Skocz do zawartości
olatigid

Napęd HD DVD Toshiby do PC

Rekomendowane odpowiedzi

[news]Toshiba zapowiedziała wprowadzenie do masowej sprzedaży napęd HD DVD do PC, początek sprzedaży od kwietnia 2007.
W pierwszej kolejności trafi na póki napęd [b]SD-H903[/b], oczywiście równocześnie do sprzedaży wejdą płyty [b]HD DVD 25GB[/b], [b]45GB[/b] oraz z opóźnieniem ok. 2 m-cy [b]51GB[/b]
Należy się spodziewać ceny napędu w granicach ok. 1 tys zł, tak tak , nie pomyłka, napęd będzie kosztował około [b]1000 zł !!!!!!

[/b][center][img]http://img5.pcpop.com/ArticleImages/0x0/0/397/000397856.jpg[/img][/center]
[center][img]http://img5.pcpop.com/ProductImages/Original/0/293/000293876.jpg[/img][/center]
[center][img]http://img5.pcpop.com/ProductImages/Original/0/293/000293875.jpg[/img][/center][/news] Edytowane przez Gmeru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No, wreszcie.
Nie mam pojęcia dlaczego tak długo czekali. Nagrywarki Blu-Ray są już od ładnych paru miesięcy na rynku.
1 tys. cena? Brawo. Skąd taki news, że w PL tyle będzie kosztować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ładnie. Tak sobie przypomniałem, że więcej zapłaciłem za moją pierwszą nagrywarkę CD. Wtedy czyste płytki były po 15zł :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mmmm doskonala cena - najtansze obecnie nagrywarki BD to wydatek = 2,4k. I cos mnie sie nie wydaje zeby stanialy 2 krotnie. Coz HD-DVD daje czadu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ein' post='38196' date='08.02.2007, 00:21 ']Mmmm doskonala cena - najtansze obecnie nagrywarki BD to wydatek = 2,4k. I cos mnie sie nie wydaje zeby stanialy 2 krotnie. Coz HD-DVD daje czadu[/quote]

Wkrótce będą w ofercie ALSTORA z tego co wiem, natomiast postaram się na dniach wrzucić pełną informację prasową wraz z oficjalnymi cenami jeśli kogoś to interesuje.

Ja już jedną sztukę dla siebie zarezerwowałem, więc mam nadzieję, że w ciągu 2-3 tygodni będę się mógł pochwalić jak działa ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u na pewnie bedzie więcej niź 1000zł +22vat i marża za nową technologię.
Z 1,5 patyka wyjdzie na dzień dobry.
Ciekawe po ile życzą sobie za płytki 51gb raczej tanie nie bedą zwłaszcza że są 3 warstwowe
No widac że toshiba stara się o rynek PC, tam jak mówiłem liczą się GB i cena. Sporo czasu mineło aż coś zaproponowali, z pewnością było to związane z odtwarzaniem płyt wielowarstowych, które mogą pozwolić na konkurowanie z BD.
A dla nas klientów 2 konkurujące obozy to niższe ceny. :lol:

Edytowane przez goggy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[font="Comic Sans MS"]Ciekawe ile będzie trwało nagranie płytki 45GB? Ja byłbym skłonny zrezygnować z zapisu/odczytu DVD i CD, gdyby ten napęd miał prędkość zapisu co najmniej 4X. Dobrze przynajmniej, że jest interfejs SATA.[/font]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
coż to za nowa technologia jak pozawala zapisac tylko 15GB danych, o wielowarstwowych plytkach nie ma info, wiec niema czym sie zachwycać. Blu-ray to przyszłość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Dziabolek' post='38534' date='10.02.2007, 18:42 ']coż to za nowa technologia jak pozawala zapisac tylko 15GB danych, o wielowarstwowych plytkach nie ma info, wiec niema czym sie zachwycać. Blu-ray to przyszłość...[/quote]
totalnie nie masz pojecia o vzym piszesz i co jest tematem postu, jak i nic na temat technologii, sorry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='lm81' post='38533' date='10.02.2007, 18:37 '][font="Comic Sans MS"]Ciekawe ile będzie trwało nagranie płytki 45GB? Ja byłbym skłonny zrezygnować z zapisu/odczytu DVD i CD, gdyby ten napęd miał prędkość zapisu co najmniej 4X. Dobrze przynajmniej, że jest interfejs SATA.[/font][/quote]

Producenci na szczęście odchodzą już od PATA w napędach optycznych, bo niektóre płyty główne mają obecnie tylko jeden kontroler do PATA przez co można podłączyć góra dysk i napęd... Z mnogością interfejsów SATA na płycie większych problemów nie ma, standardem są 4, ale czasem i 8 złącz...

SATA tu pewnie ma odzwierciedlenie w prędkości zapisu...
nośniki HD-DVD będą zapisywane z prędkością 1x

Dla przypomnienia
1x w CD równe jest 150kbps
1x w DVD równe jest 1352kbps -- 9x CD
1x w HDDVD równe jest 4464kbps -- 3,3x DVD -- 29,9x CD

Jak łatwo policzyć wypalenie płytki DVD zajmie nam odpowiednio:

HD DVD 15GB ~= 58 min
HD DVD 30GB ~= 1h 57 min
HD DVD 45GB ~= 2h 56 min
HD DVD 60GB ~= 3h 55 min

Jakby ktoś nie zauważył to:
1x HD DVD ma pojemność 3,3x DVD i ok 30x CD ... stąd ten mnożnik prędkości wypalania zmienia się o tą samą wartość <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe w jakich cenach beda plyty HD DVD?
Na torrentach sa juz obrazy plyt hd dvd, wiec wreszcie bedzie je mozna na czyms wypalic <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='ziomek' post='38560' date='10.02.2007, 22:20 ']Ciekawe w jakich cenach beda plyty HD DVD?
Na torrentach sa juz obrazy plyt hd dvd, wiec wreszcie bedzie je mozna na czyms wypalic :)[/quote]

tak, jest sporo :)

wypalic się da, ale pytanie czym je odtworzyć i czy "pójdą" na stacjonarnym odtwarzaczu... albo na komputerze podłączonym do TV po HDMI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='chris' post='38548' date='10.02.2007, 19:08 ']Producenci na szczęście odchodzą już od PATA w napędach optycznych, bo niektóre płyty główne mają obecnie tylko jeden kontroler do PATA przez co można podłączyć góra dysk i napęd... Z mnogością interfejsów SATA na płycie większych problemów nie ma, standardem są 4, ale czasem i 8 złącz...

SATA tu pewnie ma odzwierciedlenie w prędkości zapisu...
nośniki HD-DVD będą zapisywane z prędkością 1x
Dla przypomnienia
1x w CD równe jest 150kbps
1x w DVD równe jest 1352kbps -- 9x CD
1x w HDDVD równe jest 4464kbps -- 3,3x DVD -- 29,9x CD

Jak łatwo policzyć wypalenie płytki DVD zajmie nam odpowiednio:

HD DVD 15GB ~= 58 min
HD DVD 30GB ~= 1h 57 min
HD DVD 45GB ~= 2h 56 min
HD DVD 60GB ~= 3h 55 min

Jakby ktoś nie zauważył to:
1x HD DVD ma pojemność 3,3x DVD i ok 30x CD ... stąd ten mnożnik prędkości wypalania zmienia się o tą samą wartość ;)[/quote]

Dlatego ja nigdy nie zdecyduje się na pierwsze nagrywarki danego formatu. Przecież ten czas jest powalająco długi. Ja przy 30 minutach nagrywania DVD jak miałem wolną nagrywarkę w lapie kiedyś dostawałem szału ; / a to zostawię bez komentarza. Szkoda, że z takim opóźnieniem wydają nagrywarkę i zaczynają nadal od 1x. Dałbym więcej za nią ale żeby było chociaż x4. 2h wypalania filmu? :) Ale jak znam życie lawionowo poleci wzrost prędkości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy coś się dzieje w temacie nagrywarek HD-DVD?
Minęły 2 miesiące od wrzucenia tego newsa przez Digitalo ale jakoś nie znalazłem nigdzie potwierdzenia, że te napędy są już na rynku. Jeśli jednak gdzieś można je kupić to z góry dzięki za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, są do kupienia w niemczech za 500 euro plus przesyłka. Do tego ta nagrywarka potrafi wypalać tylko 15 i 30gb płyty.
Nie wiem kto wymyślił cene 1000zł, ale od razu wydawało mi się to wielką bzdurą :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Yuiren' post='45333' date='20.04.2007, 15:46 ']Tak, są do kupienia w niemczech za 500 euro plus przesyłka. Do tego ta nagrywarka potrafi wypalać tylko 15 i 30gb płyty.
Nie wiem kto wymyślił cene 1000zł, ale od razu wydawało mi się to wielką bzdurą :lol:[/quote]

Może chodzi poprostu o napęd combo (nagrywający CD i DVD i odczytujący CD, DVD i HD-DVD), taki będzie w ALSTOR (www.alstor.com.pl/toshiba) w Warszawie do końca miesiąca. I cena ma wynieść do 1000 zł.

Nagrywarki HD-DVD mają być w 3-cim kwartale 2007, ale cena na razie nie jest znana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za info.
Jeśli są już w DE to mam nadzieję, że za chwilę (do miesiąca) pojawią się u jakiegoś dużego dystrybutora (Alstor, Komputronik).
Co do bzdur a propos ceny sprzętu Toshiba to chyba już nie pierwsza niepotwierdzona (mamiąca nas) informacja od sprzedawcy z Piaseczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='benek07' post='45335' date='20.04.2007, 15:56 ']Dzięki za info.
Jeśli są już w DE to mam nadzieję, że za chwilę (do miesiąca) pojawią się u jakiegoś dużego dystrybutora (Alstor, Komputronik).
Co do bzdur a propos ceny sprzętu Toshiba to chyba już nie pierwsza niepotwierdzona (mamiąca nas) informacja od sprzedawcy z Piaseczna.[/quote]

Nie wnikam, ale wcześniej koledzy z Alstora nie byli do końca pewni czy to będzie nagrywarka pełna czy tylko combo - stąd moje napalenie i błąd na samym początku wątku. Teraz sprawa jest już pewna, bo produkt już jedzie do Warszawy.

Na pewno jak pojawi się w firmie to wezmę coś do testów i dam znać jak działa, kilka filmów HD-DVD mam więc będzie na czym sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś sprawa z tym napędem wygląda kulawo ... miała być nagrywarka poniżej 1000 pln. i jakoś brak konkretów !
Nigdzie nie udało mi się jej odnaleźć - niestety :(

[url="http://www.videohelp.com/dvdwriters.php?DVDnameid=1945&Search=Search&list=2#comments"]Toshiba - zobacz co czyta i co nagrywa :([/url]

W stanach pojawił się już LG GGW-H10N
Czyta BD i HD-DVD , nagrywa tylko BD - 4x jednowarstwowe , pozostałe 2x ... tylko ta cena :(

[url="http://www.videohelp.com/dvdwriters.php?DVDnameid=2023&Search=Search&list=2#comments"]LG - GGW-H10N zobacz ...[/url]

Pzdr.

BoDeX ®

Edytowane przez BoDeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='olatigid' post='38186' date='07.02.2007, 20:53 ']Toshiba zapowiedziała wprowadzenie do masowej sprzedaży napęd HD DVD do PC,
początek sprzedaży od kwietnia 2007. W pierwszej kolejności trafi na póki napęd [b]SD-H903[/b],
Należy się spodziewać ceny napędu w granicach ok. 1 tys zł, tak tak , nie pomyłka, napęd będzie kosztował około [b]1000 zł !!!!!![/b][/quote]

OLATIGID , jakieś wieści by się przydały , bo rozpaliłeś kilka głów tym newsem .

Aktualna propozycja Alstora to jakieś nieporozumienie - albo sam czytnik HD i DVD ,
albo czytnik HD z możliwością nagrywania DVD ! ! !

GDZIE JEST SD-H903 i SKĄD TA CENA 1000 pln. ?????????

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='BoDeX' post='46363' date='03.05.2007, 15:55 ']OLATIGID , jakieś wieści by się przydały , bo rozpaliłeś kilka głów tym newsem .

Aktualna propozycja Alstora to jakieś nieporozumienie - albo sam czytnik HD i DVD ,
albo czytnik HD z możliwością nagrywania DVD ! ! !

GDZIE JEST SD-H903 i SKĄD TA CENA 1000 pln. ?????????
Pzdr.[/quote]

Napędy Toshiby w Alstorze już są, zresztą mam oba w domu:
[url="http://www.alstor.com.pl/pl/alstor:dla_prasy/idc=1/id=295"]http://www.alstor.com.pl/pl/alstor:dla_prasy/idc=1/id=295[/url]

[quote]Toshiba SD-H802A to typowy czytnik, przeznaczony do montażu w komputerach stacjonarnych, umożliwiający odtwarzanie i odczyt praktycznie wszystkich najpopularniejszych formatów, w tym najnowszy – HD-DVD.
Toshiba TS-L802A to napęd typu slim-combo, przeznaczony do montażu w notebookach. Nowe Combo umożliwia odczyt wszystkich popularnych formatów, w tym HD-DVD oraz zapis płyt DVD i CD.[/quote]

Oba pracują bardzo cicho, narazie mogę nimi odczytać pliki, gorzej z filmem - ale to już wina mojego sprzętu
w notebooku mam ATI X300 i Vistę, w stacjonarnym zaś Nvidię 6600GT i XP... ale w obu przypadkach Power DVD stwierdza, że sprzęt nie jest zgodny z minimalnymi wymaganiami.

Mam mieć w przyszłym tygodniu nową grafikę (Nvidia 8800GT) więc powinno mi się udać to w końcu odpalić.

A więcej napiszę, jak znajdę czas, bo zarobiony jestem ;)

A... i tak dla ciekawości
XP nie obsługuje HD-DVD - zawartości płyty nie widać, choć PowerDVD do filmu się dobiera
W Viście mogę spokojnie wejść na nośnik i chodzić po katalogach...

ciekawe czy i kiedy będzie łata do XP by wspierało ten nośnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko OK , tylko TEMAT dotyczy całkiem innego modelu - SD-H903 , który nagrywa także HD-DVD i miał kosztować poniżej 1000 pln. !

Te dwa modele z Alstora to ciągle tylko protezy - miała być NAGRYWARKA HD-DVD a jest .... ehhhh .... ;)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sprawdziłem w Alstorze.
O modelu 903A możemy zapomnieć bo Toshiba kończy jego produkcję i nie wprowadzi go już na nasz rynek. Następcą będzie 913A, który w Stanach i Japonii pojawi się chyba w lipcu a w Polsce (podobno) we wrześniu. Do tego czasu (to tylko wiedza skądinąd bardzo miłej pani z Alstoru) nie zapowiada się też żaden inny napęd (nagrywarka HD-DVD) od innego niż Toshiba producenta.
Czyli kicha.
Póki co tylko nagrywarki BD są opcją i chyba na taką właśnie niebawem się skuszę.
Jeśli ktoś już posiada/testował taki sprzęt to fajnie byłoby aby podzielił się na forum spostrzeżeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kończy jego produkcję ?
Hmmm - a kiedy w ogóle zaczęła ? :angry:
Nie było go w stanach , europie i chyba nigdzie ...

Tak - masz rację - LG GGW-H10N będzie najlepszym wyborem - obiecanki cacanki niech sobie wsadzą w buty . :angry:

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi