Skocz do zawartości
  • 0
SZYNA1983

Panasonic DX750 - wada podświetlenia. Czy warto reklamować?

Pytanie

Cześć wszystkim.

Kilka miesięcy temu, po bardzo długich poszukiwaniach, między innymi na tym forum, kupiłem Panasonica tx-65dx750. Po jakimś czasie zacząłem zauważać wadę w podświetleniu matrycy. Jak widać (mam nadzieję) na załączniku są to pionowe ciemniejsze pasy - i wnioskuję, że to "wybrakowane" podświetlenie bo pasy zawsze są w tym samym miejscu. Najbardziej widoczny jest ten efekt przy oglądaniu kreskówek wektorowych (np. Świnka Peppa) gdzie ekran często w dużej części zajmuje jeden kolor. Zrobiłem testy na wszystkich wbudowanych trybach obrazu i niestety widzę to za każdym razem. Oglądanie stało się trochę irytujące bo zawsze zwracam na to uwagę i zamiast skupić się na treści denerwuję się podświetleniem.

Chciałem zapytać o Waszą opinię, czy warto to reklamować (choć i tak to zrobię), jak najlepiej argumentować usterkę u producenta, czy może Wasze TV też mają takie mniejsze lub większe wady i po prostu trzeba do tego przywyknąć, choć wydaje mi się, że po zakupie nie było tego widać.

Z góry dzięki!

Krystian

DSC_0246.jpg

DSC_0247.jpg

DSC_0257.jpg

DSC_0263.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam mam podobny problem w tv sony kdl40wd655 tylko że poziome. Zakupiłem go jakoś wiosna i też mi się wydaje ze tego nie było. Tez myślałem czy go nie dać na gwarancje ale coś mi się wydaje ze nie uznają tego.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam.

Mam chyba taki sam problem i przymierzam się do zgłoszenia tego faktu, ale przyatakuję sklep z tytułu niezgodności towaru z umową.

Jak zakończył się Twój temat ?

IMG_20180618_215813.jpg

IMG_20180618_215838.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jak cały czas próbuję z Panasonic. Niestety jak grochem o ścianę. Poniżej moje i ich wypociny. Dałem im czas do jutra, pewnie nie odpowiedzą, wtedy planuję coś w necie nagłośnić no i rzecznik praw konsumenta. Daj znać jak Ci pójdzie w sklepie.

Sprawę na początku zgłosiłem przez ich stronę. Zadzwonił gość, pogadał, kazał przesłać zdjęcia, wciskał mi trochę kitu, typu te typy tak mają ale ostatecznie przysłał technika, ten "na oko" stwierdził banding, zrobił "profesjonalne" foty telefonem Samsunga za 1zł i pojechał, po jakimś czasie dostałem odpowiedź, że to normalne, zadzwonił gość drugi raz i generalnie konkluzja była taka, że jak oczekuję jakości obrazu to on mi proponuje zainteresowanie się technologią OLED i nic nie zrobią z moim przypadkiem :)
Zapytałem, czy mogę się odwołać, powiedział, że tak, ale tylko listownie, to napisałem to co poniżej i czekałem 30 ustawowych roboczych dni na odpowiedź:

Cytat

ODWOŁANIE

Szanowni Państwo, niniejszym odwołuję się od decyzji serwisu dotyczącej naprawy telewizora Panasonic TX-65DX750E nr 11184544. Stwierdzono efekt „bandingu” i uznano za normę, tymczasem banding wg definicji wynika z niechlujnego montażu podświetlenia matrycy. Jednocześnie zaznaczam, iż telewizor był włączany w sklepie przy odbiorze i oglądałem go bardzo dokładnie z każdej strony, również jednokolorowe jasne tła i nie stwierdziłem żadnej wady obrazu. Pojawiła się ona w czasie użytkowania.

Zostałem potraktowany protekcjonalnie i nieprofesjonalnie. Serwis udzielił mi odpowiedzi w stylu: „te typy tak mają”. Nie podjęto nawet próby naprawy czy regulacji. Pozostaję więc z telewizorem z matrycą premium za 7 tyś zł na której gołym okiem widać ciemne pasy (banding). Uważam, iż w sprzęcie tej klasy takie zjawiska nie powinny występować wcale.

Jeśli podtrzymują Państwo swoją decyzję i efekt jest normą w Państwa telewizorach, proszę o podanie źródła opisującego normę oraz sposoby pomiaru zjawiska – chciałbym zrozumieć, w jaki sposób serwisant bez żadnego sprzętu pomiarowego stwierdza, że jedno uszkodzenie jest normą, a drugie nie, pomiar na tzw. „oko” nie jest dla mnie przekonujący.

Na koniec chciałem zaznaczyć, że jeśli telewizor nie podlega naprawie reklamacyjnej, będę zmuszony zgłosić sprawę do rzecznika praw konsumenta i odbije się ona szerokim echem w Internecie. Nie powinno się tak traktować klientów mówiąc im: "Jeśli tak bardzo zależy panu na jakości obrazu niech się pan zainteresuje technologią OLED". To telewizor z górnej półki, matryca w tym modelu była uznana za najlepszą matrycę 2016 roku i nie tak powinien wyglądać na niej obraz. Proponuję wziąć przykład z konkurencji:

https://www.youtube.com/watch?v=SuT6ZKr7s_M

Obsługa klienta pozostawia wiele do życzenia i liczę na to, że moja sprawa zostanie potraktowana poważnie i rozwiązanie jej miło mnie rozczaruję.

W załączeniu znajduje się kopia karty naprawy.

No i odpowiedzi się nie doczekałem. Zapytałem więc przez Live Chat na ich stronie (już nie ma tej opcji), swoją drogą pani w późniejszej rozmowie przez telefon powiedziała, że odwołania można zgłaszać też elektronicznie, cóż, moja strata, wydałem 7 zł na polecony. Poniżej zrzuty ekranu:

image.thumb.png.7e678749743490fef8ce456fc930263f.png

image.png.d23c3f0442864617ccb15c48934d7779.png

Rzeczywiście, miła pani oddzwoniła, dział reklamacji nie otrzymał mojego listu, mimo, że status z monitoringu poczty polskiej mówi, że go otrzymali (wysyłałem poleconym), powiedziała mi, że ponagliła kogo trzeba i że w miarę możliwości się ze mną skontaktują. Rzeczywiście się w końcu odezwali:

image.png.80ec35a1a960b7aded26f54b2a64bbdd.png

Ciśnienie mi wtedy podskoczyło, napisałem tak:

image.png.8df37c5a7ea9a6845f18110cada5733f.png

No i tyle, minęło kolejne 30 dni w tym tygodniu, napisałem im chyba przedwczoraj, żeby do piątku dali znać co sądzą a jak nie to ja dalej działam, nic nie napisali do teraz, zatem jeśli nie odpowiedzą w przyszłym mam zamiar ogarnąć rzecznika i coś w necie zamotać.

Podsumowując, obsługa na poziomie betonu zbrojonego.

Powodzenia ;)

Edytowane przez SZYNA1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zapomnij że coś ugrasz, ja już dawno się poddałem. Jesteś fajny przed zakupem a po zakupie jesteś nikim. Serwis panasa to koszmar. Ja mam wadę podświetlenia opinia speca postronnego a serwis panasa twierdzi że coś nie gra ale tak może być

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To samo zgłaszałem, wymienili mi matrycę i było gorzej niż wcześniej. Po zgłoszeniu tego olali temat

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi