Skocz do zawartości
Gulii

Czy warto kupować telewizor za ~6500zł ?

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4-5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Wyłącznie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Nieistotne, rolety nie przepuszczają światła.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Stary Philips 47 100hz
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Hdr 4k 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? NC+, a w przyszłości nc+ 4k 
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PC, Konsola ps4, Odtwarzacz Blu Ray + zestaw kina domowego Pioneer 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5-7
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? z filmami itp, sportu mało
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak / Konsola / Weekendy 30% 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorem 
17. Preferencje co do wielkości? 55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Chyba nic, wizualnie to gruba ramka, ale to drobiazg 
19. Preferencje co do marki ? Nie mam faworyta.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ~6500 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? 
Czy z telewizora za 6,5tyś można coś jeszcze wycisnąć kalibracją, hm? 

Witam serdecznie.
W sklepie polecali mi 
SAMSUNG QE55Q7FAMTXXH
LG OLED 55C7V

1. Z recenzji hdtvpolska można śmiało wywnioskować, że to dobre telewizory tylko pytanie brzmi czy nie ma nic lepszego w tej cenie? 

2. Zastanawiam się jeszcze czy w ogóle warto pchać się w tak drogi telewizor? 
Nie lepiej wybrać coś np. do ~3500zł i poczekać aż technologia oled stanieje i wyjdą nowsze modele? 
Co sądzicie panowie?

Dodam, że to telewizor dla znajomego, który jest laikiem jeśli chodzi o telewizory, konsole (granie itp) 
I moim zdaniem 4-5m i 55 cale to troszkę nie za mało? 
Mówi, ze jak będzie grał to sobie krzesełko postawi bliżej, a co z oglądaniem filmów z łóżka? 
4m jak dla mnie to niezły kawałek, co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy warto ?

Jeśli jest kasa i potrzeba to warto. Jak będziesz czekał na taniej to owszem doczekasz się, ale zawsze będzie coś nowszego, lepszego i za ....6500 zł

4-5 m i 55 cale to , moim zdaniem stanowczo za mało. Ja 55 cali oglądam z 2,5 m i jest bardzo dobrze.

75 będzie dobre, lub ciut za mało :-)  Jak  stać cię na kalibracje (a profesjonalna tania nie jest) to ją bierz.

Różnice zapewne zauważysz.

"Z recenzji hdtvpolska można śmiało wywnioskować, że to dobre telewizory tylko pytanie brzmi czy nie ma nic lepszego w tej cenie? "

Zależy co Kto lubi. Dla mnie ten LG jest b.dobry. Mam i jestem zadowolony.

Czego szukasz ? Św. Grala ? :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie Św. Grala, ale czasami jest tak, że np. do jakiejś konkretnej ceny np. 3tyś pln warto brać tylko 1-2 modele, bo po prostu nic lepszego się nie kupi i dlatego pytam czy to jest najlepsza opcja w tej cenie wg. was czy są jakieś równie dobre jak nie lepsze alternatywy ;)

Ja również uważam, że 55 to malutko na jego pokój więc postaram się go namówić na 65, ale teraz przekroczy to sporo budżet więc te modele niestety odpadają 

i trzeba szukać czegoś tańszego 
co do potrzeb - to kolega jest laikiem w dodatku jak on będzie siedział te 4m od telewizora przy filmach to czy pchanie się w droogi, super ostry telewizor ma sens? 
Odpali film w blurayu - to spoko, ale pewnie więększość będzie oglądał z CDA w 720p no i telewizję w przyszłości z tym dekoderem 4k z nc+ 
Z daleka za wiele szczegółów nie zobaczy, a jak będzie grał bliżej to też raczej dużej różnicy między telewizorem za 4 tyś a 6,5 nie zauważy, bo jednak konsola (ps4 pro) ma swoje ograniczenia, to nie pc 

W dodatku kupi tv za 6,5 to z konsoli na razie musi zrezygnować, może wybierzmy mu coś 65 do 4tyś, a resztę niech zostawi na konsole, przedłużenie gwarancji tv?  
Co sądzicie, yhm? 

Dobrej nocy życzę. 

Edytowane przez Gulii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi