Skocz do zawartości
  • 0
Jakub Petz

Panasonic TX-55EZ950 - Problem z obrazem

Pytanie

Napisano (edytowane)

Witam,

Kupiłem telewizor Panasonic TX-55EZ950E ze względu na drobne opinie jak i wyniki testów ale mam małe zastrzeżenia co do niego i nie wiem czy wynikają one z wady technicznej czy specyfikacji OLED'ow.

1) Obraz 

Zauważyłem oglądając filmy na Netflixie (wgranej aplikacji) oraz na obrazie rzucany z komputera przez HDMI brak płynności tak jakby obraz był trochę niewyraźny i pozostawiał poświatę za sobą w szybszych scenach. Można to zauważyć szczególnie gdy kamera się obraca w filmach w jaśniejsze miejscach jakby trochę migotały źle się odświerzał. Udało mi się to usunąć funkcja do naprawy nadpisywania klatek czy jakoś tak (później wpisze dokładna nazwę) jednak użycie tej funkcji spowodowało pojawianie się artefaktów na obrazie w dynamicznym ruchu tzn: dodatkowy chwilowy zarys postaci w niektórych miejscach przy ruchu albo np rozpixelowanie (niewyraźny obraz) w miejscu monotonnej tekstury np na ścianie, siatce przy ruchu kamery. 

Nie mogę znaleźć środa by oba efekty znikły.

2) Włączanie TV.

Wystarczy wyłączyć TV na 5 min by pojawił się problem z jego ponownym uruchomieniem.

Po włączeniu telewizora miga zielona dioda ok 5-10 sekund a następnie świeci się monotonnym światłem zielonym po czym nic się nie dzieje tzn nie włącza się ekran. Musze odczekać ok 1 min by go wyłączyć i włączyć ponownie tylko w tym przypadku po 5-10 sek migania diody telewizor włącza się jak by nigdy nic ? Czy to naturalne w OLEDach ? 

Jutro postaram się załączyć filmiki, ale może ktoś już mógłby mi powedzeć czy to naturalne efekty na OLEDach czy trafił mi się wadliwy egzemplarz ? i czy w ogolę takie rzeczy się zdarzają na OLEDach.

Kupinem telewizor przez internet dlatego mam 14 dni na jego zwrot i chciałbym z tego skorzystać o ile TV faktycznie jest uszkodzony i nie jest to kwestia regulacji bądź kalibracji.

Z góry dziękuje za pomoc.

Edytowane przez Jakub Petz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi