Skocz do zawartości
Barbara Jędrasik

Jaki wybrać telewizor ze Smart TV o wielkości 40-43 całe i w kwocie do 1800zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Dlatego najpierw się z Wami witam

Jestem tu nowa dlatego przepraszam jeśli coś źle tu napiszę, poprawie, tylko nie bijcie

Nie będę oryginalna jeśli napiszę, że szukam dla siebie telewizora. No właśnie, jakiego?

I tu pojawia się problem, gdyż nie jestem wogole w temacie jeśli chodzi o telewizory i ich parametry, itd.

Wiem tylko, że chciałabym aby tv był na Smart TV, 40-43 cala, i aby zmieścić się w kwocie do 1800zł.

Telewizor z przeznaczeniem na oglądanie wpierw na naziemnej telewizji, być może później przejdę na nc+ bądź cyfrowy Polsat. Więc żeby potem nie było problemu z podłączeniem tego. Będę korzystać ze Smart TV, YT, także ważne aby przez wi fi działało to.

Mam na uwadze oto te modele:

1. Philips 43PUS6703

2. Sony KDL-40WE660

3. LG 43UK6750

4. Sharp LC-40FI5342E

5. LG 43LK5900

6. Philips 43 PFS5823/12

Telewizory przeglądane w necie na RTV AGD.

Natomiast te poniżej w Media Markt:

7. Samsung UE43NU7192U

8. Samsung Led UE43NU7022

Niektóre są z tej samej firmy ale czym się różnią to niewiem. Może zaproponujecie jakiś inny? Jestem otwarta na propozycje.

Ważne aby bezproblemowo się ten tv obsługiwało, dźwięk żeby był dobry, mocny. Może stać może wisieć.

Czekam na odpowiedzi i propozycje.

I dziękuję z góry

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym rozmiarze i tej cenie  wszystkie beda odbieraly podobnie. Ale zeby nie robic sobie problemow przy ewentualnej naprawie gwarancyjnej to wez ktoregos z LG. Philipsa sobie odpusc .

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W tym rozmiarze i tej cenie  wszystkie beda odbieraly podobnie. Ale zeby nie robic sobie problemow przy ewentualnej naprawie gwarancyjnej to wez ktoregos z LG. Philipsa sobie odpusc .
A z Samsunga? Bardziej skłaniam się ku Samsungowi . Takze, który wypadnie lepiej Samsung czy LG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma być dobry do nocnego oglądania, to stawiałbym na Samsung UE43NU7192U bo jest na matrycy VA i w menu ma dodaną funkcję de-judder (taki suwak) którą można wyeliminować skokowy ruch obrazu w poziomie, np na serialach to się rzuca w oczy.

A ten Philips 43PUS6703 ze względu na ambilight też można by było wziąć pod uwagę, ale że firma może tam wstawiać różne matryce tj VA albo IPS,  ta pierwsza jest dobra do nocnego oglądania a ta druga jest do tego dosyć słaba ale znowu w dzień można oglądać pod większym katem bo mniej bledną kolory. 

Odnośnie LG to nadają się w zasadzie głównie do dziennego oglądania bo mają matryce IPS, poniżej możesz zobaczyć filmik jak w nocy wygląda obraz na LG a jak n Samsungu :

https://youtu.be/1WW2m4SCw_A?t=203

Edytowane przez mmpeg-4
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma być dobry do nocnego oglądania, to stawiałbym na Samsung UE43NU7192U bo jest na matrycy VA i w menu ma dodaną funkcję de-judder (taki suwak) którą można wyeliminować skokowy ruch obrazu w poziomie, np na serialach to się rzuca w oczy.
A ten Philips 43PUS6703 ze względu na ambilight też można by było wziąć pod uwagę, ale że firma może tam wstawiać różne matryce tj VA albo IPS,  ta pierwsza jest dobra do nocnego oglądania a ta druga jest do tego dosyć słaba ale znowu w dzień można oglądać pod większym katem bo mniej bledną kolory. 

A co powiecie na tą markę TCL LED 49C7026?
Słyszeliście coś o nim??

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam zostań przy Samsungu UE43NU7192U...

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TCL ani ten wyżej wymieniony Sony nie ma funkcji DE-JUDDER do usuwania denerwującej skokowości obrazu w poziomie w serialach. Jest jeszcze taka nieco lepsza i droższa seria Samsunga ale to trzeba by było iść z kimś kto potrafi rozróżnić matryce VA od IPS.

UE43NU7442U, Philipsowi PUS6703 też się można przyjrzeć ale trzeba umieć rozpoznać rodzaj matrycy .

Ale jeżeli tv nie będzie oglądany w nocy a tylko w dzień i w szerszym gronie to wtedy lepiej się może sprawdzić LG, ale jednak na nim w nocy w ciemnych scenach obraz będzie szary i wyprany ale za to w dzień można usiąść pod większymi katami i kolory nie będą tak blednąć.

Edytowane przez mmpeg-4
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie mam w kuchni ten stary model Samsunga. Także na jaki bym nie przeszła to i tak pewnie będzie o niebo lepiej, nie??a6a05bf9f39569e726dcf467f907ee6b.jpg

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kanałach HD będzie dużo lepiej, ale na innych gorszych jakościowo naziemnych kanałach które nie są HD będzie bardziej (bo cały obraz będzie znacznie większy) widać takie kwadraciki tj tak zwane makrobloki kompresji bo nadawcy oszczędzają na gęstości strumienia danych tj ilości informacji o obrazie w strumieniu cyfrowych danych. Poza tym jak jest niski bitrate to i ostrość obrazu i kolory i w ogóle cała czystość i szczegółowość obrazu nie jest zbyt dobra.

EDIT:

Przy czym Samsung UE43NU7192U bodajże nie ma nagrywania na USB z kanałów telewizyjnych, jeżeli to jest ważne to trzeba patrzeć na nieco wyższe modele np UE43NU7442U ale znowu nie wiem na pewno jaką ten drugi model ma matrycę, musiałbym to sprawdzić.

Edytowane przez mmpeg-4
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na kanałach HD będzie dużo lepiej, ale na innych gorszych jakościowo naziemnych kanałach które nie są HD będzie bardziej (bo cały obraz będzie znacznie większy) widać takie kwadraciki tj tak zwane makrobloki kompresji bo nadawcy oszczędzają na gęstości strumienia danych tj ilości informacji o obrazie w strumieniu cyfrowych danych. Poza tym jak jest niski bitrate to i ostrość obrazu i kolory i w ogóle cała czystość i szczegółowość obrazu nie jest zbyt dobra.
EDIT:
Przy czym Samsung UE43NU7192U bodajże nie ma nagrywania na USB z kanałów telewizyjnych, jeżeli to jest ważne to trzeba patrzeć na nieco wyższe modele np UE43NU7442U ale znowu nie wiem na pewno jaką ten drugi model ma matrycę, musiałbym to sprawdzić.

To może jeszcze tak się spytam. Aby nie robić drugiego wątku itd. Mam póki co naziemną telewizję. Ale myślę o przejściu na satelitarną.
Jak myślicie na co warto przejść, gdzie wziąść?? Mieszkam na wsi. Czy powiedzmy wzięcie w nc+ czy cyfrowy Polsat, bądź np w Orange są pakiety Love, to czy będzie to bez różnicy? Tak samo będą odbierane czy jednak ważne jest czy w pobliżu są jakieś nadajniki czy coś w tym stylu? Idzie gdzieś sprawdzić jak w moim miejscu zamieszkania wygląda zasięg poszczególnych stacji? Tzn nic+ czy cyfrowego Polsatu czy jakichś innych? Czy zasięg nie ma tu roli i mogę brać co chce , wiadomo że zależy w jakiej kwocie bo wtedy jest tyle czy tyle programów. To oczywiste. Byłabym wdzięczna za wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, mmpeg-4 napisał:

EDIT:

43NU7192 powinien być na matrycy va ale przy 43NU7442 to już jest istna loteria i częściej trafia się na ips, trzeba mieć dużo szczęścia, żeby trafić egzemplarz na va. Ostatnio w sklepie z ciekawości sprawdziłem jaki na wystawie jest egzemplarz 43NU7192 i trafiłem na ipsa ? (sprawdzałem trzy razy metodą "na palec" i palec nie pozostawiał czarnych smug). Wniosek - trzeba samemu sprawdzić przed kupnem własnoręcznie każdy egzemplarz.

https://www.displayspecifications.com/en/comparison/ec025ce76

@Barbara

Tak się sprawdza rodzaj matrycy:

Edytowane przez super
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43NU7192 powinien być na matrycy va ale przy 43NU7442 to już jest istna loteria i częściej trafia się na ips, trzeba mieć dużo szczęścia, żeby trafić egzemplarz na va. Ostatnio w sklepie z ciekawości sprawdziłem jaki na wystawie jest egzemplarz 43NU7192 i trafiłem na ipsa (sprawdzałem trzy razy metodą "na palec" i palec nie pozostawiał czarnych smug). Wniosek - trzeba samemu sprawdzić przed kupnem własnoręcznie każdy egzemplarz.

https://www.displayspecifications.com/en/comparison/ec025ce76

[mention=65247]Barbara[/mention]

Tak się sprawdza rodzaj matrycy:

Czyli jak palec zostawia te smugi czarne to znaczy że jest to matryca va?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Barbara Jędrasik napisał:

Czyli jak palec zostawia te smugi czarne to znaczy że jest to matryca va?

Tak, czarna smuga za palcem oznacza matrycę va.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze chciałam się upewnić. Zdjęcia przedstawiają jak teraz tv jest podłączony i jaki dekoder jest, oraz w pokoju gdzie jest gniazdko skąd będzie podłączany drugi tv. Nie będzie przeszkód aby nowy telewizor podłączyć do tego gniazdka co jest Tv i R? Gniazdko znajduje się obok w pokoju. A ja telewizor będę chciała w drugim pokoju. 77a89a4044c7325299879fbdd1db3d1c.jpgffa7a89e5d6e6d50ef733e383d504c4e.jpgb9b955bed8e50bb641e34673c4624818.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi