Skocz do zawartości
t1s

Kalibracja projektora DLP

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem właścicielem nowego projektora DLP firmy Optoma - HD70. Projektor działa dobrze, wyświetla obraz dobrej jakości, zwłaszcza porównując go z projektorami LCD. Jednak na wyświetlanych filmach DVD, w zwykłej rozdzielczości, posiadających napisy występuje dosyć denerwujące zjawisko, określane przez praktyków, jako tzw. "efekt tęczy". Słyszałem, że można je zlikwidować, ewentualnie ograniczyć jego uciążliwość, dokonując kalibracji projektora. Proszę o ewentualne podpowiedzi na jakie ustawienia zwrócić uwagę i jak taką kalibrację przeprowadzić korzystając z dosyć rozbudowanego menu urządzenia. Pozdrawiam i z góry dziękuję za cenne uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie da się tego zlikwidować ani ograniczyć.Wynika to z zasady działnia projektora DLP.Jeżeli widzisz tęczę to rozwiązaniem jest projektor LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce sie madrzyc, ale proponowalem najpierw test :rolleyes: Ja "teczy" nie widze, twoj projektor jest z gornej polki i moglbym go odkupic gdybym nie planowal 1080p. Jesli "tecza" bardzo Cie denerwuje, to zostaje tylko wymiana/sprzedaz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ewentualna regulacja ustawień kolorów /+ nasycenie, kontarst, czy składowe kolorów/. Czy to nie jest jakaś recepta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim projektorze na początku efekt ten mnie trochę iryrtował
ale po kilku projekcjach nie widzę tego wogóle!
co ciekawe muszę się skupić zeby teraz zobaczyć efekt tęczy :(
dobra rada staraj się o nim zapomnieć to przestaniesz go widzieć

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
aha próbowałem wielu modyfikacji ustawień i nie likwidowało to efektu tęczy Edytowane przez darek53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='darek53' post='48398' date='24.05.2007, 13:39 ']aha próbowałem wielu modyfikacji ustawień i nie likwidowało to efektu tęczy[/quote]
Efekt tęczy nie jest uzależniony od zmiany parametrów obrazu projektora DLP, poprostu niektórzy widzą ten defekt inni nie, co jest uzależnione od indywidualnej percepcji sygnału przetwarzanego w mózgu. Dla tych, których ten efekt denerwuje pozostaje LCD lub DILA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do efektu tęczy można się przyzwyczaić , wystarczy zjeść kilkukrotnie grzyby. :lol::lol::lol:

Sorki nie mogłem się powstrzymać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi