Skocz do zawartości
  • 0
wlodek47

Brak odbioru kanałów TV z satelit na telewizorze Samsung QE65Q7F

Pytanie

Witam. Mam TV Samsung QE65Q7F. Oto mój problem:

Mam nc+. Z konwertera dwa kable podłączone są do dekodera i dalej kablem HDMI do TV. Telewizja kablowa jest podłączona bezpośrednio kablem do gniazda - AR/CABLE. Do pozostałych gniazd satelitarnych: Satelite SUB i Satelite MAIN próbowałem podłączyć oddzielny kabel z konwerterów (HODBIRD I ASTRA-zez). Niestety nie uaktywnia się wyszukiwanie kanałów. Telewizor  jest po kalibracji i boję się ją zepsuć. Próbowałem również kabel z anteny sat. włączyć w gniazdo kablówki i nic. Szukałem w menu TV i w miejscu Nadawanie jest funkcja automatyczne strojenie lecz pojawia się informacja "funkcja nie jest dostępna". Na w/wym. satelitach są kanały FTA w tym 4k które mnie interesują.  Bardzo proszę o pomoc.   

Edytowane przez wlodek47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie znam działania tego telewizora szczególnie opcji podłączenia dodatkowego sygnału sat , ale w przypadku podłączenia ; zez ; trzeba w odbiorniku do którego podłączasz skonfigurować przełącznik Diseqc  .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Próbowałem odnaleźć w nenu miejsce gdzie mógłbym skonfigurować lub włączyć połączenie Diseqc ale nie znalazłem. Ponadto odłączyłem  jeden z kabli od dekodera nc+ ( bezpośredni z konwertera odbierającego sygnał tylko z Hodbirda) i podłączałem go kolejno do wszystkich wejść 3 gniazd antenowych. Niestety dalej nic to nie dało. Dalej nie uaktywnia się wyszukiwanie kanałów. A może w trakcie kalibracji gdzieś coś zostało zablokowane? Wątpię w to ale... Podsumowując problem mam dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Gniazda DVB-S2 brak. Są w "ONE CONECT" 3 wejścia opisane:

1. - satelite SUB

2. - satelite MAIN

3. - AIR Cable

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To jest ten model?                              https://www.samsung.com/pl/tvs/qledtv-q7fn/QE65Q7FNATXXH/                                                                                                                                                            Jeżeli tak to w specyfikacji ma 

• Tuner DTVDVB-T2 CS2 x 2 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

W menu Nadawanie jest:

- Automatyczne strojenie

- Blokada klasyfikacji progr...         zezwól na wszystkie

- Zastosuj blokadę kanału                (odznaczone na zielono)

- Wspólny interfejs CI

- Dźwięk podwójny

- Ustawienia eksperckie

Po naciśnięciu którejkolwiek z tych funkcji pokazuje się napis w ramce: ta funkcja nie jest dostępna.

Powyższe funkcje menu Nadawanie są widoczne jak wyżej tylko przy ustawieniu: Źródło - TV(tu mam wyszukane kanały kablówki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Dnia 28.12.2018 o 08:13, Gie napisał:

W menu Nadawanie jakie masz opcje do wyboru??

No i udało mi się. Powyższe pytanie nakierowało mnie na właściwy tor. Wybrałem :" Źródło"-TV. Kabel antenowy włożyłem w gniazdo:" Satelite MAIN". W menu "Nadawanie" które stało się aktywne i dalej : "Automatyczne strojenie" i już poszło jak po sznurku. TV wyszukał 3624 kanały z dostępnych satelit. Jest jeden minus: zginęły kanały kablówki. Może tak ma być że: W ŹRÓDLE TV albo kanały kablowe albo kanały satelitarne. Bardzo dziękuję za pomoc i Pozdrawiam wszystkich.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Sprawdź czy w Ustawienia eksperckie nie ma jakiejś opcji wyboru kablówka+sat, sama kablówka, samo sat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
15 godzin temu, wlodek47 napisał:

No i udało mi się. Powyższe pytanie nakierowało mnie na właściwy tor. Wybrałem :" Źródło"-TV. Kabel antenowy włożyłem w gniazdo:" Satelite MAIN". W menu "Nadawanie" które stało się aktywne i dalej : "Automatyczne strojenie" i już poszło jak po sznurku. TV wyszukał 3624 kanały z dostępnych satelit. Jest jeden minus: zginęły kanały kablówki. Może tak ma być że: W ŹRÓDLE TV albo kanały kablowe albo kanały satelitarne. Bardzo dziękuję za pomoc i Pozdrawiam wszystkich.  

Musisz poszukać w menu Home tam gdzie jest telewizja to w podmenu powyżej pojawi się ikona Lista kanałów czy jakoś tak, jak to wyświetlisz to po prawej strony listy jest kilka ikonek - tam idziesz do symbolu Anteny (takiej jakby sateliternej) i wchodzisz, a tam przestawiasz z jakiej anteny aktualnie chcesz korzystać (Kablówka, Naziemna, Satelita lub kolejne platformy satelitarne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Dnia 31.12.2018 o 09:47, adawro napisał:

Musisz poszukać w menu Home tam gdzie jest telewizja to w podmenu powyżej pojawi się ikona Lista kanałów czy jakoś tak, jak to wyświetlisz to po prawej strony listy jest kilka ikonek - tam idziesz do symbolu Anteny (takiej jakby sateliternej) i wchodzisz, a tam przestawiasz z jakiej anteny aktualnie chcesz korzystać (Kablówka, Naziemna, Satelita lub kolejne platformy satelitarne.

Tak i to mi pomogło. Po wejściu w ikonkę"jakby antenę satelitarną" wybrałem kablówkę, wyszukałem kanały kablowe i po sprawie. Obecnie klikając "jakby w antenkę satelitarną" mam do wyboru kanały satelitarne lub kablowe. Tylko po naciśnięciu na pilocie ŹRÓDŁO na dolnym panelu wyboru na ekranie jest w jednym miejscu  kablówka i satelitarne w zależności na czym zakończyłem oglądanie. Gdyby tak można byłoby te źródła oddzielić na tym panelu i byłyby oddzielnie:TV kablowe, TV satelitarne to byłby chyba zbyt wielki luksus. I tak  jest już super. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi