Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, od tygodnia jestem posiadaczem X7900, czy ktoś chciałby podzielić się ustawieniami ze swojego JVC ?
Chodzi o te najistotniejsze suwaki z pierwszej zakładki, chciałem porównać to ze swoimi.
Kupiłem skalibrowany pod białe ekran w jaskini, ja mam salon z szarym ALR, więc jeśli ktoś miałby szary ekran to jeszcze lepiej :)

Wiem, że sztuka pj nie równa drugiemu pj, ale chodzi mi o taki punkt odniesienia bardziej.
Na tych ustawieniach co kupiłem obraz był za ciemny na moim ALR, wydaje mi się że już jest ok, ale chciałem podpatrzeć.

Te ustawienia sprawdze wieczorem, ale wydają się przesadzone, picture tone na 11.

W tej chwili mam dwa pj - x7900 i TW9400, musze podjąć decyzje który zostawić, bo wybór nie jest jednoznaczny :)

Jeszcze co do ostrości obrazu JVC - zakładka MPC ustawić na 2k (wtedy obraz jest ostrzejszy niż pozycja 4k, e-shift oczywiście włączony), suwa Enhance i to chyba tyle od ostrości prawda?   Smooth i NR powodują rozmycie obrazu, doczytałem że to do redukcji szumów.

Edytowane przez Fanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby kogoś interesowało tu bardzo dokładnie opisali działanie dynamicznej przesłony, jaki kontrast można uzyskać itp

https://www.avsforum.com/threads/jvc-projector-dynamic-iris-function-writeup.2268378/

"Efektem tego jest to, że przy użyciu ustawień Auto1 lub Auto2 najlepsze współczynniki kontrastu dynamicznego są faktycznie osiągane przy przysłonie ustawionej na 0. Przy użyciu A1 lub A2 i ustawieniu przysłony na -15, w rzeczywistości masz nieco gorszy dynamiczny CR. Jednak natywny kontrast (tryb MANUALNY) jest nadal najlepszy przy ustawieniu -15. Innymi słowy, najlepszy dynamiczny CR jest osiągany w trybie Auto z przysłoną ustawioną na zero. Najlepszy natywny CR jest przy przysłonie ustawionej na Manual na poziomie -15, ale skutkuje to zmniejszoną mocą światła."

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Spoiler
Spoiler

Witam. Właśnie stalem się posiadaczem używanego projektora rs540,wymieniona lampa 36godz. Przesiadka z X7. Miał być opad szczęki .... Nie wiem co jest grane ale po podlączeniu i podstawowych ustawieniach z lewej strony od dołu ekran jest węższy o 2.5 cm od prawej strony (przy 106"). Poza tym w trybie THX obraz jest jakiś płaski,bez głębi słabej ostrości ,kolory jakieś takie wyblakłe. Podłączyłem spowrotem X7 i jest o wiele lepiej.Ktoś coś podpowie ? Czy tu tylko raczej kalibracja?

b9760cb1-4bc4-4e3f-955b-cb3709716aae.jfif 02f08fac-38b4-4464-be8a-1bdc334de038.jfif

Edytowane przez damian.p75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi