Skocz do zawartości
  • 0
emperio

TCL 49C7026 - okropny banding kolorów

Pytanie

Witam,

Jestem posiadaczem telewizora TCL 49C7026 od ok. 3 tygodni, matryca Samsunga. Jakiś tydzień temu pojawił się problem w postaci wszechobecnego bandingu, szczególnie na łączeniu ciemnych kolorów z jasnymi, jak i samymi ciemnymi (czarny w różnych odcieniach, rozwarstwione kolory, rozmyte). Problem występuje gdy źródłem jest sam TV (Youtube, Netflix) - dodatkowo kolory stały się wyblakłe i obraz jakościowo wygląda tragicznie (znacznie gorzej, niż po zakupie). Po podłączeniu do PC i wykorzystaniu PC jako źródła - te same materiały wyglądają znacznie lepiej, a problem jest praktycznie niezauważalny (w bardzo małym stopniu w paru scenach). Dodam jeszcze, że kiedy źródłem jest sygnał z komputera to telewizor tak jakby sam dostosowuje jasność (tzn. jeśli jest jasna scena i pojawia się nagle ciemna, to cały telewizor tak jakby ściemnia się - i na odwrót gdy mamy ciemne sceny, po których następuje jasność) - coś takiego jak w telefonach z autowykrywaniem jasności otoczenia, w którym korzystamy ze smartphone'a i ekran automatycznie dostosowuje jasność. Problem bandingu występuje nawet w menu telewizora. Mam nadzieję, że dobrze to nazywam, ponieważ nie jestem zbytnio techniczny w kwestii TV.

Poniżej zdjęcia - tych samych scen, kiedy źródłem jest TV i internet (youtube, netflix) - jak i dla porównania źródło PC.

tv1.JPG

3.JPG

tv4.JPG

DSC_6940.JPG

tv9.JPG

tv12.JPG

DSC_6967.JPG

tv11.JPG

DSC_6956.JPG

DSC_6969.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie masz ustawionej jakieś dziwnej przestrzeni barw pod źródła bezpośrednio z TV? Sprawdź jeszcze jak wygląda sprawa po podłączeniu konsoli lub bluraya.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jak powiesz w serwisie że obraz z PC jest ok to zostaniesz z palcem w d... Pierwsze co zrób to przywróć tv do ustawień fabrycznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi