Skocz do zawartości
logard

Mętlik w Głowie TV do 65"

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż, od 10 lat mam na ścianie Sony Bravia 40" FHD i przyszedł czas na zmianę. Przymierzam się do zakupu TV do 65". Jestem zdania, że należy (pomimo szybkiego postępu technologicznego) inwestować w sprzęt "na zapas", czyli HDR, 4K itp, mimo, iż dostęp do tych treści jest mocno ograniczony. Jednak jak wynika z moich doświadczeń, gdy kupowałem Sony Bravię, treści Full HD też prawie wtedy nie było jednak po roku, dwóch dostęp do nich zwiększał się lawinowo. Po przeczytaniu wielu artykułów i postów mam mętlik w głowie. Dlatego chciałbym zebrać wszystko w jednym miejscu i wysłuchać waszych rad, zwłaszcza osób , które praktycznie znają sprzęt o który pytam.

Mam 3-4 faworytów:

Sony KD-65XD8505

Sony KD-65X8505C (ten jest obecnie w bardzo atrakcyjnej cenie 6999)

Samsung UE65KS7000S lub wersja 60"

Philips 65PUS7101

Budżet jaki chcę przeznaczyć to ok. 8000 zł 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? część siedzi na wprost czasem pod kątem ok. 45 stopni
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  z tyłu i z boku
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony Bravia 40" Full HD
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? funkcje smart, dobrą jakość obrazu i bezawaryjność
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? obecnie korzystam z Polsatu cyfrowego ale zamierzam przejść na TV internetową od Evio.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? xbox, kino domowe
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5 godzin
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam zdania
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, dokument i sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Rzadko
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 60-65"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? nic 
19. Preferencje co do marki ? Philips, Samsung, Sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie musi.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 8500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? chyba nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi