxa i Xboxa360 nie wyjdzie taniej niz snazio. Za xboxem zdecydowanie przemawia jego popularnosc i "modyfikowalność". Martwi mnie jednak wiek tego sprzetu. Ma juz chyba 3 lub 4 lata. Komputer 3 letni to przeciez zlom. Czytalem tez o modyfikacjach xbox, zmiany chipa itp. Co o tym sadzicie.Czy to duzo daje. Edytowane przez wwww

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...napisalem wcześniej juz sporo.
Powtórzę tylko to:
[quote](czekam od lat na godnego następcę.... )[/quote], nikt go narazie wskazać nie może (i nie o kasę tutaj chodzi).

W ostatnim miesiącu kolejnych 2 "prawie emerytów", przesiadlo sie z jakiś :Mant/Wiw/Pionierów itp - bo wreszcie chcą coś w spokoju obejrzec od A do Z. (wgrywałem im soft i pokazywalem, jak z PC i internetem spiąć - bo wtedy pokazuje prawdziwe oblicze).
Zapłacili po ok. 500zł z kabelkami i grami itp.... .

Wiek konsoli???
co to ma za znaczenie?
Jest podobnie jak z markowym CRT, ludzie już kolejne generacje np LCD wymieniają a i tak zbliżyć się nie mogą do tej jakości oglądania... zwykłej TV.
Jakość DVD przecietna (choć i tutaj kruczek), ale Divxy itp (nawet rmvb) potrafi odtworzyć rewelacyjnie... (jak się chce w ustawieniach grzebać ...)

Ot i tyle (nie traktować jako reklamy, ale opinię człowieka, ktory nakupił i "stestował" z kilkaset Kissów/Mant/Korrów/Belwoodów itp...).

XBMC bazuje wielokrotnie na skryptach "pythona", więc praktycznie , jak ktoś ma wiedzę...mozna każdy taki skrypt adoptować i stąd np sterowanie Dreamboxem (chyba ver.5000), czy Bittorent, program TV , polskie radia itp - bo komuś chcialo sie napisać...

[u]Polecam zostawić z jeden markowy odtwarzacz (ja mam nagrywarkę DVD z HDD i dopiero cuda , jak jej podam przez RGB film: w dowolnym formacie, w dowolnym skalowaniu, z dowolną ilością napisów i czcionką..... :angry:..mozna książkę napisać... ), a do "Divxów" Xa spiętego w siec i po problemie...[/u]

Ps - [b]kazik[/b], dla upartego czlowieka nie jest problemem (przy pełnym np. HD) np w mocnym PC film HD puścić przez jakąś odmianę VLC, a końcowy strumień (już obniżony do "mocy" Xa ...przechwycić w XBMC i dalej na TV... .
(czytałem kiedyś o udanych zabawach z VLC, ale nie wiem jak on przy HD się spisuje)

[u]I jeszcze jedno:[/u]
Ktoś kiedyś pytał o odtwarzacz na tym forum (i zapewne kupił, też polecałem Xa do Divx...).
Więc teraz zadam przewrotne takie pytanie (także "jemu"):
Czy zna ktoś odtwarzacz, który każdy rodzaj filmu (łacznie z DVD-Video, nawet NTSC) , zapuści w PAL i do tego moze go zeskalować zawsze na pełny ekran (oczywiście gubiąc ratio...) i to konkretnego TV (np LCD, PDP)?
Nie typ, tylko pojedynczy egzemplarz (czyli koniec strachu z duszkami... w PDP).
Ja taki odtwarzacz znam od kilku lat.... .
Pozdrawiam. :rolleyes:

Edytowane przez hojlo1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi