Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

@D_S Ja Ci wierzę i nie trzeba na prawdę dużo by uzyskać powidoki a co za tym idzie wypalenia. Całe szczęście automatycznie uruchamiany wygaszacz to niweluje ale gdyby nie on mogłoby być bardzo słabo zostawiając logo allegro na ekranie na więcej niż godzinę. U mnie po kilku minutach uwidacznia się to logo. Nie mam pojęcia co ma takiego ale działa to na tv bardzo mocno.

Ja mam podświetlenie ustawione na 80.

Edytowane przez daras317

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, ma_ko napisał:

Wystarczy ze w niedziele miał WOŚP przez cały dzień lub kilka h z    zółtym pasme na dole i TV sie ugotował, jeszcze na podświetlaniu typu 70-80 jak na dziennych nastawach lub więcej i problem gotowy, wcale nie trzeba bardzo duzo by zrobic solidny powidok, a nie wiele wiecej wypalenie...

Nie trzeba dużo a jakoś przez rok nie było żadnych znanych przypadków wypalenia serii 7...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nie mają TVN24 w UK i USA... HAHA. moze byc problem z retencja obrazu u kolegi w jego sztuce TV..., poza tym serio nie będę pisała ze TVN 24 to zło, ale faktem jest ze mocno wystawia na próbę OLED.., generlanie te zółte tła zabijają OLED...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinne czyszczenie matrycy nic nie zmieniło także tv do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matryca , chyba ze przez sklep to zrobisz..., zrób zdjecia jak mozesz...

Można to zmniejszyć właczajac na dłuzej z plansze Brake In lub szum jest tego w cholerę na youtube w hasłach OLED Burn-in itd...

Pomaga bo sam zniwelowałem o ponad połowę takie samo wypalenie jak Twoje w serii E6 ,ale ta seria była i jest podatna na takie zjawisko jak wypalenie...

Jak rozumiem zauważyłeś na świeżo i pewnie po niedzieli....

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 13.01.2018 o 18:24, Subman napisał:

Jak ktoś ogląda kanały telewizyjne, to powinien według mnie też wiedzieć, że nadawcy telewizyjni nadają (przeważnie) sygnał w 1080i50 i że nie są to pełne 50 klatek na sekundę, tylko 50 połówek, które potem są przez telewizor "scalane" przez mechanizm deinterlace i na wyjściu mamy jedynie 25 pełne klatki. Więc większość ludzi ogląda 25 klatki, a nie 50 na kanałach telewizyjnych tak jak napisałeś.

Sprawdziłem u kogoś na tunerze z Enigmą z jaką ilością klatek nadają kanały telewizyjne na Polskich platformach, i tak,  jest takie oprogramowania jak OpenWebif za pomocą którego można się połączyć z tunerem i streamować z niego kanały na odtwarzacz VLC,  i okazało się że VLC dla wszystkich kanałów NC+ pokazywał 25 klatek.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybsza LG..., choć ostatnio robią fochy (przynajmniej jeśli chodzi o banding ) ale tu jak pisałem jest kupa z jakością tych wymian..., ja miałem ich 5... i zrezygnowałem z LG Haha.

Przez sklep ciut dłużej ,ale masz szanse na nowy TV (zależy jaki sklep) , napisz bo jesli to tzw nie sieciowy to uprzedzam może pojawić się problem jeśli TV jest spoza PL dystrybucji a 90% tych TV w tych super niskich cenach w necie to dystrybucja BENELUX... I wtedy zależy od sklepu.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co pokazałeś jest na kazdym TV OLED ,ale wypalenie to inna para kaloszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nawet miałem takie które nie ginęły po 1-2 kompensacji chyba to było logo Mini Mini (syn 2 lata) i chyba kiedyś ekran 16/9 na Piratach z Karaibów na TVN :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy będzie dobrze widać przy dziennym świetle. Prostokąt z pasów na dole i większy, jaśniejszy kwadrat powyżej. Wieczorem będzie to lepiej widać.

IMG_3817.jpg

Edytowane przez D_S
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie...bo ja już nie mogę....dzisiaj już miałem kupować   A7 ale jak czytam teraz ten wątek...to ja już nie wiem....przecież to jest chore...same problemy

nie chcę się wnerwiać i bawić w odsyłanie tv...itd

oglądam filmy i sport...ale też mini mini potrafi lecieć cały dzień albo inny program(niekoniecznie są oglądane-tylko tv jest włączone)

czyli co kupić lepiej ..tylko jakie LCD do 4,5 koła....(obecnie ma starą ...37 calową Plazmę panasa)?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy oglądaniu dynamicznych obrazów to tego w zasadzie nie widać. Gorzej jeśli chodzi o statyczne, a szczególnie jeśli plansza jest w jednolitym kolorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, bagieta napisał:

mini mini potrafi lecieć cały dzień albo inny program

Redaktorzy portalu rtings pisali że jak ktoś ogląda codziennie dany kanał z wyraźnym logiem już od nieco powyżej 4 godzin, to jest możliwość że któregoś dnia to logo czy też pasek się wypali na matrycy. 

Jak ktoś ogląda kanały tv typu gadające głowy z dużym logiem i stałym paskiem informacyjnym to ryzyko jest spore.

Edytowane przez mmpeg-4
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To częściowo "wyblaknie" ,ale tylko częściowo , ja walczyłem na E6 długo ,ale zeszło do pewnego poziomu i [beeep]a...

Reklamuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mmpeg-4 napisał:

Redaktorzy portalu rtings pisali że jak ktoś ogląda codziennie dany kanał z wyraźnym logiem już od nieco powyżej 4 godzin, to jest możliwość że któregoś dnia to logo czy też pasek się wypali na matrycy. 

Jak ktoś ogląda kanały tv typu gadające głowy z dużym logiem i stałym paskiem informacyjnym to ryzyko jest spore.

tvny sporadycznie...ale bajki albo discovery są włączone...i sobie lecą cały dzień....

czyli co jakieś LCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie OLED i bez obaw..., pamiętać tylko ze jak widzisz ten pasek żółty na TVN24 to moze stać się to co Koledze...., lub generalnie ograniczyć wszelkie kanały INFO i zdrowiej będzie dla TV i chyba dla siebie też :-) Haha

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bagieta napisał:

ludzie...bo ja już nie mogę....dzisiaj już miałem kupować   A7 ale jak czytam teraz ten wątek...to ja już nie wiem....przecież to jest chore...same problemy

oglądam filmy i sport...ale też mini mini potrafi lecieć cały dzień albo inny program(niekoniecznie są oglądane-tylko tv jest włączone)

czyli co kupić lepiej ..tylko jakie LCD do 4,5 koła....(obecnie ma starą ...37 calową Plazmę panasa)?

Witam To kup sobie w tej cenie LCD a będziesz  miał spokój Poczytaj na forum o LCD i wybierz któregoś 

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bagieta napisał:

Ja już znając teraz zalety i wady OLED bym go nie kupił, telewizor jest do oglądania telewizji a nie abym om ijał programy informacyjne bo mi utrwali paski! to chore!!!!! ale nie tylko powidoki bo i kąty nie sa takie jak pierwodnie zachwalano, bedze swój OLED eg910 wymieniał i jak bedzie możliwosć to na LCD a jak da sie wytargac pieniądze to Qled Samsunga, szlag mnie mało nie trafia jak oglądam w strachu programy info obojetnie czy to TVN24 czy TVPINFO, jakoś ten Polsat info najmniej mi wyządził krzywdy

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady Kolego..., to ze Oled czy kiedyś Plazma jest i był dla świadomego użytkownika to jasne..., coś poszło u kolegi nie tak skoro wypalił mu się Tv s serii 7..., obstawiam ze pewnie nie działa prawidłowo system retencji obrazu, ale LG naprawdę wiele poprawiło w tej kwestii w ostatniej generacji i zamykanie całości Oled do jednego wora to spora przesada, co nie zmienia faktu ze w kwestii podatności na wypalenia nie jest idealnie, ale mam wrażenie ze nie jest juz gorzej niz było na ostatnich generacjach plasm...

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi