Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
Stajnia1

Jak pdlaczyc LG RZ-32LZ55 pod amplituner

Question

Witam
Zakupiłem niedawno TV LG RZ-32LZ55, jednak nie potrafię podłączyć go pod amplituner, aby dźwięk z TV szedł przez głośniki. Podłączałem go pod wszystkie możliwe wejśćia czinczami, pod euro również próbowałem ale nic z tego. Jak rozwiązać problem
?
Posiadam amplituner Yamaha RX-V557.

Pomocy bo wymiękłem.

5 answers to this question

Recommended Posts

• 0
[quote name='Stajnia1' post='32485' date='02.01.2007, 16:51 ']Witam
Zakupiłem niedawno TV LG RZ-32LZ55, jednak nie potrafię podłączyć go pod amplituner, aby dźwięk z TV szedł przez głośniki. Podłączałem go pod wszystkie możliwe wejśćia czinczami, pod euro również próbowałem ale nic z tego. Jak rozwiązać problem
?

Pomocy bo wymiękłem.[/quote]

Obawiam się, że możesz mieć z tym problem. Złącze chinchowe to wejście audio (np. do obsługi YPbPr). Najprościej podłączyć TV z jakąś platformą (ja mam N).
Jeśli posiadasz kablówkę będzie to chyba niemożliwe.

Chyba, bo nie wiem na jakiej zasadzie działa wtyk jack (PC SOUND) - z tyłu w panelu wszystkich wtyków.
Mnie służy on do tego, by przesyłany był dźwięk z tunera enki na telewizor (nie wiem czy w drugą stronę również...), bo DVI go nie przesyła jak wiadomo.

W razie czego napisz prywatna wiadomosc.

• 0
[quote name='tomwro' post='32517' date='02.01.2007, 18:28 ']Obawiam się, że możesz mieć z tym problem. Złącze chinchowe to wejście audio (np. do obsługi YPbPr). Najprościej podłączyć TV z jakąś platformą (ja mam N).
Jeśli posiadasz kablówkę będzie to chyba niemożliwe.

Chyba, bo nie wiem na jakiej zasadzie działa wtyk jack (PC SOUND) - z tyłu w panelu wszystkich wtyków.
Mnie służy on do tego, by przesyłany był dźwięk z tunera enki na telewizor (nie wiem czy w drugą stronę również...), bo DVI go nie przesyła jak wiadomo.

W razie czego napisz prywatna wiadomosc.[/quote]

No właśnie kablówke mam, ale dziwne by to było, miałem wcześniej jakieś stare TV Daewoo itp podpinałem czincze i wszystko super, a tu taki nowoczesny LCD i nie da się.

• 0

Niestety sposób, który opisałem z PC Sound odpada :huh: Przetestowałem u siebie.

Jedyne co możesz zrobić z kablówką, to podłączyć ją do nagrywarki stacjonarnej DVD albo magnetowidu (kabel antenowy), a stamtąd chinchami albo kablem SPDIF albo coaxial z amplitunerem.
Dźwięk będzie działał w ten sposób tylko przy włączonej nagrywarce albo magnetowidzie i korzystaniu z przełączania kanałów na tym urządzeniu.

• 0
[quote name='Stajnia1' post='32485' date='02.01.2007, 17:51 ']Witam
?

Pomocy bo wymiękłem.[/quote]

Alez nic prostszego kupujesz adabter EURO z wyjsciami AUDIO Chinch L\R i wizji Svhs i Com.. ale adapter ma byc z przelacznikiem IN/OUT i adapter podpinasz pod EURO 1 (wazne) Euro2 obsluguje tylko wejscie Audio i Wideo a Euro1 wej/wyj. Audio o Wideo
A juz pozniej kabelkiem Chinch lecisz pod Ampituner a dalej wiadomo gdzie chcesz

Zajrzyj tam zobaczysz jak wyglada taki Scart-Adapter juz ludzie wczesniej sie glowili jak wyprowadzic audio a tego Tv a to takie proste [url="http://www.hifi-forum.de/index.php?action=browseT&back=8&sort=lpost&forum_id=145&thread=75"]http://www.hifi-forum.de/index.php?action=...5&thread=75[/url]

przelec sie troche po tym poscie a znajdziesz fotke

Pozdr. Edited by Speedstar

• 0
[quote name='Speedstar' post='32664' date='03.01.2007, 16:39 ']Alez nic prostszego kupujesz adabter EURO z wyjsciami AUDIO Chinch L\R i wizji Svhs i Com.. ale adapter ma byc z przelacznikiem IN/OUT i adapter podpinasz pod EURO 1 (wazne) Euro2 obsluguje tylko wejscie Audio i Wideo a Euro1 wej/wyj. Audio o Wideo
A juz pozniej kabelkiem Chinch lecisz pod Ampituner a dalej wiadomo gdzie chcesz

Zajrzyj tam zobaczysz jak wyglada taki Scart-Adapter juz ludzie wczesniej sie glowili jak wyprowadzic audio a tego Tv a to takie proste [url="http://www.hifi-forum.de/index.php?action=browseT&back=8&sort=lpost&forum_id=145&thread=75"]http://www.hifi-forum.de/index.php?action=...5&thread=75[/url]

przelec sie troche po tym poscie a znajdziesz fotke

Pozdr.[/quote]

Dzięki wielkie. Dokładnie o to chodziło. Kupiłem Scart-Adapter i działa super wszystko.

Pozdrawiam