Skocz do zawartości
mareczek87

UE55KU6000W czy coś FullHD?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Przeleciałem całe forum prawie i wiem na co się piszę - UE55KU6000W jest słaby. Ale nie chce wydawać więcej niż 3500 zł. Są raty 0% w MM więc idealnie wchodzi https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-samsung-ue55ku6000w Jeżeli dobrze czytam to jakiś wielki przeskok jest dopiero przy ok. 5000 zł. Aż takim koneserem nie jestem - wiadomo. Tylko teraz pytanie - bo nie mam ciśnienia na 4K. Lepiej UE55KU6000W  czy inny model Full HD ale z lepszymi parametrami?

A dlaczego nikt nie doradza LG? Aż taki shit to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

55ku6000 jest na pls wiec ani o czerni ani o hdr niema mowy :)

chociaz wczoraj rozmawialem z kumplem z dzialu rtv i mowil ze samsung do 55ku6000 znow pakuje va, ale to musisz sprawdzic i jedyny sposob to wypakowac tv na sklepie odpalic go i pojezdzic paznokciem po matrycy i jesli bedzie za paluchem ciagla sie czarna skuga to jest to va, 2 sposob to pukniecie w matryce i jesli w obszarze uderzenja pojawi sie biala mgielka to jest matryca va :)

powiedz sprzedawcy ze jesli tego nie zrobi to po prostu nie kupisz tego tv i koniec.

(sprzedawcy wolno otworzyc karton dla klienta zanim tv kupi)

No i nie daj sie namowic na jakikolwiek inny tv w tych pieniadzach, bo po prostu wszystko inne niz taki 55ku6100 dostepne w mm jest na ips :)

55ku6100 jest na VA na 100%.

stalem przed tym samym wyborem i kupilem 6100 i nie zaluje wcale, przynajmniej mam czern tam gdzie trzeba k w miare widoczny hdr :)

matryca ips/pls nie jest w stanie wyswietlic hdr ze wzgledu na niska jasnosc :)

pracuje w mm, wiec Ci powiem ze jesli babka od rat bedzie chciala Ci wbic jakies ubezpieczenia kredytu itd. To powiedz stanowcze nie, bo wcale tego ubezpieczenia brac nie musisz (nie mowie i ubezpieczeniu sprzetu).

Edytowane przez MasterBialy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55ku6100 jest 600 zł droższy, ale w ratach tego nie poczuje. Co do ubezpieczenia wiem że nie muszę :) spokojnie :) nie pierwszy raz biorę raty.

Ale 55ku6100 ma jeden miiiiiiiinus - zakrzywiony ekran. TV za rok będzie wisiał, średnio będzie wyglądał....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie jeszcze nie wisi, a tez bedzie za niedlugo, nie boj sie nie jest jakos meega zakrzywiony :)

jak zalezy Ci na plaskim to ku6000 po sprawdzenii matrycy :)

jak nie chcesz sie w to bawic to bieresz ku6100.

lg nikt nie doradza bo w tej kasie nie maja nic fajnego no i sa na ips :P

modeli fullhd w tej kasie tez sie nie oplaca bo maja starego typu matryce no i jakoscia obrazu nie dorownaja tym obecnym tv :)

ale jesli juz brac fhd to samsung j6240 bo ma matryce 120hz, ale tracisz 4k i hdr wiec sie cofasz i kiedys bedziesz zalowal wyboru ;)

no i obecne matryce 60hz to nic zlego i sport oglada sie przyjemnie, nic nje smuzy i nie przeszkadza w ogladaniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie da się matrycy sprawdzić w jakiś cywilizowany sposób?:D Na tabliczce czy w manualu a nie walić po TV ?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niestety :P

nigdzie to nie jest opisane :/

widzialem tez u mnie w mm niwa serie m tez z 4k i hdr, kumpel z dzialu rtv mowi ze niby to samo co ku6xxx ale cholera wie jaka tam matryca siedzi :P

jak pisalem sam sie zmagalem z tym problemem 2 miesiace temu no i wzialem tego 6100 chociaz planowalem wydac max 3000zl :)

zakrzywienie nic nie wnosi do tv ale co najwazniejsze nie orzeszkadza nawet jesli ogladamy tv spod duzego kata :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

49mu ma pls niestety, potwierdziles to ze 55 ma va? :)

Wlasnie go obmacywalem w sklepie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, mareczek87 napisał:

UE55MU60 ? Nie mogę nawet w gogle takiego modelu znaleźć.

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-samsung-ue55mu6102k?querystring=ue55mu

54 minuty temu, MasterBialy napisał:

49mu ma pls niestety, potwierdziles to ze 55 ma va? :)

Wlasnie go obmacywalem w sklepie :)

Nie miałem czasu sprawdzić osobiście. Sugerowałem się tym:

http://www.displayspecifications.com/en/model/e60fba1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MU6102 55 cali ma pls, wiem bo dotykalem. 43 i 49 maja va.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale jesteś pewien?

I chyba 50 cali ? https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-samsung-ue50mu6102k?querystring=UE50MU6102

Bo poprzednie modele o których pisałem tak odpadają - nie ma ich fizycznie w MM we Wrocławiu więc raty 0% odpadają (przy sprowadzaniu nie ma promocji).

A ten widzę jest fizycznie. Więc brać go ?

Tylko chciałem kurcze 55 cali. W sumie UE55KU6000 jest w neonecie też przy ratach 0% (jeszcze jakiś śmieszny tablet dają). Tylko jakoś wolałbym wziąć w MM bo mają za gorsze tą przedłużoną gwarancje do 5 lat....

edit: żona mówi że chce 55 cali i koniec :(

Edytowane przez mareczek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co co 55 jestem pewny w stu procentach, przejechałem paznokciem i sie zdziwiłem.

W 50 i 43 siedzi va.

Bierz 6400 55 cali. Troche drożej ale masz pewność, że siedzi tam va i ogolnie to znany i lubiany tv.

Edytowane przez k360

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko kurcze 55 cali ku6400 nie ma w media markt :/

A co matrycy. To jest skopiowane tutaj z forum, w sumie nie wiem czy dobrze rozumiem - ale z tego nie wynika jakaś ogrrrrrrrromna przewaga VA nad IPS?

• Im szersza strefa oglądania tym większa degradacja nastąpi na matrycy VA i tym bardziej preferowaną staje się matryca IPS, chyba, że zależy nam tylko na jakości w optymalnej pozycji oglądania - na wprost telewizora.
  • Jeśli oglądamy tylko w dzień to nie ma większego sensu zakup telewizora na matrycy VA. Na IPS będzie równie dobra czerń, a dodatkowo dostaniemy szerokie kąty widzenia
  • Jeśli oglądamy głównie transmisje sportowe i irytuje nas smużenie to raczej matryca VA będzie lepszym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, mareczek87 napisał:

Tylko kurcze 55 cali ku6400 nie ma w media markt :/

KU6400/KU6450/KU6470 to ten sam model, różniący się tylko stopą.

MU6100, podobnie jak KU6100, to barachło <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, MasterBialy napisał:

55mu6100 jest na matrycy va :)

6100 czy 6102? Bo nie ogarniam kto pod jakim symbolem ten model sprzedaje. W jakim sklepie sprawdzałeś?

11 minut temu, JarekWML napisał:

KU6400/KU6450/KU6470 to ten sam model, różniący się tylko stopą.

MU6100, podobnie jak KU6100, to barachło <_<

Takie samo jak KU6400 na PLS.

38 minut temu, k360 napisał:

Bierz 6400 55 cali. Troche drożej ale masz pewność, że siedzi tam va i ogolnie to znany i lubiany tv.

Poczytaj w jednym z sąsiednich moje wrażenia z poszukiwania VA w 6400. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, MasterBialy napisał:

55mu6100 jest na matrycy va :)

Chodzi Ci o ten tv? https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-samsung-ue55mu6102k?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml

Egzemplarz który testowałem miał PLS. No chyba, że samsung losowo wrzuca matryce do 55 tek i jak masz farta to dostaniesz VA jak nie to PLS. Trzeba sprawdzać zanim się kupi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mnie w mmarkcie :) 55mu6100, wracalem z magazynu to przy okazji pomacalem :)

Chociaz fakt... samsung w 55 kombinuje wiec tak czy siak trzeba sprawdzac tv zanim kupimy :/

na ekspo 55mu6100 stoi na va.

pomylka... na ekspo stoi u mnie 55mu6102 i ma matryca va :)

pomylka... na ekspo stoi u mnie 55mu6102 i ma matryca va :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, ponury_stefan napisał:

6100 czy 6102? Bo nie ogarniam kto pod jakim symbolem ten model sprzedaje. W jakim sklepie sprawdzałeś?

Takie samo jak KU6400 na PLS.

Poczytaj w jednym z sąsiednich moje wrażenia z poszukiwania VA w 6400. ;)

Poczytałem, w takim razie zwracam honor :) Powiem wam tak: Samsung leci sobie w kulki z tym żonglowaniem matrycami. Człowiek idzie do sklepu i jak dokładnie nie sprawdzi to nie ma pewności co tak naprawdę kupuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, MasterBialy napisał:

Chociaz fakt... samsung w 55 kombinuje wiec tak czy siak trzeba sprawdzac tv zanim kupimy :/

Zaczyna się. :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi