Skocz do zawartości
zbigio

Jaki TV uniwersalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Szukam dużego TV do wszystkiego. Trochę filmów, sportu bajek dla dzieci , czasami jakaś strzelanka na PS4.

TV będzie spięty z kinem domowym wiec do dźwięku nie przykładam uwagi.

Ogranicza mnie budżet. Wartość nieprzekraczalna to 7 tyś.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?  30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, kąty nie są ważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? TV będzie wisiał
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  Pokój jest zacieniony , słońce jest nieistotne
7. Jaki masz obecnie telewizor ?  55 cali LCD Samsung
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? youtube
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?   HD z dekodera  satelitarnego  NC+ lub Polsatu
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?   PS4, amplituner kina domowego, 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? seriale, sport, programy informacyjne, bajki
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ?  Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?  PS4 - kilka godzin na miesiąc
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?  wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? nie wiem ale chyba nie mniej niż mam obecnie czyli 55cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ?  Nie zastanawiałem się nad tym wiec przyjmijmy że nic
19. Preferencje co do marki ? Nie mam, z wyjątkiem marketowych marek typu Manta oraz Philips z którą mam złe doświadczenia. 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Ma nie mieć 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7 tyś

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie wiem

pzdr

Z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz jakieś swoje typy?

Jak by nie było masz duże pole manewru przy wyborze:

-BRAVIA XE 90 / 93   - XF90 ( Nowy model na Rok 2018 )

-Panasonic EX780

Lub jak jesteś świadom technologii OleD, masz takie modele jak B7 - C7.

Wszystkie testy modeli masz tu na Portalu.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Po lekturze forum typy zaczynają się powoli klarować  

Poczytałem trochę i wnioskuję że powinienem mieć TV o jak największej przekątnej. 75 cali nie było by przesadą.

Niestety ogranicza mnie budżet wiec nie będzie wiecej niż 65cali .

7 tyś powoduje że wszystkie OLEDY są poza zasięgiem. Jestem świadom tej technologii. Mam  z 10 lat plazmę Panasonica więc nie boję sie wypaleń.

Co z tego kiedy kołdra za krótka :) Wydałem za dużo na kino domowe i teraz muszę zaoszczędzić na TV.

Bravia XE90mieści się na styk w budżecie, Panasonic EX780 niestety nie. 

Zastanawia mnie także Samsung    UE65MU7002T. 

Cenowo deklasuje Sony i Panasonica. A jak z obrazem ? Warto dopłacić 1,2 tyś do Sony czy różnica w obrazie nie jest aż tak wielka?

Myślałem również nad TCL C70 ale ten TV z racji  odświeżania 60Hz nie nadaje się chyba do oglądania sportu. Obawiam się, że mecze Ligi Mistrzów UEFA były by mało płynne w oglądaniu. Czy może boję się na wyrost?

pzdr

Z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi