Skocz do zawartości
keke

Duza plazma czy projektor 1080p?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio rozgladam sie za duzym TV lub projektorem. Na poczatku myslalem o plazmie ok. 60" Pionieera lub Panasa, ale jak zobaczylem w akcji projektor full hd Sim2 D80 to zmienilem zdanie. Doznania nieporownywalne z Panasem 65", o ktorym myslalem na poczatku. Zupelnie inny efekt, czulem sie jak w znakomitym kinie, a nie jak przed olbrzymim tv. Obraz mial takiego powera i trojwymiarowosc, ze braklo slow. Ogladalem na nim fragmenty z HD-DVD Batman Begins i Training Day.
Jesli tylko rozwazacie zakup bardzo duzej plazmy to koniecznie zobaczcie co potrafi dobry projektor. BYlem w szoku, bo myslalem, ze projektor wymieknie, a tu taka roznica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Masz rację, tylko popatrz na to od strony eksploatacji. Kupując LCD masz go na kilka lat przy intensywnym eksploatowaniu. W przypadku projektora sprawdz na ile ci wystarczy lampa i ile kosztuje nowa :-(.

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='braavoo' post='41630' date='12.03.2007, 16:24 ']Masz rację, tylko popatrz na to od strony eksploatacji. Kupując LCD masz go na kilka lat przy intensywnym eksploatowaniu. W przypadku projektora sprawdz na ile ci wystarczy lampa i ile kosztuje nowa :-(.

Pozdrawiam

braavoo[/quote]

Co racja to racja. Sam mam panasa ax100, ale Sim to zupełnie inna pólka. Jeżeli go stać, to niech kupuje. Tylko trzeba pamiętać o jednym - da się oglądać tylko w ciemności. U mnie wymaga to sporych przygotowań (rolety, opuszczenie ekranu itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszyskto zależy od tego co chce sie na tym oglądać. Jak komuś zależy na TVN24 albo Tańcu z Gwiazdami, względnie na Kryminalnych czy Oficerze w przękątnej 60 cali to telewizor jest rozwiazaniem lepszym. Nie trzeba gasić światła, zaciemniać pokoju, dopywać ekranu itd.

Ale jeżeli chodzi tylko o oglądanie filmów, to projektor jest rozwiązaniem imho lepszym. Sam stanąłem przed dylematem czy TV 32 cale 720p czy projektor 720p (bo takie urządzenia były w podobnych cenach. Ponieważ oglądam głównie filmy a do TV wystarczy mi CRT 28 cali to wybrałem to drugie.
Przekątną mam max 117 cali w moich warunkach lokalowych (i tak też oglądam) i naprawdę całość daje efekt dla mnie niesamowity. A porównując do kina to czasami mam wrażenie, że jest po prostu lepiej, bo w kinie często albo kopia kiepska, albo projektor źle ustawiony (i to nie tylko w jakiś lokalnych ale w Cinema-City czy SilverScreenie się zdarza), za cicho albo za głośno itd.

Nie zamieniłbym się na żaden telewizor. Następna faza to będzie właśnie projektor DLP 1080p, ale to za 2-3 lata. DLP, bo jednak świecąca czerń, mimo, że można się przyzwyczaić, to dernuje czasami. A telewizora na razie nie zmieniam. Przy tej jakości transmisji SD TV w Polsce (oprócz głównego kanału ITI czyli TVN i czasami Polsatu) i braku kanałów HD oraz 16/9 to nie ma dla mnie osobiście sensu. Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a możesz powiedzieć jaki projektorek zakupiłeś? Rozumiem że LCD, a nie myślałeś już wtedy o jakimś niedrogim DLP 720p?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='montas' post='41640' date='12.03.2007, 15:50 ']a mo?esz powiedzie? jaki projektorek zakupi?e?? Rozumiem ?e LCD, a nie my?la?e? ju? wtedy o jakim? niedrogim DLP 720p?[/quote]
Wybra?em Sanyo PLV-Z4. Dwa powody: dobre wyniku testów i dobre do?wiadczenia z projektorami Sanyo.

Kupowa?em w Niemczech, wi?c cena by?a o wiele lepsza ni? u nas. Kosztowa? mnie troche ponad 4 ty?, wi?c w tym przedziale cenowym nie bylo mowy o DLP. W Polsce ten sam kosztowa? wtedy jakie? 5500-6500. A tam ju? model Z4 by? wypierany przez Z5, który wg opisów na sieci ró?ni? si? tym, ?e mia? 2 czy 3 wejscia HDMI zamiast jednego. Ale za?o?y?em, ?e prze??czniki staniej? szybko i nie ma sensu dop?aca? 1000 z? (bo taka ró?nica by?o) dla dwóch HDMI. Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi