Skocz do zawartości
runnerman

Denon DVD-1930 - dziwne zachowanie!

Rekomendowane odpowiedzi

Używam od grudnia 2006 Denona DVD-1930, jakość obrazu b. dobra, dźwięk też mi się podoba.
Niepokoi mnie jednakże to, że od czasu do czasu ma dziwne humory.
Tzn. płytę DVD z plikami *.avi, którą rozpoznawał i odtwarzał bez problemu, innym razem próbuje czytać (słychać jak napęd rozkręca płytę kilkakrotnie, czasami słychac dźwięk podobny do lekkiego stuknięcia) i np. zaczyna przeskakiwać ze ścieżki na ścieżkę i wyłącza całkowicie DVD, trzeba wyłączyć ampli z prądu, żeby można było ponownie właczyć DVD.
Czasami problem ten dotyczy tylko jednego pliku *.avi, pozostałe z listy odtwarza bez problemu. Nagrywałem na DVD+R i DVD-R i z jednymi i drugimi nie mał problemów lub miał te same. Ostatnio używam DVD+R (chyba nie ma to znaczenia których się używa?).
Inne dziwne zachowanie (raz się zdarzyło), to takie, że zaczyna odtwarzać plik *.avi, obraz zwalnia i w pewnym momencie odtwarzanie się zatrzymuje. Ten sam plik odtworzony po pewnym czasie ponownie, odtwarza bez najmniejszych problemów.
Niektórych filmów (*.avi) nie można przewijać (ale to pewnie wina złego zakodowania materiału?).
Niektóre filmy (*.avi), odtwarzają się częściowo w zwolnionym tempie (to pewnie też wina niestandardowych kodeków lub niezgodnych ze standardem ustawień podczas kodowania materiału do DiVx-a).
Z odczytem płyt DVD tłoczonych, jak na razie problemu nie zauważyłem.

Może ktoś zna odpowiedzi na moje pytania?
Pozdrowienia! Edytowane przez runnerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='runnerman' post='40268' date='27.02.2007, 11:25 ']Używam od grudnia 2006 Denona DVD-1930...

Może ktoś zna odpowiedzi na moje pytania?[/quote]

Napisz do horn.pl, w końcu masz gwarancję więc to do nich powinny być kierowane takie pytania. Możesz także zmienić firmware w swoim dvd na nowszy choć sądzę, że to niewiele zmieni. Wygląda po objawach na problem raczej z hardware.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z ostatniej chwili:
Oglądałem DivX-a i po ok. 7 min trwania filmu, obraz się zatrzymał.
Przewijanie w obie strony nie działało. Zatrzymałem odtwarzanie i DVD już płyty nie mogło załadować.
Odtwarzacz próbował ale najczęściej wyrzucał komunikat "Disk Error".
Sprawdziłem na różnych płytach i wygląda to następująco:
- DVD tłoczonych i nagrywanych nie rozpoznaje
- CD Audio tłoczone i nagrywane czyta
- CD z filmami w DivX czyta
- płytyVCD czyta

DVD używam niecałe 3 m-ce, intensywność jak na razie znikoma - kilkanaście godzin muzyki i ok. 30 filmów może mniej.

Ma ktoś pomysł co to może być? Edytowane przez runnerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwaliłeś laser ;)

Duzo zalezy od jakości płyt na których nagrywałeś. Jesli oglądasz taki materiał i slyszysz ze sprzet "stuka" lub wydaje inne nienormalne dzwieki (ponadnormatywny szum napędu itp) - oznacza to że sprzęt się mechanicznie "męczy".
Szczegolnie niepokojący powinien być "stukot" - wtedy własnie laser dostaje w tyłek najbardziej
Kontynuowanie uzytkowania sprzętu w ten sposób przypomina jazdę samochodem w którego silniku jest 1/3 oleju ... Pojechać- pojedziemy Pytanie- jak daleko :D

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='runnerman' post='40332' date='28.02.2007, 00:43 ']Ma ktoś pomysł co to może być?[/quote]
Witaj.
Moim zdaniem, tylko serwis.
Masz gwarancje, korzystaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mobor' post='40352' date='28.02.2007, 09:25 ']uwaliłeś laser ;)[/quote]
Nic nie "uwaliłem", jak już to pewnie chodzi Ci o to, że prawdopodobnie mógł się uszkodzi się laser.
Tylko dlaczego tak szybko i dlaczego ma problemy z odczytem jedynie płyt DVD?

[quote name='mobor' post='40352' date='28.02.2007, 09:25 ']Duzo zalezy od jakości płyt na których nagrywałeś.[/quote]
Pisałem wyżej, że tłoczonych DVD także nie czyta, a CD-R tłoczone i nagrywane bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jestem elektronikiem z 20 letnią praktyką

majac na mysli że "uwaliłeś" - chodzi mi o to ze zarżnąłeś sprzęt mimo ostrzezen z jego strony iż dany nośnik mu nie służy (początkowe zacinanie się płyt, "stukot" lasera...)

To ze czyta CDR jest tylko potwierdzeniem mojej tezy
Obecnie produkowane lasery mają konstrukcje dwulaserową (poprzednio 1 laser - 2 soczewki). Jeśli "padnie" laser od CD (inna długość fali) - mozesz normalnie korzystac z płyt DVD - i na odwrót

Dlaczego tak szybko ? KAZDY sprzet eksploatowany w warunkach pozanormatywnych szybciej się uszkadza (szczególnie jesli chodzi o optykę którą się zmusza do odtwarzania kiepskich jakościowo płyt wypalanych do tego "na max" prędkosci)... Fakt- nie podają tego w instrukcji a wg mnie - powinni
To po prostu ABC higieny posługiwania się sprzętem elektronicznym który jest wyjątkowo wrażliwy i delikatny... Współczuję

Do wymiany masz cały blok optyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mobor' post='40370' date='28.02.2007, 12:03 ']majac na mysli że "uwaliłeś" - chodzi mi o to ze zarżnąłeś sprzęt mimo ostrzezen z jego strony iż dany nośnik mu nie służy (początkowe zacinanie się płyt, "stukot" lasera...)
Dlaczego tak szybko ? KAZDY sprzet eksploatowany w warunkach pozanormatywnych szybciej się uszkadza (szczególnie jesli chodzi o optykę którą się zmusza do odtwarzania kiepskich jakościowo płyt wypalanych do tego "na max" prędkosci)... Fakt- nie podają tego w instrukcji a wg mnie - powinni
To po prostu ABC higieny posługiwania się sprzętem elektronicznym który jest wyjątkowo wrażliwy i delikatny... Współczuję[/quote]

Dziwne te Twoje stwierdzenia powyżej.
Jeżeli wkłada się płytę i raz na kiedyś słychać przez ułamek sekundy dźwięk podobny do tego jaki czasami wydaje obudowa telewizora (np. lekki stuk, skrzypnięcie), a film dalej odtwarza się bez problemu i następne też, trudno mówić o niehigienicznej obsłudze sprzętu lub jego zarżnięciu (powinno się natychmiast wyłączyć telewizor lub DVD i wysyłać sprzęt do serwisu licząc na to, że nie będą chcieli obciążyć nas kosztami za nadwrażliwość?)
Inaczej trzeba by było zamiast oglądania filmu, siedzieć z uchem przy DVD i nasłuchiwać, czy przypadkiem coś się nie dzieje, szczególnie jeżeli ogląda się filmy na kinie domowym.

Sprzęt nie był eksploatowany w "warunkach pozanormatywnych", jak pisałem wyżej eksploatowany był raczej w stopniu minimalnym.
Płyt nigdy nie wypalam "na max", stosuję zasadę 2/3 prędkości płyty, a czasami nawet 1/2.
Firmy Verbatim lub TDK mieszczą się w moim mniemaniu w normie odpowiednich jakościowo nośników.

A jeżeli DVD próbuje odczytać płytę i nie może, to zazwyczaj po kilku-kilkunast sekundach sam to robi lub ja wyłączam taką płytę wcześniej, a nie pozostawiam DVD z nadzieją, że odczyta i idę na spacer.

To tyle odnośnie "ABC higieny posługiwanie się sprzętem elektronicznym" - mam już w tej dziedzinie, jak i w amatorskim paraniu się elektroniką mniej więcej 30 letnie doświadczenie, więc stwierdzenie o "ABC higieny..." brzmi trochę niestosownie w moich uszach. (Umiem prawidłowo zwijać przewody, podłączać i odłączać wtyczki, trzymać właściwie nośniki danych, zachować tzw. kulturę montażu na wykonywanych płytkach i w urządzeniach- wbrew pozorom to ważne, no i najważniejsze - nie stukam w obudowę, gdy coś nie działa :_beczy: - czyli w sumie pełny profi :hura:

Dziękuję za postawioną diagnozę - mam nadzieję, że jeżeli sprzęt jest na gwarancji (raptem 3 m-ce), nie będzie problemu z dokonaniem takiej naprawy w jej ramach.

Pozdrowienia

Edytowane przez runnerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem gratuluję widzy i doswiadczenia... :_beczy:

Tak czy siak- od problemu nie uciekniesz- moje wnioski juz znasz i zapewnaim Cię (może trochę niezbyt skromnie) ze w tej sprawie o innej diagnozie (raczej) mowy być nie może (mogł też paść driver lasera ale to generalnie rzadszy przypadek)
Od siebie tylko dodam że generalnie odtwarzanie płyt DVD wypalanych metodą domową, zawsze absorbuje bardziej mechanikę i elektronikę sprzętu niż posługiwanie się tłoczonymi płytami
W kazdym razie- skoro płyty DVD których uzywasz są w porzadku - tzn VERBATIM jest faktycznie wyprodukowany przez VERBATIM (różne cuda już widziałem) - to znaczy ze widocznie trafiłes na felerny egzemplarz Denona.
Owszem- nie po to kupuje sie sprzet by stać przy nim ze stetoskopem lekarskim w ręku ale warto czasami poswiecic nieco więcej uwagi temu co sie dzieje "w srodku" i nie forsować uparcie czegoś czego odtwarzacz za bardzo "nie trawi". Moja rada- po wymianie bloku optycznego - intensywnei odtwarzaj płyty z którymi miałes do tej pory przykre doswiadczenia. Jezeli wszystko bedzie ok - tzn ze laser miał wadę fabryczną. Jesli będą problemy - przegraj na komputerze te płyty (bron Boże w locie) max na 1/3 prędkosci normatywnej dla nośnika. Inaczej problem moze się powtorzyć

PS Nie sugeruj się tym ze owe płyty na komputerze sprawują sie dobrze (lub na odtwarzaczu DVD kolegi) - porównywać mozna TYLKO na takim samym modelu sprzętu (lub innym ale wyposarzonym w ten sam blok mechano-optyczny)

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi