Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio otrzymałem telefon ze sklepu Zuk_Wa-wa z propozycją przedłużenia gwarancji do 5 lat na zakupionego u nich oleda.

Cena 'promocyjna' ok. 1200zł, z tego co widzę realizowana przez firmę Sonex. Miał ktoś z Was do czynienia z tą firmą? Warto zainwestować w dłuższą gwarancję?

Podobno jest realizowana przez oficjalny serwis LG. Z góry dzięki za jakiekolwiek informację. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 13/01/2018 o 17:56, kKadajo napisał:

Właśnie o to mi chodzi. Oled idealnie pokazuje że 120hz I nawet szybka reakcja pikseli nie pomoże nam jeśli ekran używa techniki sample&hold. Plusem BFI jest brak smużenia, minusem ciemniejszy ekran i migotanie. Z S&H jest dokładnie odwrotnie. Wysokie smuzenie ale brak migotania i obraz może być bardzo jasny.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Dnia 13/01/2018 o 18:55, ma_ko napisał:

BFI na OLED to porażka, nie przy tym odświeżaniu "obraz tak wierzga" ze szkoda oczu, przyciemnienie to przy tym "niuans"...

Biorę to na przykładzie tego "cuda" w FZ1000E...

NIe wiem, czy widzieliscie najnowszy film Vincenta.

Opowiada w nim o Sony, ktore w swoich LCD zamierza skompensowac przyciemnienie obrazu wywolame BFI,  poprzez silniejsza emisje ze zrodla podswietlania. Aplikacje tej funkcji demonstrowali to na CES.

Niestety nie dotyczy to OLED-ow.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklejam ten filmik, LG dodało do OLED-ów wstawianie czarnych klatek dla poprawy ostrości obrazu w ruchu, ciekawe czy dodadzą to też do modeli z poprzedniego roku :

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja wkleje filmiko ktorym wspomnialem w swoim poprzednim poscie

Time code  4:57

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy jest jakiś sposób żeby móc uruchomić telewizor przez aplikację LG TV Plus? Bo gdy jest wyłączony, a włączę YouTube na telefonie to mogę to zacząć wyświetlać na telewizorze. To uważam, że powinno się dać włączyć go i przez aplikację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, D_S napisał:

Wypalił mi się pasek tvn24 na B7. Można? Można.

Wstaw proszę zdjęcie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, D_S napisał:

Zrobię fotki wieczorem i wrzucę.

Ok. Rozumiem, że będziesz reklamować? U mnie również często oglądany jest tvn 24 więc zastanawiam się po jakim czasie coś takiego występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dzwoniłem już do LG.

Ps. TV kupiłem na początku listopada.

Edytowane przez D_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku 65b7 mam często występujące powidoki. Nawet kilka minut spędzonych na allegro i już pomarańczowa ikona allegro/kup teraz się uwidacznia przez jakiś czas.

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na b7? Serio? To cały dzień WOŚ w niedzielę miałeś włączoną z żółtym paskiem? Sądzę ze trzeba zrobić z 2- procedury po 4H i powrzucaj inne treści nie załączaj TV24...

Na serii 7 czasem pojawia się powidok taki mocniej utrwalony nawet czasem nie przechodzi po 1-2 procedurach 7 minut..., ale trwałe wypalenie? Jakoś cięzko mi w to uwierzyć a jestem mega "sceptykiem:" HHAHAA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tych krótkich po 7 minut co 4h i tej długiej i na jakim tle to widzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej oczywiście widać na jednolitych tłach, ale generalnie jak się dobrze przyjrzeć to pewne elementy całego "wzoru" widać zawsze (paski).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze to napisz jeszcze ile procedur poszło? Po tym jak widziałeś...kurdę byś był pierwszym zgłoszonym a siedzę na duzych forach i monitoruje te wątki... :-)

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie leci trzecie czyszczenie matrycy. To długie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Zgłosiłeś wymienią, jedyna wada ze zrobi to LG i dostaniesz jakieś cudo z "loterii" panelowej, ale koniecznie wrzuć fotki..., koniecznie bo to nie jest dobre info. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja drogą ten TVN24 musiałeś chyba oglądać z 20 godzin na dzień że Ci się od listopada wypalił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 14.01.2018 o 15:04, szra_ma napisał:

Ostatnio otrzymałem telefon ze sklepu Zuk_Wa-wa z propozycją przedłużenia gwarancji do 5 lat na zakupionego u nich oleda.

Cena 'promocyjna' ok. 1200zł, z tego co widzę realizowana przez firmę Sonex. Miał ktoś z Was do czynienia z tą firmą? Warto zainwestować w dłuższą gwarancję?

Podobno jest realizowana przez oficjalny serwis LG. Z góry dzięki za jakiekolwiek informację. 

Oled to nowa technologia i warto kupić dodatkową gwarancje, ale az 1200 zł? ja do swojego w Saturnie na 5lat dokupiłem za 850zł pona półtora roku temu i nie żełuję bo zawsze coś sie może przytrafić choć by te powidoki które będe reklamował a swoją drogą do kina domowegotypu soundbar  (2,5tyś zł)Samsung nie kupowałem dodatkowej gwarancji ( czego póżniej żałowałem) i po dwóch latach padł laser i jest nie do naprawy a tak miałbym zwrot kasy i problem z głowy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, gret2013 napisał:

Swoja drogą ten TVN24 musiałeś chyba oglądać z 20 godzin na dzień że Ci się od listopada wypalił. 

Nie przesadzałbym z tym.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, gret2013 napisał:

Wystarczy ze w niedziele miał WOŚP przez cały dzień lub kilka h z    zółtym pasme na dole i TV sie ugotował, jeszcze na podświetlaniu typu 70-80 jak na dziennych nastawach lub więcej i problem gotowy, wcale nie trzeba bardzo duzo by zrobic solidny powidok, a nie wiele wiecej wypalenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi