Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
Mayush

PLAZMA i czarne pasy

Question

Witajcie.
Jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem plazmy panasonica 42PV60 - wyświetlacz jest dokładnie taki, jak podają w testach - po prostu znakomity. Męczy mnie jednak następująca kwestia: w celu zapobiegania tzw. powidokom w formacie 4:3 boczne panele są rozświetlane. A czy oglądanie obrazu anamorficznego na 16:9 z pasami na górze i na dole nie spowoduje dokładnie tego samego - powstania powidoków, których panasonic nie próbuje eliminować żadnym rozświetlaniem, itp.? Czy szczęśliwi oglądacze plazm widzą zmianę w jakości panelu i "powidoki" po czarnych pasach na górze i na dole?
Pozdro Edited by Mayush

1 answer to this question

Recommended Posts

• 0
[quote name='Mayush' post='35084' date='16.01.2007, 20:00 ']Witajcie.
Jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem plazmy panasonica 42PV60 - wyświetlacz jest dokładnie taki, jak podają w testach - po prostu znakomity. Męczy mnie jednak następująca kwestia: w celu zapobiegania tzw. powidokom w formacie 4:3 boczne panele są rozświetlane. A czy oglądanie obrazu anamorficznego na 16:9 z pasami na górze i na dole nie spowoduje dokładnie tego samego - powstania powidoków, których panasonic nie próbuje eliminować żadnym rozświetlaniem, itp.? Czy szczęśliwi oglądacze plazm widzą zmianę w jakości panelu i "powidoki" po czarnych pasach na górze i na dole?
Pozdro[/quote]

Nie masz się czym przejmować.Tam gdzie są czarne pasy ekran się nie wypala.Gdybyś ciągle oglądał obraz z pasami na górze i dole to panel prędzej się będzie wypalał w tej części obrazu która jest podświetlana,a nie na tych czarnych pasach.Ale żebyś zobaczył jakieś efekty to telewizor musiałby w takich warunkach pracować "na okrągło".Ja na swoim PV oglądam i divixy i filmy od czasu do czasu i żadnych powidoków nie widzę.