Skocz do zawartości
koles

Panasonic DVD-S53

Rekomendowane odpowiedzi

[img]http://www.cdrinfo.pl/newsy/archiwum/Odwarzacz-Panasonic_DVD_S53-thumb.jpg[/img]

Panasonic , wprowadza model na polski rynek stacjonarny odtwarzacz DVD-S53.
Wyposażony jest w HDMI.
Czyta formaty (DVD-RAM, DVD-RW/-R, DVD+RW/+R), oraz JPEG, MPEG4, DVD-Video, SVCD, VCD, mp3 (z płyt CD oraz DVD-R), WMA, Audio-CD i dane DivX z CD-R/ -RW i DVD-R. Urządzenie czyta pliki z napisami zawierającymi polskie znaki.

DVD-S53 to:
- system zaawansowanego skanowania progresywnego PAL
- cyfrowy system redukcji szumów
- przetwornik video 108 MHz/12 bitów
- ustawienie ostrości, kontrastu czy korekcję gamma.
- dekodery DTS, Dolby Digital oraz zaawansowany system wirtualnego dźwięku przestrzennego
- przetwornik audio 192 kHz/24-bity
- układ cyfrowy Digital Multi Re-Master

Odtwarzacz DVD-S53 dostępny będzie w kolorach srebrnym i czarnym od kwietnia w cenie 579 PLN brutto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mały przetwornik D/A wideo 108 Mhz 12 bit, tyle to ja mam i to co opisałes. model S-99 ma 216Mhz przetwornik, i dzwiek 5.1 puszczany przez HDMI. A tak na marginesie to wziąłes to ze strony nowetrendy, Nowością nie zaskoczyłes Nas! Edytowane przez austrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
taki sprzet wygląda dobrze tylko na papierze
w rzeczywistosci to kupa plastiku i najtanszej elektroniki z ktorej niewiele da sie wycisnac
no...ale te 579 zl BRUTTO w koncu o tym swiadczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='austrian' post='43677' date='02.04.2007, 09:03 ']Mały przetwornik D/A wideo 108 Mhz 12 bit, tyle to ja mam i to co opisałes. model S-99 ma 216Mhz przetwornik, i dzwiek 5.1 puszczany przez HDMI. A tak na marginesie to wziąłes to ze strony nowetrendy, Nowością nie zaskoczyłes Nas![/quote]
A czy model S-99 jest dobry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mobor' post='43682' date='02.04.2007, 11:40 ']taki sprzet wygląda dobrze tylko na papierze
w rzeczywistosci to kupa plastiku i najtanszej elektroniki z ktorej niewiele da sie wycisnac
no...ale te 579 zl BRUTTO w koncu o tym swiadczy[/quote]

Ja za moje DVD LG 9900 dałem coś ok 340 zł a gra lepiej niż Denon 1930

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote]Panasonic , wprowadza model na polski rynek stacjonarny odtwarzacz DVD-S53[/quote]

Premiera tego modelu to koniec kwietnia.

W pierwszym tygodniu zas wprowadza model DMR-EH575EG (EGS - srebrny i EGK - czarny) DVD/HDD recorder
HDD 160 GB, nagrywarka DVD+-R/RW/RAM , rowniez z upscalingiem do 1080p, [b]ale z HDMI ver 1.3[/b]

[center][img]http://www.produkte.panasonic.de/doc/D0500/DMR-EH575EGS/PICT/dmr-eh575egs_21.jpg[/img][/center]

cena modelu ok 2200 PLN

-- Edytowane przez Zerwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale czy Panasonic model S-99 jest tak dobry jak Denon 1930,albo inaczej spytam czy moze znalejsc sie w lidze odwarzaczy takich jak denon albo onkyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Żaden Panasonic nie jest W POŁOWIE tak dobry jak Denon 1930............
Mam na mysli tzw całkoształt (video, audio)
Panasonic'i mają obecnie konstrukcje (w wiekszosci) jednochipową - znawcy wiedza o co chodzi i jaki ma to wpływ na jakosc - przede wszystkim dzwieku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

[quote name='mobor' post='43837' date='03.04.2007, 20:20 ']Żaden Panasonic nie jest W POŁOWIE tak dobry jak Denon 1930............
Panasonic'i mają obecnie konstrukcje (w wiekszosci) jednochipową - znawcy wiedza o co chodzi i jaki ma to wpływ na jakosc - przede wszystkim dzwieku[/quote]
Problem polega na tym że w denonie 1930 chyba cała sekcja odpowiedzialna za obraz jest kupiona od Panasonica jako kompletna. Sekcja audio jest zrobiona przez denona. Patrz Audio 4/2007 :rolleyes: Yamaha też kiedyś wsadzała Philipsa do swoich obudów i dodawała kilka set zł do ceny żeby było wiarygodniej :)

Edytowane przez czeczot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

problem polega na tym ze są rozne serie chipów
Panasonic produkuje zarowno DOBRĄ (ale nie przesadnie) elektronikę tzn specjalizowane układy LSI (ale juz przetworniki DA ma do [beeep]) i takie znajdziesz w niektorych sprzetech segmentu sredniego (np Denon 1930 czy Harman Kardon)) ale juz nie wyzszego (2930 i up) ORAZ produkuje scalaczki które w jednej strukturze zawierają wszystko - z wyjątkiem zasilacza :D
Takie układy są tanie jak barszcz bo i jakość jaką oferują jest ..... umiarkowana :lol:

Na swoim przykłądzie wiem doskonale jak duża różnica jest pomiedzy klasą srednią odtwarzaczy dvd (SONY QS klasa) a wyższą (Denon 2930) wiec jak ktos wypisuje głupoty o tym ze mu marketowy playerek dzial a lepiej od Denona (nawet 1930) to nie pzoostaje mi nic innego jak ... uśmiech politowania (chyba ze porównuje to na jakimś 10 letnim TV 21" marki Curtis czy Unimor)

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mobor' post='46175' date='01.05.2007, 13:13 ']Na swoim przykłądzie wiem doskonale jak duża różnica jest pomiedzy klasą srednią odtwarzaczy dvd (SONY QS klasa) a wyższą (Denon 2930) wiec jak ktos wypisuje głupoty o tym ze mu marketowy playerek dzial a lepiej od Denona (nawet 1930) to nie pzoostaje mi nic innego jak ... uśmiech politowania (chyba ze porównuje to na jakimś 10 letnim TV 21" marki Curtis czy Unimor)[/quote]

A ja na swoim przykładzie po podłączeniu do Samsunga LCD 46’ fullHD (1080p) widzę co jak działa. Po drugie nie pisałem że Panasonic działa lepiej od denona 1930 (kłania się czytanie ze zrozumieniem) tylko to że w denonie układy odpowiedzialne za wizje są produkcji Panasonica. Więc obraz w denonie (1930) nie mam prawa być gigantycznie lepszy bo lepszą obudową czy lepszym układem zasilania tego zrobić się nie da. Wiem, wiem twój denon 2930 to zupełnie inna bajka bo przeczytałeś o tym na stronie producenta chipu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
czeczot

co do czytania ze zrozumieniem - powinienes ów komentarz zachowac dla siebie. Pisząc "jak ktos wypisuje głupoty o tym ze mu marketowy playerek dzial a lepiej od Denona " komentowałem wypowiedz BENSONA ....

Kolejna sprawa - poczytaj troche o budowie toru wizyjnego odtwarzacza DVD. Widze ze dla ciebie ów tor to jedne układ firmy PANASONIC i finito
Podpowiem ze na tym zabawa sie nie konczy. Przynajmniej w Denonach (kłania się czytanie ze zrozumieniem)

Co do 2930 - tak, rzeczywiscie przeczytalem o Reonie VX50 na stronie producenta tego chipa (bo nie dokopałem sie do dokumentacji technicznej) ale co wazniejsze- zobaczyłem to na wlasne oczy u siebie w domu. A mysle ze mam z czym porownywac ponieważ w domu mam sporo rozmaitych odtwarzaczy DVD (nie mam bynajmniej na mysli komputerowych czytników).. Innymi słowy - wiem co piszę Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
[quote name='mobor' post='43837' date='03.04.2007, 20:20 ']1. Żaden Panasonic nie jest W POŁOWIE tak dobry jak Denon 1930............
Panasonic'i mają obecnie konstrukcje (w wiekszosci) jednochipową - znawcy wiedza o co chodzi i jaki ma to wpływ na jakosc - przede wszystkim dzwieku

2. co do czytania ze zrozumieniem - powinienes ów komentarz zachowac dla siebie. Pisząc "jak ktos wypisuje głupoty o tym ze mu marketowy playerek dzial a lepiej od Denona " komentowałem wypowiedz BENSONA ....[/quote]

1. Na temat audio się nie wypowiem ale video to żadna różnica przy moim LG 9900 a kasa 4 razy niższa

2. Moje oczy nie kłamią obraz oglądałem na Sharp 37GE1E po hdmi Edytowane przez besson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mobor' post='46182' date='01.05.2007, 14:15 ']czeczot

co do czytania ze zrozumieniem - powinienes ów komentarz zachowac dla siebie. Pisząc "jak ktos wypisuje głupoty o tym ze mu marketowy playerek dzial a lepiej od Denona " komentowałem wypowiedz BENSONA ....

Kolejna sprawa - poczytaj troche o budowie toru wizyjnego odtwarzacza DVD. Widze ze dla ciebie ów tor to jedne układ firmy PANASONIC i finito
Podpowiem ze na tym zabawa sie nie konczy. Przynajmniej w Denonach (kłania się czytanie ze zrozumieniem)
Co do 2930 - tak, rzeczywiscie przeczytalem o Reonie VX50 na stronie producenta tego chipa (bo nie dokopałem sie do dokumentacji technicznej) ale co wazniejsze- zobaczyłem to na wlasne oczy u siebie w domu. A mysle ze mam z czym porownywac ponieważ w domu mam sporo rozmaitych odtwarzaczy DVD (nie mam bynajmniej na mysli komputerowych czytników).. Innymi słowy - wiem co piszę[/quote]
Skomentowałem wypowiedz że Panasonic nawet nie jest w połowie tak dobry jak denon mimo posiadania tego samego układu wizyjnego! Nigdzie nie napisałem że Panasonic działa lepiej, jak uważasz inaczej to zacytuj, jeżeli nie potrafisz zacytować to piszesz bzdury!
Pewnie na obraz kolosalny wpływ maja nóżki odtwarzacza DVD, jak śmiałem o tym zapomnieć :lol:
Twoje wypowiedzi przypominają mi wypowiedzi osób które testują kolumny audi na podstawie wykresów. Dla mnie gra dobrze albo źle, widzę różnice w czasie oglądania filmu lub nie. Sorry nie oglądam filmów na stop klatce!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
"Więc obraz w denonie (1930) nie mam prawa być gigantycznie lepszy bo lepszą obudową czy lepszym układem zasilania tego zrobić się nie da"

ja tych głupot nie pisałem- wybacz. Tą wypowiedzią stwierdziles ze oprocz ukladu Panasonic - odtwrzacz DVD ma tylko obudowe i zasilacz
Skoro nie dociera do ciebie twoje wlasne "czytaj ze zrozumieniem" - musze przytaczac twoje wypociny jako bezposrednie cytaty
Otóz odtwarzacz DVD to nie tylko zasilacz, obudowa i jeden uklad- PANASONIC (chyba ze mowimy o jakims marketowym gó...e)
Oto link do serwisówki odtwarzacza H/K
[url="http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=18696"]http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=18696[/url]
Od razu odsyłam na str 19 - schemacik blokowy- radze sie z nim zapoznac.
Jesli widzisz tam tylko uklad Panasonica i zasilacz to gratuluję (nie)wiedzy
Za jakosc obrazu w tej konstrukcji bezposrednio odpowiada uklad firmy AM Logic -> [url="http://www.amlogic.com/products.html"]http://www.amlogic.com/products.html[/url]
a nie Panasonic natomiast za dzwiek układ firmy WolfsonMicroelectronics charakteryzujący sie:

FEATURES
Stereo DAC with 24 bit PCM
Audio Performance
- 106dB SNR (‘A’ weighted @ 48kHz) DAC
- -97dB THD
DAC Sampling Frequency: 8kHz - 192kHz
2 or 3-Wire Serial Control Interface or Hardware Control
Programmable Audio Data Interface Modes
- I2S, Left, Right Justified, DSP
- 16/20/24/32 bit Word Lengths
Independent Digital Volume Control on Each Channel with 127.5dB Range in 0.5dB Steps
3.0V - 5.5V Supply Operation
20-lead SSOP Package
Exceeds Dolby Class A Performance Requirements

A mozna sobie do tego Panasoniczka podopinać inne "czarodziejskie kostki" np : [url="http://www.hqv.com/technology/index1/video_processor.cfm?CFID=&CFTOKEN=30042599i"]http://www.hqv.com/technology/index1/video...TOKEN=30042599i[/url] wowczas mamy juz zupelnie inny sprzet !!!
I teraz w kwestii pisania bzdur "....nie mam prawa być gigantycznie lepszy bo lepszą obudową czy lepszym układem zasilania tego zrobić się nie da"
Jak widzisz- jednak SIĘ DA
I wlasnie dlatego jeden odtwarzacz kosztuje złotych sto a drugi sto razy więcej.....

"Nigdzie nie napisałem że Panasonic działa lepiej, jak uważasz inaczej to zacytuj, jeżeli nie potrafisz zacytować to piszesz bzdury"

patrz "czytaj ze zrozumieniem" - i odsyłam do mojej wczesniejszej wypowiedzi

Wybacz ale jesli chcesz zabierac głos na jakis temat- postaraj sie miec choc MGLISTE pojecie o temacie w którym zabierasz głos - tutaj BUDOWA ODTWARZACZA DVD. Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mobor' post='46237' date='02.05.2007, 00:29 ']"Więc obraz w denonie (1930) nie mam prawa być gigantycznie lepszy bo lepszą obudową czy lepszym układem zasilania tego zrobić się nie da"

ja tych głupot nie pisałem- wybacz. Tą wypowiedzią stwierdziles ze oprocz ukladu Panasonic - odtwrzacz DVD ma tylko obudowe i zasilacz
Skoro nie dociera do ciebie twoje wlasne "czytaj ze zrozumieniem" - musze przytaczac twoje wypociny jako bezposrednie cytaty
Otóz odtwarzacz DVD to nie tylko zasilacz, obudowa i jeden uklad- PANASONIC (chyba ze mowimy o jakims marketowym gó...e)
Oto link do schematu blokowego odtwarzacza H/K
[url="http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=18696"]http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=18696[/url]
Od razu odsyłam na str 19 - schemacik blokowy- radze sie z nim zapoznac.
Jesli widzisz tam tylko uklad Panasonica i zasilacz to gratuluję (nie)wiedzy
Za jakosc obrazu w tej konstrukcji bezposrednio odpowiada uklad firmy AM Logic -> [url="http://www.amlogic.com/products.html"]http://www.amlogic.com/products.html[/url]
a nie Panasonic natomiast za dzwiek układ firmy WolfsonMicroelectronics charakteryzujący sie:

FEATURES
Stereo DAC with 24 bit PCM
Audio Performance
- 106dB SNR (‘A’ weighted @ 48kHz) DAC
- -97dB THD
DAC Sampling Frequency: 8kHz - 192kHz
2 or 3-Wire Serial Control Interface or Hardware Control
Programmable Audio Data Interface Modes
- I2S, Left, Right Justified, DSP
- 16/20/24/32 bit Word Lengths
Independent Digital Volume Control on Each Channel with 127.5dB Range in 0.5dB Steps
3.0V - 5.5V Supply Operation
20-lead SSOP Package
Exceeds Dolby Class A Performance Requirements

A mozna sobie do tego Panasoniczka podopinać inne "czarodziejskie kostki" np : [url="http://www.hqv.com/technology/index1/video_processor.cfm?CFID=&CFTOKEN=30042599i"]http://www.hqv.com/technology/index1/video...TOKEN=30042599i[/url] wowczas mamy juz zupelnie inny sprzet !!!
I teraz w kwestii pisania bzdur "....nie mam prawa być gigantycznie lepszy bo lepszą obudową czy lepszym układem zasilania tego zrobić się nie da"
Jak widzisz- jednak SIĘ DA
I wlasnie dlatego jeden odtwarzacz kosztuje złotych sto a drugi sto razy więcej.....
"Nigdzie nie napisałem że Panasonic działa lepiej, jak uważasz inaczej to zacytuj, jeżeli nie potrafisz zacytować to piszesz bzdury"

patrz "czytaj ze zrozumieniem" - i odsyłam do mojej wczesniejszej wypowiedzi

Wybacz ale jesli chcesz zabierac głos na jakis temat- postaraj sie miec choc MGLISTE pojecie o temacie w którym zabierasz głos - tutaj BUDOWA ODTWARZACZA DVD.[/quote]
Ty naprawdę masz jakieś problemy z czytaniem! Gdzie ja napisałem cokolwiek o dźwięku? W życiu bym nie napisał że Panasonic ma prawo grać lepiej niż średnio grający denon. „Więc obraz w denonie (1930) nie mam prawa być gigantycznie lepszy” OBRAZ, OBRAZ, OBRAZ, OBRAZ – dotarło?
Co mnie obchodzi schemat blokowy HK, przecież nic o nim się nie wypowiadałem. Rozmawiamy o denonie i Panasonicu – dotarło?
Denon po rozkręceniu ma o ile dobrze pamiętam 3 płytki gotowe z układami, jedna to zasilacz produkcji denona, druga to sekcja audio produkcji denona, trzecia jest odpowiedzialna za obraz i jest produkcji Panasonica (całą płytka) co nie znaczy że układy na niej zawarte też są tylko i wyłącznie Panasonica, denon kupuje gotowca i go montuje. Więc teraz mi wytłumacz jakim cudem ta sama płytka odpowiedzialna tylko i wyłącznie za obraz lepiej go wyświetla w denonie a gorzej w Panasonicu. To przypomina zabawna sytuacje sprzed kilku lat gdzie yamaha kupował kompletny środek swojego dvd 510 od Philipsa KOMPLETNY!!!! Wkładała go w swoja obudowę. We wszystkich testach wiesz co wygrywało :)
Dobry zasilacz, odpowiednio skonstruowana obudowa z wydzielonymi sekcjami (– tego nie ma w denonie 1930) jest w stanie trochę poprawić jakość obrazu i dźwięku. Ale trochę ale nie dużo. Oglądający film na stop klatce i analizujący piksel po pikselu może to dostrzegą, oglądający film normalnie nie.
Ja myślę że jak swojego denon podłączysz kablem zasilającym za 5000 to będzie miał jeszcze lepszy obraz ;) POLECAM!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem cały wątek szkoda ze nie uzyskałem żadnych cennych informacji dot. Panasonica S53. Może jedynie, że Denon ma lepszy tor audio i stosuje układy Panasonica w formie "gotowca" ale i tak obraz jest przez niego generowany lepiej. Chyba pozostanie się samemu zdanie na zakup i przeprowadzenia we własnym zakresie testów :) .

Pzdr. Cygorg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
i zrobisz słusznie

Tylko testując- postaraj sie by test odbywał sie w tych samych warunkach i na tym samym materiale
No i dobrze by było gdybys miał odpowiednią płytke do tego celu - osobiscie polecam wydawnictwo firmy HQV - kapitallny tester playerów DVD Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam ,własnie kupiłem Panasonica S 53 ,testuje go na LCD Samsung 40M87BD ,narazie łącze na scart i component .I róznica jest wieeeeeeeelka na korzysc component ( lepsze kolory , wyrazistosc obrazu itd) jutro dostane kabel hdmi to napisze jka skaluje do 1080p - bo dlatego głównie go kupiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Także kupiłem w/w Panasonic, ale zaczynam żałować. Połowa nagranych płyt nie działa. Wyczytałem w instrukcji, że odtwarzacz nie obsługuje CDFS, no ok, przyjąłem to z pokorą - mogłem sprawdzić. Postanowiłem pozamieniać format płyt z CDFS na UDF (w instrukcji jest napisane, że takie czyta i rzeczywiście czyta).
Niestety nijak nie mogę sobie poradzić z przerobieniem płyt, już 'zepsułem' około 5 płyt, a odtwarzacz dalej wyświetla wymowne 'no Play'.
Robiłem wg. tego opisu : [url="http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=180357"]http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=180357[/url]

Niech ktoś poratuje co mam zrobić, ja to przeżyje bo i tak nie oglądam filmów DVD, ale mój ojciec już zaczyna na mnie krzywo patrzeć... (a to ja mu go poleciłem...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy jest róznica w wyświetlanym obrazie między euro a hdmi.Pytam bo mam podłączony pod PV7 odtwarzacz sony po
euro i nie wiem czy jest sens kupowac nowy odtwarzacz.Myślałem jeszcze o nagrywarce panasonica es 15 ale nie wiem jaką prezentuje jakośc odtwarzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='sonia12' post='60502' date='17.09.2007, 20:04 ']Czy jest róznica w wyświetlanym obrazie między euro a hdmi.Pytam bo mam podłączony pod PV7 odtwarzacz sony po
euro i nie wiem czy jest sens kupowac nowy odtwarzacz.Myślałem jeszcze o nagrywarce panasonica es 15 ale nie wiem jaką prezentuje jakośc odtwarzania.[/quote]

Owszem, ale nie DVD z "upskalowaniem" tylko najtansza Toshibe E-1 (juz za 600-700zl). Bedziesz mial bardzo dobry skaler NEC-a (wyciagajacy z DVD niemal wszystko co sie da) no i dodatkowo HD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi