Skocz do zawartości
Bailey93

49-55 cali 4k 60/120Hz

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? pokój z oknem północnym, telewizor na ścianie zachodniej
7. Jaki masz obecnie telewizor? mały 32" Samsung
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? smartTV, WiFi
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? PS4
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 3-6h 
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak - 30-50%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 49-55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? 
19. Preferencje co do marki? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3000zł lub 5000zł
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? nie

To mój pierwszy post na forum, nie mniej jednak nie znaczy to, że nie zagłębiłem się w miarę dokładnie w wątki poruszane tutaj ostatnimi czasy.
Tak jak napisałem powyżej poszukuję telewizora z przedziału 49-55 cali.
Z czym tak naprawdę mam problem? Otóż z matrycą 60/120Hz.
Na tapecie mam:

Samsung KU6000, Panasonic DX700 oraz Samsung KS7000. Powiecie zapewne, że to 2 różne typy telewizorów w dwóch różnych przedziałach cenowych i będziecie mieli rację, bo jestem tego świadomy. Nie mniej jednak pytanie brzmi następująco - czy naprawdę warto wydać prawie 2 razy więcej na matrycę 120Hz w KS7000, czy może zadowolę się 60Hz? Chodzi o wasze opinie. Sport oglądam sporadycznie, raz na jakiś czas. Natomiast oglądam dużo filmów i seriali i zastanawiam się czy będzie mi przeszkadzać te 60Hz. Oczywiście rozumiem, że mogą to być wrażenia subiektywne, ale chciałem spytać się kogoś doświadczonego przed zakupem. Jeśli nie znajdę tutaj odpowiedzi to zapewne udam się do najbliższego sklepu i po prostu na własne oczy zobaczę różnicę. Dodatkowe pytanie brzmi: jeśli wybór padnie na 60Hz to wyberać KU6000 czy wychwalanego wszędzie DX700? Cena podobna, a różnica aż tak znaczna? Podobno DX700 ciężko dostać. 

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55ku6000 jest na pls niestety a to dyskwalifikuje go jesli zalezy ci na dobrej czerni i efekcie hdr.

dx700 jest bardzo spoko ale inputlag ma wiekszy niz samsungi.

za to ks7000 to full wypas na natrycy va z dobrym efektem wiec jak dla mnie bylby to dobry wybor :)

jesli juz chcesz tv do 3100 toja polecam samsunga 55ku6100 ktorego sam posiadam o jestemmega zadowolony.

w przeciwienstwie do ku600 jest on na matrycy va tak wiec masz i dobra czern jak rowniez w miare widoczny efekt hdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Trochę kwestia podejścia. Jeżeli nie oglądasz za wiele sportu a tv chcesz pod PS4 które obsługuje tylko 60Hz to dopłacanie specjalnie do 120Hz jest bez sensu.

Druga kwestia to w co grasz, czyli czy input lag i hdr gra kluczową rolę.

Sam posiadam PS4 pro i Panasonica 58DXM710 i stwierdzam, że input lag w tym tv mimo iż wyższy niż w Samsungu nie wpływa w jakikolwiek negatywny sposób na rozgrywkę. Co do hdr to daje on sporo i na takim ks7000 pokaże jeszcze więcej, co jest moim zdaniem jedynym argumentem za tym tv. Natomiast ja w cenie o 500 zł niższej od 49" ks7000 kupiłem 58" Panasonica i uwierz mi rozmiar ma znaczenie i nawet dla lepszego hdr tych 9" bym nie poświęcił. Wybór należy do ciebie.

Edytowane przez kimimaro09

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło ;) Po swojemu ocenić czy warto pchać się w 120Hz, czy lepiej zaoszczędzić te prawie 2000zł.

Natomiast jedno pytanie, bo dzisiaj akurat wpadłem do sklepu poogladać DX700 i KS7000 tak dla porównania i Pan w sklepie powiedizał, że teraz DX700 jest ciężko dostępny i oni maja jedynie powystawowe, ale zaproponował w zamian EX620 - podobno po prostu nowa seria DXów, bebechy te same, jedyna różnica to czarna ramka zamiast srebrnej.

Jakieś opinie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to nowa seria ale ona nie jest "następcą" DX700 tylko dx600 itp. Jeśli chcesz z następców DX700 do są EX700 EX703 EX730, ale co do testów to sam czekam, bo interesuje mnie EX780, ale nikt jeszcze go "po polsku" nie przetestował ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak EX620 ale jeżeli dobrze pamiętam to DX600 jako najniższy model z serii jako jedyny nie obsługiwał HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obsługiwać to obsługuje obecnie prawie każdy model 4K, bo do obsługi wystarczy kodek. Inna sprawa to wyświetlić daną przestrzeń kolorów, do czego zazwyczaj potrzebna jest jakaś dodatkowa warstwa luminofora ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi