Skocz do zawartości

Pytanie

Witam,

Od wczoraj jestem posiadaczem telewizora Samsung 55MU7002 i juz pierwszego dnia użytkowania zauważyłem delikatny problem cloudingu. Efekt występuje jedynie w prawym i lewym narożniku na dole ekranu, widoczny na ciemnych scenach (jaśniejsze miejsca zauważyłem po mniej więcej 1,5h oglądania filmu). Na zdjęciu widoczny jest bardziej rozświetlony narożnik, drugi świeci trochę mniej. Czy tego typu mankament kwalifikuje telewizor do wymiany? Czytałem, ze dużo osób kupujących telewizory LED ma podobny problem, nieraz dużo bardziej nasilony. Dzięki za wszelką pomoc i pozdrawiam.

22473599_1695970927101867_351578932_o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przy jakiej jasności /sile podświetlenia to występuje i czy na żywo jest mniej czy bardziej widoczne niż na w/w zdjęciu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Podświetlenie - 15pkt na 20 możliwych

Jasność - 0

Efekt znika przy obniżeniu podświetlenia do 5. Podobny poziom jasności miałęm w ośmioletnim Sony, a chyba nie o to w tym chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Dnia 16.10.2017 o 13:05, jim1990 napisał:

Ustawienia standardowe. Na żywo widoczne podobnie jak na zdjęciu. Z prawej strony ekranu jest podobnie.

Jim, pozbyłeś się tego cloudingu? Sam mam podobny problem. Kupiłem kilka dni temu ten model i w lewym rogu tak samo jak u Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zrobiłem teraz u siebie fotke w trybie standardowym na podświetlniu 20. Normalnie oglądam na 10 a w nocy to 5-7. Oglądam albo na trybie standardowym albo na film.cf56dd0f91a9de4669451732970c8e15.jpg

I przy zasłoniętych roletach. Tryb standardowy, podświetlenie 20ac5cce43e063521ce265fdfd1f713e26.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
5 godzin temu, ebola1972 napisał:

Zrobiłem teraz u siebie fotke w trybie standardowym na podświetlniu 20. Normalnie oglądam na 10 a w nocy to 5-7. Oglądam albo na trybie standardowym albo na film.cf56dd0f91a9de4669451732970c8e15.jpg

I przy zasłoniętych roletach. Tryb standardowy, podświetlenie 20ac5cce43e063521ce265fdfd1f713e26.jpg

Wow, u Ciebie to wygląda jakbyś miał OLEDa ;) W każdym razie świetnie to wygląda, bardzo równo wszystko, nie ma poświaty, cloudingu itp. Muszę się zatem zastanowić czy nie wymienić swojego :| 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Nie no bez przesady. W nocy w zupełnej ciemności na czarnych paskach widać że nie jest to smoła i jest bardzo delikatna poświata jak to w krawędziówce. I tylko w ciemnych scenach a nie w jasnych. A z odrobiną światła albo w dzień jest przyzwoicie ciemny ekran. Clouding nawet większy niż Twój miałem wcześniej w soniakach i dało się z tym żyć. Tak że bez przesady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

@thorment

Nie pozbyłem się. Nic z tym raczej nie zrobisz, bo wynika to z naprężeń w matrycy wynikających ze złego spasowania obudowy. Jestem w stanie zaakceptować prześwity diod w monitorze, ale w TV już nie. Dlatego zwróciłem i zamowilem kolejny egzemplarz który wyglądał...10x gorzej. Drugiego też odesłałem i podziękowałem Samsungowi ;). Fotka z drugiego egzemplarza:

22908716_1713156965383263_1397819600_o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

O kur...! To jest normalnie skandal, żeby płacić ponad 4k pln i dostawać takie buble. Masakra jakaś. Możesz się pochwalić na co się zdecydowałeś? Oddam swojego to może wypróbuje coś innego :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Po oddaniu drugiego egzemplarza zacząłem się interesować Sony XE90 55 cali. Niby wszystko ok, bo zastosowano w nim lokalne wygaszanie (diody pod całą matrycą), jednak tych stref jest na tyle mało (20), że w momencie wyświetlania napisów czy innych jaśniejszych obiektów, pojawia się wokół nich jasna poświata. Efekt tak nie razi jak siedzisz idealnie na wprost telewizora, ale szczerze mówiąc mnie by to irytowało (sprawdzałem to na filmikach z YT w Media Markt, poniżej podrzucam zdjęcie jak to mniej więcej wyglądało pod kątem). Podsumowując, jako, że jestem fanatykiem czerni i kontrastu w telewizorach, zdecydowałem się dołożyć i kupić LG OLED 55B7. Jeśli masz możliwość dopłacić to wg mnie warto. Może nie jest tak jasny jak LEDy z podobnej półki cenowej (np XE93), ale żaden LED nie da Ci takiej czerni i kontrastu. Nie oznacza to, że OLED to technologia bez wad. Nadal istnieje jakieś tam ryzyko wypaleń matrycy, ale jeśli nie grasz po 5h dziennie w jeden tytuł albo nie masz puszczonego TVN24 każdego wieczoru, to raczej bym się nie obawiał. Wracając do MU7000 - możesz trafić super jak kolega wyżej, ale w większości przypadków raczej spodziewałbym się przebijania światła przez matryce w ciemnych scenach. Taki to urok podświetlenia krawędziowego. Niestety. Życzę powodzenia ;)

gsagds.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Dnia 5.12.2017 o 19:22, jim1990 napisał:

@thorment

Nie pozbyłem się. Nic z tym raczej nie zrobisz, bo wynika to z naprężeń w matrycy wynikających ze złego spasowania obudowy. Jestem w stanie zaakceptować prześwity diod w monitorze, ale w TV już nie. Dlatego zwróciłem i zamowilem kolejny egzemplarz który wyglądał...10x gorzej. Drugiego też odesłałem i podziękowałem Samsungowi ;). Fotka z drugiego egzemplarza:

22908716_1713156965383263_1397819600_o.jpg

Jak widze to zdjecie to zaczynam sie zastanawiac czy wymieniac swojego, ktory mial byc nowy a zdjeli mi go z ekspozycji, bo umnie to w rogu ledwo widac jak jest ciemnia w pokoju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi