zbigio 0 Napisano 4 Marca 2018 Witajcie Szukam dużego TV do wszystkiego. Trochę filmów, sportu bajek dla dzieci , czasami jakaś strzelanka na PS4. TV będzie spięty z kinem domowym wiec do dźwięku nie przykładam uwagi. Ogranicza mnie budżet. Wartość nieprzekraczalna to 7 tyś. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4,5 m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 44. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, kąty nie są ważne5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? TV będzie wisiał6. Jak słońce świeci w pokoju ? Pokój jest zacieniony , słońce jest nieistotne7. Jaki masz obecnie telewizor ? 55 cali LCD Samsung8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? youtube9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD z dekodera satelitarnego NC+ lub Polsatu10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4, amplituner kina domowego, 11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 412. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? seriale, sport, programy informacyjne, bajki14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? PS4 - kilka godzin na miesiąc16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami17. Preferencje co do wielkości? nie wiem ale chyba nie mniej niż mam obecnie czyli 55cali18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nie zastanawiałem się nad tym wiec przyjmijmy że nic19. Preferencje co do marki ? Nie mam, z wyjątkiem marketowych marek typu Manta oraz Philips z którą mam złe doświadczenia. 20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Ma nie mieć 3D21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7 tyś 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie wiem pzdr Z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 5 Marca 2018 A masz jakieś swoje typy? Jak by nie było masz duże pole manewru przy wyborze: -BRAVIA XE 90 / 93 - XF90 ( Nowy model na Rok 2018 ) -Panasonic EX780 Lub jak jesteś świadom technologii OleD, masz takie modele jak B7 - C7. Wszystkie testy modeli masz tu na Portalu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbigio 0 Napisano 5 Marca 2018 Dzięki za odpowiedź. Po lekturze forum typy zaczynają się powoli klarować Poczytałem trochę i wnioskuję że powinienem mieć TV o jak największej przekątnej. 75 cali nie było by przesadą. Niestety ogranicza mnie budżet wiec nie będzie wiecej niż 65cali . 7 tyś powoduje że wszystkie OLEDY są poza zasięgiem. Jestem świadom tej technologii. Mam z 10 lat plazmę Panasonica więc nie boję sie wypaleń. Co z tego kiedy kołdra za krótka Wydałem za dużo na kino domowe i teraz muszę zaoszczędzić na TV. Bravia XE90mieści się na styk w budżecie, Panasonic EX780 niestety nie. Zastanawia mnie także Samsung UE65MU7002T. Cenowo deklasuje Sony i Panasonica. A jak z obrazem ? Warto dopłacić 1,2 tyś do Sony czy różnica w obrazie nie jest aż tak wielka? Myślałem również nad TCL C70 ale ten TV z racji odświeżania 60Hz nie nadaje się chyba do oglądania sportu. Obawiam się, że mecze Ligi Mistrzów UEFA były by mało płynne w oglądaniu. Czy może boję się na wyrost? pzdr Z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach