Skocz do zawartości
  • 0
puchusMU

Jak to jest z odświeżaniem matryc

Pytanie

Witam forumowiczów, mam do was nurtujące mnie pytanie, stoje przed wyborem  dwóch TV, jedt to Phillips 55pus7803 lub 55Pus8303 i zastanawiam się czy mi ta matryca 100 hz jest potrzebna. Oglądam filmy na Netflix i mam dostęp do Player+ z 11sports i Canal Plus a w niedalekiej przyszłości moze telewizja cyfrowa UPC. Przez dwa tygodnie mogłem testowac u siebie w domu 49pus7803 i zwracałem szczególną uwagę na smużenie obrazu gdzie zauważyłem "ciekawe" zjawisko otoż na playerze ogladajac canal plus HD mecze wygladaly raczej normalnie, nie widziałem ani mega plynnego obrazu ani tez nie widziałem smuzenia, natomiast w momencie kiedy na YouTube na kanale FIFATV włączyłem sobie 30 sekundowe nominacje do bramki Mistrzostw Swiata 2018 zauważyłem ze obraz jest swietny i bardzo plynny tak jakbym tam byl, a to zasluga zapewne 50fps. Natomiast na tym samym kanale byly skroty roznych meczow i tam z kolei obraz byl niemalze identyczny jak ten nadawany z canal plus HD czyli ani nie plynny ani nie smuzy. I moje pytanie czy skoro obraz z telewizji jest jeszcze przesylany w 30 klatkach to po co mi matryca 100 Hz skoro ten obraz jest dokładnie taki sam i niczym sie nie wyróżnia. Dodam jeszcze iz jak gralem w Fife na tym tv przy 60 fps obraz byl również dla mnie idealny pod kątem płynności. Prosze was o wyjaśnienie tego co zauważyłem, może po prostu ja nieco inaczej interpretowałem prędkość matrycy. I kiedy tą różnicę zauważę. 

Link z filmów z YouTube:

1. 

2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1

WAŻNE! Wpis zawiera uproszczenia i skróty myślowe, stąd osoby o większym zakresie wiedzy mogą uznać go za upraszczający, jednak ma on za zadanie głównie wyjaśnienie problemu różnicy w odświeżaniu. Oczywiście jeżeli dostrzeżecie gdzieś błędy merytoryczne - poprawicie :)

99% polskich nadawców wykorzystuje sygnał "z przeplotem" (czyli wspomniane już 50i). Natywnym sposobem wyświetlania materiału dla matryc LCD oraz OLED jest wyświetlanie pełnoklatkowe (czyli 25p / 50 p dla sygnału PAL oraz 30 p / 60 p dla sygnału NTSC). W przypadku wyświetlania obrazu z przeplotem materiał jest nadawany z częstotliwością 50 półobrazów na sekundę, a następnie przez elektronikę telewizora jest przetwarzany do standardu natywnego dla matrycy - czyli 25 pełnych klatek. Najczęściej przez połączenie 2 półobrazów. W praktyce materiał wyświetlany z częstotliwością 25 kl./s. nie ma prawa być płynny. Stąd elektronika dzisiejszych telewizorów analizując obraz może "dorobić" brakujące klatki "w locie", przy czym od zastosowanych procesorów obrazu oraz ich oprogramowania zależy jak będzie wyglądała jakość takiej "obróbki" obrazu.

Wraz z rozwojem telewizorów LCD wzrastała szczegółowość wyświetlanego obrazu oraz skuteczność matrycy do "wygaszenia" wcześniej wyświetlonych klatek. To z kolei pozwalało na coraz skuteczniejsze wyświetlanie obrazu dynamicznego bez efektu "smużenia". W między czasie nastąpił też rozwój kamer i postprodukcji. Zaowocowało to pojawieniem się materiałów zapisanych w standardzie pełnoklatkowym oraz częstotliwością obrazu sięgającą nawet 60 kl./s., przy rozdzielczości 4K. Z jednej strony pozwoliło to uzyskać bardzo wyraźny i szczegółowy obraz (bo mamy wysoką rozdzielczość i duża liczbę klatek na sekundę), z drugiej jednak strony okazało się, że niektóre matryce mają problem z "wyczyszczeniem" wcześniej wyświetlanego obrazu i problem smużenia pozostał. Tu z pomocą przychodzą właśnie matryce, o których piszesz, tj. 100 i 120Hz. Wyższe częstotliwości odświeżania matrycy powodują, że częściej się ona "czyści" z wyświetlonych wcześniej klatek, a tym samym mamy zmniejszenie się efektu smużenia obrazu. To ugruntowało na rynku opinię, że matryce 100 i 120Hz szczególnie poleca się przy oglądaniu sportu. Jest to jednak pewne niedomówienie. Matryca może mieć odświeżanie nawet 240Hz (co pozytywnie wpłynie na likwidację powidoków i z pewnością zmniejszy "mechanicznie" efekt smużenia), jednak, w przypadku TV oraz sygnału odbieranego z anteny też dużo zależy od zastosowanych algorytmów wyświetlania obrazu. Tłumacząc to jeszcze dosadniej: mając dobrej klasy matrycę 60 Hz oraz telewizor z dobrym softem i dobrej jakości sygnał można uzyskać lepszy efekt niż przy matrycy 120Hz z kiepskim algorytmem i na dodatek z średniej jakości sygnałem.

Oczywiście - mając do wyboru telewizor znanej marki z matrycą 60Hz oraz tej samej marki z matrycą 120Hz i decydując się na ten z większym odświeżaniem z dużym prawdopodobieństwem uzyskamy "płynniejszy" obraz niż przy matrycy 60Hz, a to z prostej przyczyny: wyższe odświeżanie to częstsze usunięcie "powidoków" oraz możliwość "dorobienia w locie" dodatkowych klatek (słynny efekt "mydlanej opery"). Należy jednak pamiętać, że za efekt końcowy odpowiadają 4 elementy wg kolejności: jakość sygnału, matryca, oprogramowanie, procesor.

Opisana przez Ciebie sytuacja z materiałem z Youtub'a obrazuje sytuację związaną z jakością sygnału. Mając 2 obrazy o tej samej częstotliwości ale różnym birate (czyli ilości informacji przekazywanej do procesora na sekundę), obraz o wysokiej wartości birate nawet na słabszej matrycy będzie wyświetlany prawidłowo, bo procesor nie musi "zgadywać" co powinno zostać wyświetlone w miejscu brakującej informacji, jednocześnie moc procesora może zostać przekazana na cele upłynnienia obrazu lub jego wyostrzenia (jeżeli był nadawany w naturalnej częstotliwości matrycy). Co się jednak stanie gdy mamy obraz o słabym birate?

Procesor musi "dorobić" brakującą informację, zapewnić odpowiednie odświeżenie obrazu oraz zapanować nad wyregulowaniem ostrość/filtry maskujące zakłócenia (zmiękczające). W takim przypadku błędów obrazu nie do końca uda się uniknąć, istnieje więc bardzo duże prawdopodobieństwo pojawienia się "smużenia" nie tyle z powodu zbyt niskiej częstotliwości matrycy, co z powodu błędów dekodowania obrazu. W tej sytuacji wyższa częstotliwość odświeżania daje jakby 2 szansę na likwidację błędów, a więc poprawi jakość obrazu.

Kiedy więc dostrzeżesz zalety wyższej częstotliwości?
- przy sygnale z anteny (najczęściej sygnał jest jednak kompresowany i odbierany z niższą jakością niż 100%),
- przy materiałach z Sieci wyświetlanych / udostępnionych z niskim biratem (to co raz mniej dotkliwy problem, jednak przy słabszej infrastrukturze sieciowej może mieć znaczenie),
- przy grach, o ile: obraz generowany jest z większą częstotliwością niż 60 kl./s. (warto jednak pamiętać, że obecne konsole w większości przypadków nie osiągają nawet 60 kl., inaczej jest w przypadku PC, oraz Xbox One X, który wspiera technologię FreeSync występującą w niektórych telewizorach Samsunga, tu wyższa częstotliwość odświeżania zdecydowanie powinna być odczuwalna w płynności oglądanego obrazu),

Na koniec jeszcze jedna, ważna informacja: obecnie stosowany standard HDMI nie przepuszcza obrazu 4K w częstotliwości wyższej niż 60 kl./s., więc o ile masz zamiar głównie oglądać materiały z UHD BD to... 120 Hz średnio Ci jest potrzebne. Sygnał będzie dostarczany w odpowiedniej jakości, bez strat związanych z kompresją, a za jakość obrazu i jego płynność odpowie procesor. Oczywiście przy 120Hz możliwe jest odczucie nieznacznie wyższej ostrości/mniejszego smużenia, ale będzie to wynikać z "mechanicznego" odświeżenia poszczególnych piksleli matrycy 2x częściej niż przy prostej matrycy. Wg mnie w tym przypadku nie warto.

Czy powinieneś więc zainteresować się matrycą 120Hz? Cóż - nie wiem, jakiej jakości masz sygnał, nie wiem jakie materiały oglądasz w Sieci i jak wygląda u Ciebie infrastruktura dostawcy. Prawda jest jednak taka, że do filmów oraz materiałów z Youtuba w 7/10 wystarcza 60Hz. Podobnie jak do grania na konsoli czy średniej jakości PC. Jeżeli jednak oglądasz sport, jesteś wyczulony na smużenie oraz często grasz na PC z wyższej półki to... 120Hz jest dla Ciebie.

Edytowane przez Slepaq
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1
4 godziny temu, mmpeg-4 napisał:

Ale kanały nadawane jako >1080i50< po obróbce idą na ekran jako 25 klatek a kanały nadawane jako 3840p50 i 1280p50 idą na ekran jako 50 klatek, poniżej zrzuty ze streamu z tunera sat na VLC i menu tunera :

https://hdtvpolska.com/forum/topic/39287-sony-xe9005-kd-55xe9005-test-android-tv-2017-4k-z-hdr/page/32/?tab=comments#comment-454288

Mogą być zarówno 25 klatkowe (pulldown) jak i 50 klatkowe (interlace).

14 minut temu, Slepaq napisał:

z drugiej jednak strony okazało się, że niektóre matryce mają problem z "wyczyszczeniem" wcześniej wyświetlanego obrazu i problem smużenia pozostał. Tu z pomocą przychodzą właśnie matryce, o których piszesz, tj. 100 i 120Hz. Wyższe częstotliwości odświeżania matrycy powodują, że częściej się ona "czyści" z wyświetlonych wcześniej klatek, a tym samym mamy zmniejszenie się efektu smużenia obrazu. To ugruntowało na rynku opinię, że matryce 100 i 120Hz szczególnie poleca się przy oglądaniu sportu. Jest to jednak pewne niedomówienie. Matryca może mieć odświeżanie nawet 240Hz (co pozytywnie wpłynie na likwidację powidoków i z pewnością zmniejszy "mechanicznie" efekt smużenia

Nie ma matryc, które mają problem z "wyczyszczeniem się" z wcześniej wyświetlanego obrazu przy 60Hz. Takie rzeczy były 15 lat temu. To właśnie w przypadku matryc 120Hz może istnieć takie zjawisko, ale przy markowych TV również nie występuje. Matryc 240Hz nie ma obecnie na rynku, ale 120Hz + BLS robi jeszcze lepsza robotę, gdy cykle podświetlenia są dobrze zsynchronizowane z cyklami matrycy.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Transmisje sportowe są rejestrowane i dystrybuowane w formacie 1080i50, co oznacza 50 klatek na sekundę. Są więc płynne i wykazują tendencję do smużenia na matrycach sample&hold, czyli np. LCD, OLED. Matryca 100Hz potrafi dorobić drugie 50 klatek za pomocą systemu upłynniacza i tym samym ograniczyć zjawisko smużenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
2 godziny temu, Maciej Koper napisał:

Transmisje sportowe są rejestrowane i dystrybuowane w formacie 1080i50, co oznacza 50 klatek na sekundę. Są więc płynne i wykazują tendencję do smużenia na matrycach sample&hold, czyli np. LCD, OLED. Matryca 100Hz potrafi dorobić drugie 50 klatek za pomocą systemu upłynniacza i tym samym ograniczyć zjawisko smużenia.

Ale kanały nadawane jako >1080i50< po obróbce idą na ekran jako 25 klatek a kanały nadawane jako 3840p50 i 1280p50 idą na ekran jako 50 klatek, poniżej zrzuty ze streamu z tunera sat na VLC i menu tunera :

Cytat
https://hdtvpolska.com/forum/topic/39287-sony-xe9005-kd-55xe9005-test-android-tv-2017-4k-z-hdr/page/32/?tab=comments#comment-454288

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dziękuję Panowie za odpowiedź, szczególnie Slepaq nie spodziewalem sie tak wyczerpującej ospowiedzi, zostaje przy 60 hz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi