x0x0 0 Napisano 18 Kwietnia 2020 Czesc, Moim pierwotnym planem byl zakup oleda, ale potrzebuje 65", a max jestem w stanie na oleda przeznaczyc 3-3.5k wiec obawiam sie, ze w najblizszym czasie nie bedzie mi dane kupic nowego w takiej cenie w zwiazku z tym zdecydowalem sie na zakup zwyklego lcd. No i tutaj pojawil sie problem czy do zwyklego uzytkowania warto dokladac, czy nie lepiej kupic lcd za 2.5k typu samsung ue65ru7172. 60% czasu to ogladanie netflixa/hbo, 10% czasu zwykla naziemna tv, 30% ps4 pro, tutaj glownie multi fps (ale nie wiem czy nie bede gral nadal na 24" 1080p mam wrazenie ze bedzie mi wygodniej do fps siedziec 1.5m od 24" 1080 niz 3.5m od 65" 4k ale moze takie wrazenie tylko). No i teraz pomozcie mi zdecydowac, taki samsung ktory mi sie w oczy rzucil ostatnio w jakiejs promce, ma tylko 60hz, ale dla netflixa nie robi to raczej roznicy, na konsoli ps4 i tak max jest 60fps wiec 60hz tv uciagnie, kolejna generacja jest zapowiadana jako 4k 120hz, ale jesli wszystkie gry beda dzialac plynnie w 4k i 60hz to juz bedzie sukces wiec raczej nie ma co kupowac z planami na przyszlosc taniego tv, mecze oglada na tyle sporadycznie ze nie biore ich pod uwage przy 120hz. Co do janosci matrycy, z tego co ustatnio wyczytalem w tej sredniej polce np w samsungu moze sie zdarzyc, ze ten sam model moze miec kilka matryc od roznych producentow i roznice w jakosci moga byc spore wiec tez jest to loteria w kwesti hdr. Ps. Czy ktos wie czy samsung juz rozwiazal w swoich tv problem ze znikajacym co jakis czas obrazem przy polaczeniu z ps4? jak sie wygogluje ps4 pro samsung tv problem to pojawiaja sie tysiace tematow nawet z oficialnego fora samsunga gdzie uzytkownicy probuja rozwiazac ten poblem, a chyba producent sie oficialnie nie odniosl do tych problemow i sie przerzucaja z sony odpowiedzialnoscia za ten problem (?). 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? XXm2 4x5m 2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Xm 3.5-4m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? X 1 4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Nie 5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? X Wisiec 6. Jak słońce świeci w pokoju ? X Tv bedzie na scianie na ktora nie pada slonce, okno od zachodu 7. Jaki masz obecnie telewizor ? X Monitor 24" 1080p 8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? X Dzialajacy sprawnie netflix w 4k i hbo go i szansa na wspracie tych aplikacji przez kilka lat (ale nie jest to konieczne, zawsze mam netflixa na konsoli) 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? X 4k10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? X Konsola ps4 pro, 11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? X 1-4h 12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? X Wolalbym matowa, ale jak ma to wplynac na cene to biore glare 13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? X Seriale z netflix/hbo go 14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? X Nie15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, max 30%, czasem odpale raz na tydzie na pare h 16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? X Glownie wieczory/noc 17. Preferencje co do wielkości? X 65" 18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? X Lagi w grach 19. Preferencje co do marki ? X Brak 20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? X Bez 3d 21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? X Optymalnie do 2.5k, ale w racjonalnych przypadkach moge zwiekszyc do 3.5k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach