Skocz do zawartości
wlodek1956

Własne HDTV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Proponuję nowy temat-wątek jak zrobić własne hd-dvd lub bluray. Myślę , że ten temat będzie o ile nie jest istotny dla wielu hd-maniaków a o pytania i problemy nie mamy co się martwić.
Warto się podzielić własnymi doświadczeniami , srtonkami ciekawymi a zwłaszcza poradami.
Co Wy na to? Ja na razie zaliczam same porażki a o cenach zmarnowanych płyt nie wspomnę.
Pozdrawiam i proszę o opinię admina.wlodek. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego na tym forum to mój pierwszy post ale zasady jakiegokolwiek forum to szukaj czytaj a potem zakładaj temat i pytaj. (bez urazy)

Poniżej temat o authoringu płyt HD a dokładniej o dodawaniu polskiej ścieżki dzwiękowej do orginalnych płyt HD

[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=577"]Authoring HD[/url]

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='azman' post='36166' date='24.01.2007, 10:46 ']Kolego na tym forum to mój pierwszy post ale zasady jakiegokolwiek forum to szukaj czytaj a potem zakładaj temat i pytaj. (bez urazy)

Poniżej temat o authoringu płyt HD a dokładniej o dodawaniu polskiej ścieżki dzwiękowej do orginalnych płyt HD

[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=577"]Authoring HD[/url]

pzdr.[/quote]

Witam ale to Kolega ma problem z czytaniem ze zrozumieniem - bez urazy- ja proponuję tematykę ogólnie rozumianej obróbki wideo i autoringu w standardzie hd oczywiście i w warunkach amatorkich a dodawanie napisów do istniejącego materiału hd nie można uznac za
autoring no ale Kolega wie lepiej więc cofam pomysł a Koledzy mający problem z wypaleniem własnej płytki hd odsyłam do wątku jak dodac napisy. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Wlodek1956: Taki wątek sam się stworzy jak napędy HD DVD i Bluray stanieją. Poza tym wydaje mi się, że taki temat to raczej do tego forum trzeba włożyć [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showforum=81"]KLIK[/url]. Chyba, że myślisz nad budową odtwarzacza HD bez udziału komponentów PC. W takim układzie chyba masz doktorat z elektroniki ze specjalizacją programowanie mikroprocesorów jednoukładowych. Ewnetualnie chcesz zlecić ADB wyprodukowanie takiego odtwarzacza.
@azman: Cieszę się, że sa osoby, które znają tą prostą zasadę (najpierw szukam potem pytam). Ale tu rzeczywiście Wlodek myśli o zbudowaniu urządzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede sie rozpisywal ale tak (ten kto chce zrozumie)
potrzeba np film w formacie *.ts
do tego synchro napisow w formacie srt (sprawdzamy subtitle workshopem czy niema zakladek )
co dalej ?
dalej dzielimy tsa na wielkosci takie jak nam sie zmieszcza na plycie dvd lub dvddl (moze byc problem ze plik spuchnie po naprawie gopow ale to juz w praniu wychodzi trzeba robic od nowa )
nastepnie z ts ---> mpeg2
potem
w mpeg editor mpeg2 demux ----> mpv i mpa
nastepnie w mpeg editor fix gop dla pliku mpv
mamy juz w tej chwili A+V
teraz potrzebujemy subtitles creator w nim otwieramy nasz plik z napisami w formacie srt i generujemy z niego ssa z obrazami napisow w rodzialce 1920 x 1078
mamy juz A+V+sub
nastepnie potrzeba nam programu do pelnego authoringu hd-dvd (nie programu dla weselnych kamerzystow typu ulead :) ) czyli jedym dostepnym w tej chwili jest scenarist hd czyli inaczej " scenarist sca "
otwieramy proga wybieramy dla jakiej rozdzialki mamy robic projekt i zaczynamy po otwarciu w setings odrazu wybieramy porzucanie klatek (jesli mamy doczynienia z 29,97 )
importujemy mpv i mpa nastepnie importujemy suby
generujemy obraz i juz :angry:
praca z scenarist sca jest z zasady bardzo podobna z praca ze starym scenaristem nt dlatego nie bede sie rozwodzil co i jak

pozdrawiam
gwene

Edytowane przez gwene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='gwene' post='36275' date='24.01.2007, 20:56 ']Nie bede sie rozpisywal ale tak (ten kto chce zrozumie)
potrzeba np film w formacie *.ts
do tego synchro napisow w formacie srt (sprawdzamy subtitle workshopem czy niema zakladek )
co dalej ?
dalej dzielimy tsa na wielkosci takie jak nam sie zmieszcza na plycie dvd lub dvddl (moze byc problem ze plik spuchnie po naprawie gopow ale to juz w praniu wychodzi trzeba robic od nowa )
nastepnie z ts ---> mpeg2
potem
w mpeg editor mpeg2 demux ----> mpv i mpa
nastepnie w mpeg editor fix gop dla pliku mpv
mamy juz w tej chwili A+V
teraz potrzebujemy subtitles creator w nim otwieramy nasz plik z napisami w formacie srt i generujemy z niego ssa z obrazami napisow w rodzialce 1920 x 1078
mamy juz A+V+sub
nastepnie potrzeba nam programu do pelnego authoringu hd-dvd (nie programu dla weselnych kamerzystow typu ulead :angry: ) czyli jedym dostepnym w tej chwili jest scenarist hd czyli inaczej " scenarist sca "
otwieramy proga wybieramy dla jakiej rozdzialki mamy robic projekt i zaczynamy po otwarciu w setings odrazu wybieramy porzucanie klatek (jesli mamy doczynienia z 29,97 )
importujemy mpv i mpa nastepnie importujemy suby
generujemy obraz i juz :)
praca z scenarist sca jest z zasady bardzo podobna z praca ze starym scenaristem nt dlatego nie bede sie rozwodzil co i jak

pozdrawiam
gwene[/quote]

Witam ja cwiczę na canopusie edek-4 i po wypaleniu wkładamy płytkę do stacjonarnego odtwarzacza panasa lub samsunga i .......... zapora nie do przebycia chyba , że Koledzy mają jakiś tajemny sofcik do ominięcia kretyńskich programistów co blokują i sprzęt i nośnik czary mary :) i właśnie poto miał powstac ten watek jak sobie sami nie pomożemy to ... a autoring dla hd jest b. skomplikowany i jestem pewien ze do celów amatorskich jest do ominięcia np. panas ostatnio dołożył łatkę z obsługą dysków nagranych w kamerkach . Pozdro wlodek i nie wymyślam nowy sprzęt tylko chcę uchronic tych co jak ja myślą że kamerka + odtwarzacz=własne hd :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam

fakt takie hd-dvd na broadcastowym odtwarzaczu hd-dvd dalo [beeep] (no disc ) ale tak jak wszyscy na wszystkich forach pisza przynajmniej na produktach firmy T chodzi ok

pozdrawiam
gwene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='gwene' post='36295' date='24.01.2007, 22:25 ']witam

fakt takie hd-dvd na broadcastowym odtwarzaczu hd-dvd dalo [beeep] (no disc ) ale tak jak wszyscy na wszystkich forach pisza przynajmniej na produktach firmy T chodzi ok

pozdrawiam
gwene[/quote]
Witam soory ale sprzętu firmy T nie widać a na sams. i panas. nie chodzi oczym już kilku donosiło a właśnie na broadkastowych chodzi "ot sztuczka' nie rozumiem dlaczego w naszym pieknym kraju kręcenie własnych dla siebie filmików jest na wszystkich forach negatywnie odbierane - mogę się domyślać że chodzi o dorabianie kasy "więc dlaczego im pomagać" no dobra kończę udział w tym temacie i jako autor go zamykam bo wiedzy to nam nie przybędzie. Pozdrawiam hd maniaków zwłaszcza tych :) co nie tylko chcą pooglądać ale isamemu coś wypalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='gwene' post='36275' date='24.01.2007, 20:56 ']teraz potrzebujemy subtitles creator w nim otwieramy nasz plik z napisami w formacie srt i generujemy z niego ssa z obrazami napisow w rodzialce 1920 x 1078
mamy juz A+V+sub[/quote]

Czy naprawde jedynym sposobem na napisy jest taka proteza ?
W koncu .ts to kontener strumieni. Czy naprawde nie da sie przerobix srt w strumien dvb z podpisami i dodac to jako dodatkowe podpisy do kontenera ts w celu dostepu do tych napisow w ten sam sposob co do napisow oryginalnie dostepnych w zgrywce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja o jednym Ty o drugim
A ktory program do authoringu hd-dvd przyjmie Ci taki strumien
Rozmowa miala byc od hd-dvd i sposobach tworzenia w takim formacie !!! a nie o nagrywaniu tsow z napisami na plytki

Chyba temat jest o pare miechow za wczesnie .... lub ....

pozdrawiam
gwene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czyz nie ma oprogramowania do automatycznego przerabiania podpisow dvb z ts do standardu uzywanygo w autoringu xDVD? Sadze ze tak. Jesli wiec srt doprowadzic do postaci prawidlowego strumienia z podpisami dvd, to zrobienie authoringu powinno dzialac z automatu bez wklejania podpisow na stale jako obrazow w okreslonej rozdzialce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja o zupie Ty o .....

Proponuje troche liznac tematu hd-dvd i authoringu w tym standarcie
Kto niby wkleja na stale napisy Ja ????????
powtarzam ja robie authoring hd-dvd !!!! i po takim zabiegu stacjoanarny odtwarzacz hd-dvd widzi plyte z materialem jako hd-dvd i rowniez widzi te napisy tak jak powinien jako dodatkowa sciezke ktora mozna wlaczyc bac wylaczyc
tak samo dokladnie jest jak robi sie athoring dvd rowniez generowane sa obrazy z napisami (inna sprawa ze to program sam za siebie robi my tylko mu podajemy plik z napisami w czytym txt w akceptowanym przez niego formacie ) tutaj wspieram sie dodatkowym programem bo ten z sca jest do bani ale rowniez on generuje obrazy z napisami .Program robi to automatycznie !!! (chyba nie myslisz ze siedze i kazdego bmp-ka klece w paincie)
Osobiscie ze swojej strony koncze wypowiadac sie w tym temacie i ide robic kolejna sterte filmow ktore czekaja na zapis w jedynym slusznym formacie hd-dvd :lol:

Edytowane przez gwene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='wlodek1956' post='36312' date='25.01.2007, 06:48 ']Witam soory ale sprzętu firmy T nie widać a na sams. i panas. nie chodzi oczym już kilku donosiło a właśnie na broadkastowych chodzi "ot sztuczka' nie rozumiem dlaczego w naszym pieknym kraju kręcenie własnych dla siebie filmików jest na wszystkich forach negatywnie odbierane - mogę się domyślać że chodzi o dorabianie kasy "więc dlaczego im pomagać" no dobra kończę udział w tym temacie i jako autor go zamykam bo wiedzy to nam nie przybędzie. Pozdrawiam hd maniaków zwłaszcza tych :) co nie tylko chcą pooglądać ale isamemu coś wypalić.[/quote]

Witam

Sprawdzilem dzis na swojej dopiero co odebranej poczciwej hd-a1 i home made hd-dvd z napisami (authoring robiony w scenarist sca ) ladnie lata bez wzgledu na czym to nagrane czy dvdr czy dvdrdl . Napki dokadnie jak w power dvd mozna wlaczyc bac wylaczyc. Jedynie musze podniesc o 30 wszystkie w nastepnych h-m hddvd bo toshiba wyswietla je u mnie doslawnie na granicy ekranu (znany problem ) .Tak jak pisali ma niestety problem z materialem ktory ma Np .25 klatek :):( (moje planet earth mozolnie robione czka jak szolone grrr)
Inne filmy z 29,97 chodza wysmienicie choc jednak trzeba zwrocic uwage na jakosc stremu jakim sie bawimy slaby--- [beeep]asto wyglada (np Sok z Żuka ). A ostatnie wydanie SW jest super tak samo jak KK (ten wczesniejszy )
Osobiscie licze i modle sie o homebrew dla tego odtwarzacza (mam nadzieje ze Europoejczycy zajma sie E1/A1 i bedzie z tego ladny hd-dvd player z mnogoscia opcji bo na Usa-kow bym nie liczyl )

pozdrawiam
gwene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi